"Дяволът на републиката" Жан-Мари льо Пен е в болниза след "лек инфаркт"

Той е баща на крайнодясната Марин льо Пен
17 апр 2023 13:27, Нели Христова
22
"Дяволът на републиката" Жан-Мари льо Пен е в болниза след "лек инфаркт"
Снимка: БГНЕС

Жан-Мари льо Пен, основателят на крайнодясната партия, сега ръководена от дъщеря му Марин, е в болница, след като е получил "лек инфаркт".

94-годишният Льо Пен беше лекуван от миниинсулт през февруари миналата година. Той е бил в съзнание в неделя сутринта, според неговия съветник Лорейн дьо Сен Африк. "Семейството и приятелите му са загрижени, но спокойни", каза той. Льо Пен беше откаран в болница, след като е получил "неразположение" в дома си в западно предградие на Париж в събота вечерта, каза източник, близък до семейството.

Дъщеря му го изключи от партията през 2015 г., след като той каза, че Холокостът е просто "детайл от историята", подкопавайки усилията й да изчисти расисткия и антисемитски образ на партията. Въпреки това той я подкрепи пред друг крайнодесен кандидат, Ерик Земмур, на президентските избори миналата година.

Бивш парашутист, Льо Пен е съосновател на антиимиграционния Национален фронт през 1972 г. Той ръководи партията, докато дъщеря му не поеме управлението през 2011 г. Тя беше преименувана на Национален митинг през 2018 г., тъй като тя се опита да я дистанцира от безсрамния расизъм на баща си. Наричан "Дяволът на републиката", той е осъден за реч на омразата и отричане на Холокоста, престъпление във Франция.

Льо Пен пет пъти се е кандидатирал за президент. Франция беше изумена, когато той стигна до втория тур на изборите през 2002 г. Жак Ширак го победи, но оттогава дъщеря му два пъти се класира за втория тур, през 2017 г. и 2022 г. Националното обединение, някога смятано за маргинална група, се превърна в най-голямата парламентарна опозиционна партия във Франция след безпрецедентния си изборен успех миналата година. Подкрепата за Марин льо Пен се е увеличила на фона на протестите срещу ожесточено оспорваните пенсионни реформи на президента Макрон, сочат проучвания на общественото мнение.

Роден в бретанското пристанище Ла Трините сюр Мер през 1928 г., Жан-Мари льо Пен става най-младият френски депутат на 27 години, когато е избран за депутат през 1956 г.

След като придобива правоспособност, той се записва в Чуждестранния легион. По-късно той служи като офицер от разузнаването по време на войната, довела до независимостта на Алжир от френското колониално управление през 1962 г. Обвинен в изтезания от Le Monde, той съди вестника за клевета, но съдът потвърди разследването му като "достоверно".

Той продължава да излъчва политически коментари в YouTube и се придържа към противоречивите си възгледи. "Бях отдаден борец, верен на каузата си", каза той пред Агенция Франс през този месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14: А аз мисля, че още не е късно. Французите са най-будната западноевропейска нация. Те не са с напълно промити мозъци и са единствените на Запад, които се опъват на американците. ,
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дявол е за тези, които не вярват нито в Бога, нито в дявола.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 демократична Холандия е горяла цели села с огнемети през 50те. Има още живи холандски де,6,или мислещи че са защитавали Холандия.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре дявол, отколкото баща като вле,чу,фото Конрад Аденауер.
13
2
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Той е Дяволът, а микронко е " непослушното момче " на баба си.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно, имаше време когато французите можеха да го последват, и все още имаха шанс. Мисля,че вече е късно за тях.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дяволът на републиката" Жан-Мари льо Пен е в болниза след "лек инфаркт" . . . . . Традиционно! Няма статия без правописна грешка! Браво! Това - болниза - има ли превод на български?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да ни осветлите как е първата баба на републиката, че и тя не е първа младост.
9
0
 
5
 
! Отговори
Дедо на 80 преди 1 година
До Анонимен 10 Ти като си фърлил бюлетината за Буци, май си цъфнал и вързал!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
болниза - Не-ли спи
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки човек трябва да си знае времето! Баба ми е на 80 години и много го закъса с краката и малко с акъла, ама до преди няколко години все още гласуваше с червената бюлетина! Разбира се, много ми е мъчно за бабето, и бих се радвал да е здрава, независимо как гласува, но истината е че времето принадлежи на младите поколения, и старите не трябва да им се бъркат по никакъв начин, още по-малко пък да участват в политиката и да определят бъдещето им
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето на путинистите отдавна изтече, и един по един се запътват към един по-добър свят! Това че още живеят в далечното минало когато са били млади с нищо няма да им помогне, по-скоро е психиатричен проблем
5
3
 
17
 
! Отговори
Бай Т преди 1 година
Е поне ще си спести гледката да види Лувъра с минарета. Щото това я чака Францията. Чудя се кое ли е по добре, нацистка окупация или да бъдеш превзет от бежанците.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо доживя до 95! Почина от старост! Аз го гледах накрая! Залежа се накрая, 20 дена лежа, казваше всичко ме боли, всичко ме боли, и изгасна.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава тази дума "болниза"? Виждам я за пръв път.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехее, на 94! Време му е да гризне дръвцето
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"независимостта на Алжир от френското колониално управление през 1962".....Ей това е най-имтересното в статията. Нашите върли демонократи дори не знаят, че "демократични" страни като Франция имат колонии доста след края на ВСВ. Иначе е супер гот да ни учат на демокрация...