Денят на Европа: Представят триизмерно мапинг шоу в София

Целта на проявата е да разкаже история за ЕС
9 май 2023 09:05, Анисия Иванова
70

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира на 9 май триизмерното мапинг шоу "Заедно". То ще бъде прожектирано върху фасадата на Регионалния исторически музей в София.

"Това е един начин да приобщим хората към наратива за Европа, да бъде иновативно, да бъде интересно и да кара младите хора да мечтаят. От четвъртък до неделя ще има проекции и спектакли в цяла София", каза в студиото на "България сутрин" ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев.

Той припомни, че това е пета поредна година, в която се провежда подобна инициатива. "Решихме да опитаме с различна сграда", посочи Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му целта на проявата е да опита да "разкаже история за ЕС" -  защо сме в него, какви са ценностите, които споделяме.  

"От днес започва и европейската година на уменията и акцентът на проявата ще бъде как да се усъвършенстваме в дигиталната ера", отбеляза Стойчев. Той припомни, че в дигиталната сфера в България, а и в ЕС има недостиг на кадри. "Именно това е и целта - да обърнем внимание на този елемент", каза още той.

Ръководителят на Бюрото на ЕП в България смята, че в годините, в които страната ни е член на ЕС, промяната е видима.  

"България е определено по-добро място за живеене. Живеейки през тези години в България, забелязах как се променя за по-добро. Чувстваме се по-малко "втора ръка" европейци. Стандартът на живот се променя към доста по-добро, но минава време", каза той.  

"Общността е силна. Европейският съюз със сигурност не го очаква разпадане", категоричен е Стойчев. Според него тезите за скорошен разпад на ЕС са провокирани от неразбиране на ползите от членството на страната ни в съюза. Той припомни, че България получава над три пъти повече средства от ЕС, отколкото внася.  

"Има неразбиране, има много пропаганда. В момента на близо 1000 км от България се води война, а в нейният хибриден вариант срещу България се води отдавна", подчерта Стойчев.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Безродната петоколонна вувузела Теодор Стойчев ще е полезен за България, само ако троши камъни за магистралите на тиквата... щот за друго е некадърен.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 23. Не разбрах как Европа отпразнува победата над фашизма на 8-ми май. Изглежда за Европа това не е значима дата. А в Русия е приет 9-ти май, защото това е първото свободно утро, утро без фашизъм. За жалост, днес фашизмът се възражда.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пиши троен интеграл и да си бегаме !
38
0
 
2
 
! Отговори
Тва мапинга преди 11 месеца
не е ли някакъв високотехнологичен тип графити за надраскване на ***?
37
2
 
3
 
! Отговори
Чакай малко преди 11 месеца
тоя ден на Европа не го ли забраниха, че руски празник? Няма ли да го димонтираме или евентуално надраскаме?
36
1
 
5
 
! Отговори
долу ЕС преди 11 месеца
декларацията на Шуман е за търговско споразумение за въглища и стомана прокламирана на 9 май1950. за соросогадите НИШО ОБЩО С ДЕНЯ НА ЕВРОПА, чиста търговска сделка! на 8 май 1945 Върховния съвет на ссср с указ постановява да се празнува на 9 май Ден победъй. ТОВА СА ФАКТИТЕ. и българите сме на земите на траките ама не сме траки! същото е с деня на гейропа, присвоиха дата на търговска сделка за нешо СЪВСЕМ ДРУГО!
35
2
 
13
 
! Отговори
..... преди 11 месеца
Победата над фашизма и нацизма принадлежи на Съветския съюз, а европа да си провежда гейпрайдове защото само това може!!!
34
3
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 месеца
-ти май Европа се опитва да открадни от Русия един празник, увековечил победата над фашизма и дал свободата на Европа. 9-ти май ще си остане ден свободен, празничен и чист, ден без фашизъм и всички опити за неговото заличаване са безсмислени. Русия отново ще освободи Европа от зараждащия се либерален фашизъм.
33
3
 
13
 
! Отговори
..... преди 11 месеца
С ДНЕМ ПОБЕДЬI над фашизмом и нацизмом 09.0.5.1945
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква хубава българска дума "мапинг". Някои знае ли какво означава?!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще има ли драг кралици на шоуто?
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смешници. Вече сме не втора, а трета ръка европейци, след мигрантите от азия и африка.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България ТРЯБВА да излезе от диктаториалния ЕС.
28
1
 
15
 
! Отговори
по-скоро преди 11 месеца
Мъпет шоу.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Сър Пичук/23 "До 1939 същата тази Русия нямаше нищо против нацистка Германия." - напротив, има... воюват прокси в Испания. Но пък Великобритания и Франция нямат нищо против. И сключват "Мирът на нашето време" в Мюнхен, заплашвайки Чехия да не търси помощ от СССР срещу Германия. Отделно, не знам кого са нападнали заедно, но Великобритания НЕ и обявява война на СССР. Така, че опорките ти са само за неграмотни про'с'таци, незнаещи историята, като теб.
26
2
 
16
 
! Отговори
Спести си рекламата преди 11 месеца
Всички сме наясно , че ЕС е туморно образувание.Джендери, прави краставици, прахосмукачки под 2 киловата, оръжия...и пак оръжия за укрите, смазващ натиск под влиянието на С. Македония(която не е член на ЕС), неадекватна енергийна политика, и т.н.Пълна липса на частни инвестиции от ЕС.Изтичане на кадри и население...Станахме колония за вносните от ЕС стоки..
25
1
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 11 месеца
Този маи гледа с розави очила.Каде го вижда хубавия живот
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С ДНЕМ ПОБЕДЬI
23
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес руснаците теябаа да закачат знамето на САЩ на площада си и да носят цветя пред посолството на САЩ. Само господ знае, какво щяха да преживеят , ако САЩ не ги беше спасил от нацизма. Никакво уважение не показва руския народ .
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рашистите, тази новина е за деня на Европа. За деня когато празнуват болшевиките и правят манифестация сигурно има друга, може там да се изхoдите. И да, останалата част на Европа, която празува края на 2СВ празнува на 8-ми май, когато е подписана капитулацията на Германия. В СССР, като азиатска държава вече е било 9ти 0:43 часа. Ограмотете се малко.