Нова вълна протести срещу пенсионната реформа залива Франция

Очаква се решението на Конституционния съвет
13 апр 2023 10:05, Елка Василева
11
Нова вълна протести срещу пенсионната реформа залива Франция
Снимка: архив, БГНЕС

Нова вълна синдикални протести срещу пенсионната реформа, предвиждаща вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, залива днес Франция, предава ДПА.

Още по темата
Властите очакват по улиците да излязат между 400 000 и 600 000 души, а за спазването на реда ще следят 11 500 полицаи, 4200 от които в Париж.

Протестите идват ден преди утрешното решение на Конституционния съвет по отношение на предложената реформа, като той може да я отмени - изцяло или частично, но може и да я приеме, посочва Ройтерс.

Съветът може да отмени реформата, ако прецени, че тя нарушава конституцията, а опозицията призовава за вземането на такова решение. Това би било голяма победа за протестиращите и синдикатите, но и унизителна загуба за президента Еманюел Макрон, който ще трябва да започне от нулата, ако иска все пак да реформира пенсионната система.

Конституционни експерти са на мнение, че едва ли Съветът ще отхвърли изцяло реформата, а по-скоро ще одобри повишаването на пенсионната възраст, но ще изиска известни промени в плана.

Но дори и Съветът да одобри реформата, битката ще продължи, тъй като опозицията планира свикването на референдум по въпроса. За целта трябва да се намери подкрепата на мнозинство в парламента, което вече е факт, но и да се осигури зелена светлина от Конституционния съвет.

Най-трудното условие обаче е да се организира петиция за референдум, която в рамките на девет месеца да бъде подписана от 10 на сто от регистрираните избиратели.

Ако не се стигне до това, пенсионната реформа може да стане факт.
(БТА, Светослав Стефанов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Мажоритаризъм преди 1 година
Ако не си съгласен с Вожда Макрон, свободен си да отидеш да те набие полицията на протест. Да ти спука тъпанчетата със звукови гранати и да ти увреди очите със отровен сълзотворен газ и да те парализира с нервно-паралитичен газ. Протестирай мирно и тихо, защото по-буйните ще ги бием като магарета. Бори се демократично на улицата срещу моята полиция. Във Франция има "мажоритаризъм", който е новото име на "тоталитаризъм". Слафчо ни предлага новия тоталитаризъм - мажоритаризъм, и на нас.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"за спазването на реда ще следят 11 500 полицаи" - за пребиването на протестиращите ще следи армия на диктатурата! Целият народ протестира! А срещу тях е тиранията! И ги бият и ги мачкат! Това не е "полиция"! Това не е "РЕД"! Да стъпваш по главите на паднали, да удряш момичетата с палки и да стреляш сълзотворни гранати в главите на протестиращите! *** фашистки! Слуги на микроскопичното диктаторче Макрон!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето поколение и по младите требва да бачкат до живот, такъв е капитализма :)))
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние си траем и се пенсионираме на 66 години. Най лошото е че възраста сеяндурите я вдигат тихо мълком.
4
2
 
8
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 1 година
Французите не искат да работят до 64, по-съгласни съгласни са да дойдат още 35 млн. от Африка, най-вече заради това ще рухне европейската цивилизация, от дребен егоизъм и мързел.
3
3
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ко стаа в страната на Гаврош и Козета, да не би да искат да линчуват макарончи.... ===))) с протести явно не стаа... По ефикасно е с барикади с картечни гнезда, снайпери, гранатомети, дронове, ракети... Мъ тия винаги са били страхливци, първи легнаха на гитлер... ===)))
2
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪВ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Е 65 ГОДИНИ И В БЪЛГАРИЯ МАЙ Е И ПОВЕЧЕ! НЕЗНАМ КОЕ Е ПРАВИЛНОТО НО ВСЕКИ ИСКА И НА 50 ДА СЕ ПЕНСИОНИРА АКО МОЖЕ
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На баболюбеца няма да му е лесно.