Полша ни прати и втория двигател за МиГ-29

Това удължава срока на годност само на един самолет
19 май 2023 15:40, Стела Стоянова
38
Полша ни прати и втория двигател за МиГ-29
Снимка БГНЕС

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър.

По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

През февруари тстана ясно, че страната ни е получила първия двигател за МиГ-29 от Полша. Тогава военният министър Димитър Стоянов обяви, че има договорка между Варшава и София за доставка на два двигателя. "Единият го приехме без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки", посочи тогава министърът. Очевидно сега е приет и вторият двигател. Двата двигателя обаче са достатъчно за удължаване на срока на годност само на един изтребител.

Само преди два дни, Стоянов обяви, че САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това е посочено в писмо от американските Военновъздушните сили.

Още по темата

Министърът добави, че ведомството работи за удължаване на живота на МиГ-29. Той обаче не конкретизира по какъв начин и докога ще може да става това, след като само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че в момента дава всичко, свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд.лв от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: МиГ-29Полша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Ще има последствия преди 11 месеца
Това е пълна простотия, защото не виждам кой от нашите пилоти-храбрецище се реши да се качи на подобен "летящ" ковчег. Защото Полша ги работи тези двигатели нелегално и с подръчни материали, тъй като въобще не притежава лиценз от руска страна.
31
0
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 11 месеца
Чак сега на Путин ще му излезе страшница
30
0
 
1
 
! Отговори
Шмульо преди 11 месеца
Малее, жалка картинка.Утре и едно крило ще ни пратят. После колело, след 10 години ще спретнем едно самолетче Миг.Бе кво стана с американските?След 50 години ще ги видиме ли?Засега само картинки...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От цялата работа поляците удариха келепира с тия двигатели! Нито имат лиценз за поправки,нито им трябваха стари двигатели. А сега ние ще ги монтираме на нашите самолети и ще ги изпратим на добрите!
28
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ преди 11 месеца
.....Сега само ше чакаме ЕРДОГАН да си ни прибере отново---ИНАЧЕ ЗАГИВАМЕ!
27
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
И защо да се притесняваме и да коментираме нали всичко се прави ,за да се защити американския интерес ,да му мисли американското правителство за това ,че в 51 щат няма щатска охрана на небето.... ич ми не стреля дали ще останем без самолети аз без работа и без храна останах те за самолетите се загрижили
26
4
 
2
 
! Отговори
?!? преди 11 месеца
Браво, маладец! Пълен радев нещаснниик. От всичко което можеше да получим тоя взе един двигател. Когато се питате кой проваля армията ни отговора е Русофилите, който са ни закотвили за тяхната техника. А тия с радос обслужват тяхният интерес
25
0
 
3
 
! Отговори
Браво.. преди 11 месеца
С НЕГО ШЕ ПРАТИМ ЯГОДИ НА БРЮКСЕЛ!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дано да е Турция, та да се оправим!
23
0
 
4
 
! Отговори
СЕГА КОЙТО И ... преди 11 месеца
.....ДА НИ НАПАДНЕ--НЕМА КОЙ ДА НИ ДАДЕ ОРЪЖИЕ!!!!...СЪС СИГУРНОСТ НЕМА ДА Е РУСИЯ...ХАХАХА
22
0
 
5
 
! Отговори
Бари Алън преди 11 месеца
5 000 000 000 милиарда лева за 16 самолета!!!Сделката на века!!!
21
5
 
5
 
! Отговори
Пилотаж 23 преди 11 месеца
Бг-комунистите начело с Корнелия и Радев не разрешават да даваме оръжие на Украйна.Както винаги са с ,,братушките" на Путин. Позор за тях.
20
3
 
3
 
! Отговори
Gorskio преди 11 месеца
Гл.упациии! Давайте старите мигове на Украйна, и без това братската руска държавица очевидно няма да ги поддържа повече след началото на "операцийката". Поне да ги използват докато летят. М.*** управленци!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Край , Русия започва да трепери !
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що бре , не става ли един двигател на 5 самолета , при всяко кацане , ще го преместваме на следващият , щото имаме само 5 самолета .
17
0
 
3
 
! Отговори
ги видим кат цъфнат преди 11 месеца
Ами не - по-късно ще е, а и по-възможно!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тази маневра със закупуването на и вторият двигател от Полша накарахме руснаците наистина да се замислят ...
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това със закупуването на стари двигатели от Полша означава ли,че прословутите самолети дето платихме една камара пари ще ги видим кат цъфнат налъмите...
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво, след 4 милиарда за чертежи на Ф14, ни беше обяснено че трябва да си караме старите руски самолети, защото нови няма да има! Освен, ако Русия не ни достави нови... безплатно, естествено, защото вече сме просяците на ЕС, Европа и Азия!
13
0
 
2
 
! Отговори
СУ 27 преди 11 месеца
До до 7-ми Това което си видял е или СУ 25 или СУ 22, последните ако не са вече на скрап