ЕП намали наполовина големите пенсии на евродепутатите

Ходът ще намали дупката от 310 милиона евро
23 май 2023 13:03, Йоана Цонева
26
ЕП намали наполовина големите пенсии на евродепутатите
Снимка: БГНЕС

Режат наполовина големите пенсии на бившите членове на европарламента в опит да бъде предотвратен срив на скъпа пенсионна схема и да не възникне нужда финансирането ѝ с пари на европейските данъкоплатци, пише европейската редакция на "Политико"

Повече от 900 души, включително бивши евродепутати, подкрепящи Брекзит, и няколко настоящи еврокомисари, продължават да получават хиляди евро месечни плащания от допълнителния пенсионен фонд на парламента. Но наследената схема за пенсиониране, която действаше в продължение на две десетилетия, преди да бъде затворена за нови членове през 2009 г., е напът да изчерпи парите си до началото на 2025 г.

На среща при закрити врата в понеделник най-високопоставените депутати от ЕС, отговарящи за финансите на институцията, се съгласиха да намалят изплащанията на бенефициентите с 50 процента, да повишат допустимата възраст от 65 на 67 години, да замразят годишното увеличение на плащанията, свързано с инфлацията, и да поканят повече бенефициенти да приемат еднократно предложение за отказ от схемата.

Ходът, предприет в понеделник, вероятно ще удължи живота на фонда до втората половина на 2027 г. и ще намали дупката от 310 милиона евро до около 86 милиона евро. Това ще отложи окончателното решение дали да се остави схемата да фалира или да бъде спасена с пари на данъкоплатците за след изборите за Европейски парламент през 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Назначенията от сащ , продължават , продължава и падението на ЕС !
18
0
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
В ДРУГАТА ИНФОРМАЦИЯ ПИШЕ ,,СКАПАНАТА ЕВРОПА ДАДЕ 10 000 000 000 ЕВРО ЗА ОРЪЖИЕ НА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА " !!!
17
0
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
УРСУСЪЛА ЩЕ НАМАЛИ И ЖИВОТА В СКАПАНАТА ЕВРОПА НАПОЛОВИНА !!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Една кака, докато преди 10 месеца
учила в СУ по времето на соца, всеки ден си припявала "Имам аз една мечта, да съм Пръмова снаха!" И се замислихме, с каква ли пенсийка едвам свързва двата края тя, горката? Ако си беше останала обикновена служителка в някое наше учреждение, поне 600-700 лв месечно щяха да са й гарантирани.Вместо това, тя дръзновено се пребори да работи в Брлюксел, за благото за просперитета на "Париба банк" (нали е на мъжлето й). Пък може и да се е старала и в името на народа. Стигат ли й паричките да преживява?
15
1
 
12
 
! Отговори
Право на информация преди 10 месеца
Но не ни съобщават размера на пенсията на едно средностатистическо евродепутатенце! Все пак, това са пари, излизащи и от нашия джоб. Ние плащаме данъци, за да може държавата ни да прави ежегодните си парични вноски в ЕС.
14
3
 
21
 
! Отговори
Слава на фашизъма преди 10 месеца
800 милярда евра потънали във укроландия!! Колкото повече печатът толкова по голяма инфлация!! Няма пара няма евраци! Черни облаци са надвиснали над Европа!
13
2
 
26
 
! Отговори
Баба Гица преди 10 месеца
Те вземат поне по 200 000 евро пенсия на калпак на година. И дискусията е при закрити врати, за да не се размирисва поредното пиршество от кацата с общия мед, който ние сме платили, а те ла пат яко. А за нас - историята на белчо на браздата до 70 год. Възраст бач и после утилизация. Чакайте и се надявайте. 50 години трудов стаж и осигуровки, 70 навършени години, пък едва тогава ще се пенсионирате, пенсия за един пакет памперси и един сух хляб на ден, а те всяка година си купуват нова яхта.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разпада е в ход.
11
14
 
3
 
! Отговори
Свобода за Русия преди 10 месеца
Да, като родните ***, ще драпат сега да влезят в европарламента и после пенсия ще си вземат и в същото време ще замерят и вандалстват, да ходят в Русия, там искат да приемат 6 дневна работна седмица.
10
1
 
18
 
! Отговори
долу ЕС преди 10 месеца
защо комисарите не са избираеми както и председателя? защо не се отчитат и не могат да бъдат махната след простотиите, които правят ? защо Кьовеши не е избираема? защо изобщо трябва да има дублиращи националните органи ?
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе направи материал колко е руската пенсия. Напр. колко стотин руски пенсии взима 1 евродепутат.
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
те щото у руския апрламент не взимат пенсии...
7
2
 
22
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
тия Пращат 100ци Милиарди на Заленски, а се Мъчат 310 Милиона да Спестят - Жалка ЕвроЖендр Картина!!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До пенсионер БГ 7 Стабилна сума ще да е. Щом брат Аргиров от Норвегия получава 6 000 евро пенсия, можеш да прецениш от ЕС колко дават.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За допълнителен пенсионен фонд става въпрос. Получават си една основна пенсия и допълнително получават още 1 пенсия от допълнителен фонд. Кога в Бг ще отрежат допълнителните пари, които получават депутати и министри от разни комисии, агенции и пр.? В Бг правят обратното- замразяват пенсиите на народа, надуват парите за депутати и министри.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дайте на Урсула-та една нашенска пенсия от 200 евро да видим колко часа ще изкара с нея, дори за ден няма да и стигнат!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е това закрити врата? Или са закрити врати или е закрита врата. Не може така да се смесва бе неграмотници.
2
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
А на нашенските кога?Или сме в ЕС само на хартия...която вече вероятно е забутана нейде из чекмеджетата и никой не знае къде е!
1
3
 
15
 
! Отговори
и всичките спестени преди 10 месеца
пари ще отидат естествено за пенсии и заплати на българските па ра зи ти,българската алчност е безгранична