Съдът в Констанца не освободи задържаните бг риболовни кораби

Те остават запорирани
Обновена: 12 май 2023 17:50 | 12 май 2023 17:38, Стела Стоянова
7
Съдът в Констанца не освободи задържаните бг риболовни кораби
Снимка БГНЕС

Районният съд в Констанца не освободи трите български риболовни кораба, които бяха задържани на 23-ти март в икономическата зона на Румъния.

"Решението се позовава на Конвенцията на ООН за морско право и не зачита законодателството на Европейския съюз, което би трябвало да има първостепенно значение за страните – членове на Съюза." Това каза Димитър Димитров – един от адвокатите, представляващи собствениците на риболовните кораби.

Според румънския съд, плавателните съдове трябва да останат запорирани, докато не бъдат оценени щетите от траленето върху рибните ресурси и дънната екосистема, пише БНТ. При първоначалното задържане те бяха обвинени в бракониерство.

Собствениците бяха освободени още тогава и настояха за помощ от държавата, за да могат да освободят корабите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: съдкорабиконстанца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За тия трябва затвор, не да ги пускат Сега яко тралят за калкан. Един калкан от 5 кила струва 150 лева на пазара. Мой познат рибар за ден е хващал 100 кила общо тегло калкани с лодката си. 3 бона в бързината и то сам. Представете си тия корабчета по колко вадят.
2
1
 
2
 
! Отговори
Тарикатлъците преди 11 месеца
По Международно право не минават. Добре е, че са в Европа и са ги освободили, защото иначе можеше да са в някоя кошара, мавритансака например, или с онсесена мачта и ампутиран нрайник на готвача, или арестуван кораб в Бостън за тарикатлъка на безотговорни големци./Из спомените на Дедо ви Морз от ОК Риболов /
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изпълняват каквото им наредят от Вашингтон