Мая Санду: Ще спасим демокрацията си, само ако сме част от ЕС

Молдова вижда членството като начин да се защити от Русия
18 май 2023 23:00, Йоана Цонева
80
Мая Санду: Ще спасим демокрацията си, само ако сме част от ЕС
Снимка: БГНЕС

Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, за да се защитава от руските заплахи и се надява, че решение в тази насока ще има в идните месеци. Това заяви президентката на Молдова Мая Санду в интервю за !Франс прес!.

"Ние мислим, че можем да спасим нашата демокрация, само ако сме част от ЕС", каза Санду няколко дни преди в Кишинев да се проведат проевропейски протест, а после и европейска среща на върха.

"Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност в идните години и ние трябва да се защитим", допълни молдовската лидерка в интервюто, дадено в кулоарите на срещата на върха на Съвета на Европа, състояла се в Рейкявик в Исландия.

На 1 юни Молдова организира първа голяма среща на върха, в която участват страните членки на ЕС, но в разширения формат на Европейската политическа общност.

Още по темата
През февруари Санду обвини Русия, че замисля държавен преврат, за да свали молдовското правителство.

На власт от 2020 г., лидерката на най-бедната европейска страна призова и за организиране на голям проевропейски митинг, който ще се състои в неделя и който е цели да покаже подкрепата на молдовците за еврочленство, предаде БТА.

"Войната в Украйна постави нещата в черно-бяла перспектива. Видяхме много ясно какво представлява свободният свят и какво представлява за всички нас един авторитарен свят", каза Санду.

"Инвазията на Украйна съживи много невероятната досега хипотеза за еврочленство на Киев и на Кишинев в средносрочен план", добави Санду.

"Мислим, че членството е един осъществим проекти и желаем това да стане възможно най-скоро", добави тя и изрази надежда, че ще има решение за начало на преговорите в идните месеци.

ЕС предостави на Молдова статут на официален кандидат за членство през юни миналата година, но поиска страната да продължи с реформите, по-специално тези за борба с корупцията.

Молдова трябва да намери и решение на въпроса с Приднестровието, проруски регион с 300 000 жители в източната част на страната.

Самата Санду призна, че има още работа за вършене в Молдова и това е сега основната цел на молдовските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо е нужен ЕС, БРИКС и всякакви други картели ? Дайте да разваляме седянката ... и всеки да покаже собствените си умения и постижения! Обаче ако се направи проучване ще се окаже че хората взападния свят са ги инфантилизирани и сами нищо не могат! Световната банка и Международния валутен фонд са единствените кредитори на страни по света , не ти е нужно оръжие да превземеш някой -трябва ти писалка и лист хартия и подпис! Време е да порастнете и да не чакате спасение като деца.А демокрацията умря напълно с онези сертификати в телефоните ,нали помните ?Чекираш че си ваксиниран се в магазин
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Абе ей цитатчика никой не ти коментира мнението. Къде се намираш бе. Света не се върти около теб. Дори не сме те прочели." - Щом не си прочел коментара ми, как точно разбра, че те цитирам? ... :) ...
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Напротив. Много добре потдържана илюзия е че нищо не зависи от хората." - Не твърдя подобно нещо с долния си коментар. За теб ЕС/БРИКС всичко ли е? От теб и мен не зависи дали ще сме в ЕС или в БРИКС. От теб и мен зависят други неща. Едно от тях е да не заблуждаваш останалите... :) Друго е да се грижиш за моралното развитие на хората около теб и обществото. Ако си измамник, дали сме в ЕС или БРИКС няма значение. Ако си Човек, тогава пак няма значение... :) Такива неща се опитвам да споделя...
32
1
 
2
 
! Отговори
Bypcтoegът Xaнc преди 1 година
Xa тaka, xa тaka, тpeбaт мющepии!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се палите толкова? Да не мислите, че зависи от нас дали ще сме в ЕС или БРИКС? хахах Хит_лер питал ли ни е дали искаме да сме с него? Комунистите питали ли са? За НАТО и ЕС питаха ли ни? ... :) ... Ако БРИКС някой ден стане толкова влиятелен, че да може да си позволи да ни присъедини и нас, ще го направят и няма да питат никой тук. Естествено известно време след това ще се разпадне, както всички останали империи, които решават, че ще управляват Балканите. Да видим ЕС и НАТО докога ще карат.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бг останаха изненадани че ЕС не подкрепи протестите у нас. Ами как да ги подкрепи като кражбите са ежедневие и политика навсякъде камоли у нас.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не към руският мир , нали всичко там е мед и масло
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС е гадно, в САЩ е гадно, в Канада е гадно... Е явно путинофилите са мазохисти и искат винаги да им е гадно... Все в тези страни бягат от "рая" на Путин...
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая Санду се опитва да нанесе на страната си непоправими вреди каквито нанесе на Финландия управлението на Сана Марин която не само че беше изритана от властта ами партията и остана трета. Лиз Тейлър беше още по зле.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драскате минуси, а путинофилите? Истината боли...
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Алекс няма как да е прав защото предполагам е седнал или дори легнал но все тая." - Защо реши така? Ти прав не можеш ли да пишеш?
24
7
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Това е посоката Защо все още си в прогнилия ЕС? Стягай куфара и смело към БРИКС.Обаче там не се знае дали ще имаш клавиатура,от която да ръсиш "мъдрости".
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алекс няма как да е прав защото предполагам е седнал или дори легнал но все тая.
22
6
 
9
 
! Отговори
Това е посоката преди 1 година
Истината мурджо, е членството ни в БРИКС, където е БЪДЕЩЕТО ни бе, писдосъ !В момента повече от половината от населението на планетата е там,с 60% на полезните изкопаеми и суровини.Това са Китай, Индия, Русия, Бразилия, Южна Африка, Венецуела,Саудитска Арабия и други. Очаква се до 6 месеца да създадат и собствена валута. Като още 12 страни са подали молби за членство.Докато България в съюз с прогнилия и изчезващия "благоденствуващ"Запад, ще върви бавно и сигурно към . . .ДЪНОТО !
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс - Прав си, но какво ще ни спаси от агресията на НАТО и ЕС? Малко акъл в главата няма да навреди... :)
20
9
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
НАТО и ЕС-единственото спасение от руската агресия.
19
3
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Пич, пии си хапчетата. Това 8-ия коментар ли ти е? Мии си краката и лягай да спиш хахаха
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледа коментарите на *** в нета в българските сайтове човек и веднага разбира защо България е най-пропадналата страна в ЕС. Толкова комунистически *** няма в нито една страна от ЕС. Но после искат тези ватенки европейски заплати и пенсии... Как да стане? Вие мечтаете за КНДР, а искате всичко да ви е като във ФРГ... Щом мечтаете за КНДР, получавате КНДР.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо им е протест, който да доказвал, че искат в ЕС? Нали са демократична държава, да направят референдум или не им стиска... :)
16
2
 
5
 
! Отговори
Зеленска преди 1 година
тая не е била актьор но добре се справя с демагогията и патоса!