Засушаванията и горещите вълни водят до покафеняване на горите в Европа

Това е признак за намалена жизненост и стрес
9 апр 2023 20:17, Нели Христова
26
Засушаванията и горещите вълни водят до покафеняване на горите в Европа
Снимка: БГНЕС

Дали зелените летни гори в Европа са вече в миналото? Засушаванията и горещите вълни водят до покафеняване на горите в Европа през летните месеци.

Миналата година 37% от горите в Средиземноморието и Централна Европа са били засегнати, показва ново проучване.

Изследователи от университета ETH в Цюрих и Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта (WSL) проучват явлението през последните 21 години.

Резултатите, публикувани в списанието Biogeosciences, показват, че лятното покафеняване на горите се разпространява в цяла Европа.

Какво се крие зад кафявите летни гори в Европа?

Използвайки сателитни данни с висока резолюция, изследователите установяват периоди, в които горските площи не са толкова зелени, колкото трябва да бъдат през лятото.

Макар че сушата играе основна роля за потъмняването на горите, последиците от нея не са непосредствени.

Изследователите отбелязаха "наследствения ефект" на интензивните и продължителни сухи периоди, което означава, че способността на дърветата да оцеляват при горещина и суша зависи не само от текущото време, но и от това от предишни месеци и години.

Проучвайки историята на събитията със слаба зеленина, изследователите установиха метеорологични сигнали, които са повлияли на дърветата в продължение на години. По-специално, честите периоди с малко дъжд в продължение на две до три години са били предвестник на лятното покафеняване на дърветата.

Честите периоди на високи температури в продължение на поне две години в умерените зони също оказват значително влияние.

"Преди да се стигне до слабото позеленяване на горите в Централна Европа, обикновено наблюдавахме две сухи и горещи лета подред", казва Мауро Херман, докторант в ETH и водещ автор на изследването.

Засушаването също така благоприятства заразяването с корояди и гъби, както и горските пожари - всички те могат косвено да допринесат за покафеняването, отбелязват изследователите.

Кои части на Европа са най-силно засегнати от кафяви гори?

Средиземноморието страда от лятно покафеняване на горите от началото на 2000 г. насам.

През последните години проблемът се разпространи и в горите с умерен климат в Централна Европа.

През 2022 г., когато на континента е регистрирано най-горещото лято, в Европа се наблюдава най-мащабното оцветяване в кафяво досега - повече от една трета от горите в тези региони са засегнати.

Това е "много повече от всяко друго събитие през последните две десетилетия", смята Херман.

Какво означава това покафеняване за горите в Европа?

Намалената зеленина е признак за намалена жизненост и повишен стрес в горите. То също така показва отмирането им.

В миналото горещите и сухи лета са били по-редки в Европа. След рекордната гореща вълна през 2003 г. цветът на горите в Европа почти не е бил засегнат.

Но от 2018 г. насам повтарящите се широкомащабни засушавания и високи температури доведоха до обширно покафеняване.

Тъй като тази година се очаква повторение на рекордно горещото и сухо лято от 2022 г., кафявите гори могат да станат още по-разпространени в Европа.

По-специално смърчовете и буковите дървета в Германия и Швейцария изсъхват преждевременно, тъй като цели гори се огъват под постоянния стрес от горещини и суша.

Тъй като времето може да не е единственият фактор, който допринася за това явление, изследователите подчертават, че то не може да се използва за прогнозиране на бъдещето, но може да даде насоки.

"Целенасоченото наблюдение на метеорологичните условия в продължение на няколко сезона би могло да предостави ценна информация дали е вероятно да се появи преждевременно обезцветяване на листата през следващото лято", казва Томас Фолгемут, ръководител на изследователското звено "Динамика на горите" във WSL и съавтор на изследването.

Той добавя, че управлението на горите може да помогне за ограничаване на покафеняването на горите с повишаването на температурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелено + геоинженерство = кафяво.:))
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗОТНИТЕ ОКИСИ ПОКАФЕНЯВАТ ДЪРВЕТАТА.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами как няма да е признак!!!!!!!трчбва да сечеееееем!!!!!!!!!!!!! мошенгия??
16
4
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РАДВАХА СЕ НА ТОПЛА ЗИМА БЕЗ РУСКИ ГАЗ , СЕГА ИМ ТРЯБВА НЕПОНОСИМА ЖЕГА С ЦЕНИ КАКТО ЛАНИ НА АМЕРИКАНСКИЯ ГАЗ !!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 "Тая година 3%, другата година 3%. То се натрупва" - ВИКАШ БАШ 3те процента от човешка дейност се "натрупват"? Ти на кой бустер си бе братче?
14
1
 
6
 
! Отговори
do 14 преди 1 година
Къде е тая вода? Имаш ли идея какво се случва в Италия в момента? Отделено повечето наводнения са причинени не толкова от обилен дъжд колкото от голямо засушаване защото земята изсъхва дренажа и се променя. Не знам кой мисли хората за прости ама като ви чета глупостите явно имат причина да го правят.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво засушаване ги гони тия. Цял ЕС удавен във вода, + пролетен зимен студ със сняг и градушки, разсипаха реколти и посеви и всичко. Само суша им е в главите, забравиха ли наводненията от поройните, помели и къщи и коли и пътища, и най вероятно киселинни дъждове + геоинженерството са причина за всичко. Е ако мислят хората за прости и слепи, грешат.
12
3
 
3
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
А що забравяте за хаарпа?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Викаш преди ойросъюза, при Жан Виденов стрес нямаше никакъв.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Тая година 3%, другата година 3%. То се натрупва. И така от 120 години.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до6 - ето да прочетете нещо- СО2 от човешка дейност е под 3% в общото годишно отделяно количество... А СЕГА ДЕ? ДА НЕ ЛЪЖАТ НЕЩО? Че ние сме виновни за климатични промени, понеже СО2? Ама не излиза сметката
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"управлението на горите може да помогне за ограничаване на покафеняването на горите с повишаването на температурите" -АМА КАК?
7
3
 
2
 
! Отговори
до6 преди 1 година
Вземете прочетете нещо друго освен глупости в нета. От всичката информация вие избирате да четете най-големите глупости...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 1 - кравите пръцкат
5
1
 
9
 
! Отговори
В Европа преди 1 година
Освен гората покафеняха и хората.
4
3
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Много бих искал да знам какви са ви фактите оборващи фактите за климатичните промени които са видими по цял свят :)
3
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ха, ми то в Бг, от Дпесарските резачи, гора не остана
2
4
 
6
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Ами то който е влязъл в ОЙРО съюза, все в стрес живее!
1
2
 
7
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
ДРЪН ДРЪН климатични измишльотини ДРЪН ште омрем ДРЪНДРЪН яжте бръмбари ДРЪНДРЪНДРЪН страхиужас ДРЪН ДРЪН не карайте коли ДРЪН ДРЪН мизерстхвайте ДРЪН глобалнозатопляне ДРЪН ДРЪН ДРЪН още повече плашилки ДРЪН ДРЪН ще се разтопят ледовете ДРЪНДРЪНДРЪН ще потънат континентите ДРЪНДРЪНДРЪН експертите казаха