Още един прокурор на Кьовеши за България напуска

България не може да запълни квотата си
26 апр 2023 18:00, Стела Стоянова
46
Още един прокурор на Кьовеши за България напуска
Снимка БГНЕС

Трети европейски делегиран прокурор напуска българския офис на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО). Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес прие за сведение писмо от Кьовеши до министъра на правосъдието Крум Зарков за оставката на Илиев като делегиран прокурор. В писмото Кьовеши отново поставя въпроса за свободните места за български делегирани прокурори. Членовете на съвета обаче решиха да обсъждат това на някое от следващите заседания. От днешното отсъстваше главният прокурор Иван Гешев, който е в Молдова и Украйна.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът й на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8. Кьовеши прати и одит в България, който да проучи на какво се дължи текучеството в службата на ЕППО тук, но досега няма оповестени резултати от проверката, уточнява segabg.com.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
На Сороският ученик не му изнася!Няма как да се върви по свирката на Европа!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, че то живее ли се само с една европейска заплата от 100 хил.евро?(може и повече)
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами просто некадърници. А се смеем, че някои пререждат жълтите правете вече 3ти път. А защо мълчи те за съда и прокуратурата?
28
1
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
Шок и ужас.Явно в тази БГ. държава мафията така се сраснала с полети и магистрати и района пари се дават да се заметът откраднатите милиарди от този измършавял народ на който вече не са му останали никакви сили за съпротива че единственото спасение е да дойде Военната прокуратура на Пиночет и всички мафиоти и крадливи и корумпирани политици да се пенсионират в пандиза?
27
3
 
14
 
! Отговори
На Радев Му дреме преди 1 година
какво става се питат в бюрото на румънката, за какви мангизи иде реч.. Дано в бъдеще време биват разследвани тея особи - по румънски.
26
1
 
25
 
! Отговори
1 преди 1 година
там трябва да се работи,чесно, почтенно и съвестно ,ама такива хора в България няма
25
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Те са честни затова напускат - в евро прокуратурата далавери и пари кеш не вьрвят
24
3
 
10
 
! Отговори
СМЯХ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. . преди 1 година
Най-после нечии дебели западни глави започват да стоплят какво е това Троянски кон . . . .
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не може да се краде никой не иска да запълва поста.
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в русоробските държави, всичко бяга.
21
10
 
9
 
! Отговори
КИРО-ПРОКУРОР...!! преди 1 година
ДА ХОДИ ДА ПРЕСЛЕДВА КОРУПЦИЯТА НА АСЕН....
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как. Ще ги накарат да погнат бившите си колеги-мутри, а от там с тях е свършено, защото са в една схема всичките. Мутренска държава.
19
4
 
28
 
! Отговори
Чендов преди 1 година
Бг прокурорите установиха,че при Кьовеши нема келепир.тоест няма пачки от тлъсти бизнесмени и политици.
18
3
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
прокурорстването не е за всеки !...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е лицето да притежава необходимия МОРАЛ,НЕОБВЪРЗАНОСТ,ЗНАНИЯ и КАПАЦИТЕТ и да не мре да слугува на тоя и оня!...Е,сред нашите редици трудно ще се намерят такива люде..Не че ги няма,просто МУТРИНЩИНАТА е тотална и пречи на такива да просперират..А прокуроро-мажоретките,просто не издържат на изискванията...Но,за нашата система,това е единственото..А МИЛИЦИОНЕР номер едно е в Молдова и Украйна !...ОТ КАКЪВ ЗОР ?!?!?!
17
6
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Според най-големия Исторически парк в света до Варна на България трябва да й се забрани да има прокурори! Всичките са от гербави мафиоти!
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти пикам на ЕС прукурутурата кво работи нищо ни осъден ни лев върнат
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напускат щото българина е свикнал на чакълъци и рушвети там не е като във България по 30/50000 лв на месец от рушвети! Заплата 7000 евро и това е далаверка няма ! Сметай как лапат във България от полиция и прокуратура! Нема ли един нормален във тази държава дето милее за род и родина и като ги подпука свят да им се завие !! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТАЗИ ДЪРЖАВА НИКОГА!!!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма келепир и далавера при Кьовеши. Тормози ни със закони и всеки момент може да ни арестува за злоупотреби. Най-хубаво си е при Боко и Гешев.
13
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
офиса на Теодора Георгиева се разпада. Явно нещата там не са наред след като прокурори и служители напускат. Кьовеши и Гешев нямат нищо общо. Европейските делегирани прокурори се ръководят от Теодора Георгиева.
12
7
 
4
 
! Отговори
Патрон преди 1 година
И в нашата фабрика такова текучество. Като ги опнаха събота и неделя по 13 часа на същите пари . Бягат. При конкуренцията. На по малко пари даже . Ама рахат били. Неблагодарници.