Керемедчиев: Не виждам влизане в Шенген до края на годината

Нормално е разни посолства да се запитват доколко страната ни изпраща правилните сигнали
29 май 2023 09:29, Стела Стоянова
32
Керемедчиев: Не виждам влизане в Шенген до края на годината
Снимка БНР - архив

България по-вероятно няма да успее да отговори на критериите за членство в Шенген и еврозоната, заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Не виждам как ще стане членството на България в Шенген до края на годината, даже и с усилията на г-жа Габриел, ако тя поеме този пост, на външен министър, с всички нейни възможности в Европа. А що се касае до 3-процентовия дефицит, тук нещата са доста по-сложни. Ако България в момента изкуствено задържа инфлацията с различни похвати, за да се придържаме към критерия на 3-те процента в следващите година и половина, влезем ли в еврозоната, развържем кесията и се отпуснем, тогава ще се случи гръцкият сценарий за България. Ще се налага централната банка и други страни членки на еврозоната да ни спасяват от хиперинфлация. Шикалкавене едва ли ще бъде допуснато от нашите европейски партньори."

Относно оповестените от Радостин Василев записи и репликите за съгласуване с посолства Керемедчиев коментира:

"Нормално за страна член на ЕС и НАТО е в различни посолства да се запитват доколко България изпраща правилните и точни сигнали за това, че е надежден и стабилен член на ЕС и НАТО, като е поела такъв ангажимент."

Бившият зам.-министър на външните работи коментира и изборите в Турция:

"Разделението на турското общество се запазва. Защо турците все пак избраха Ердоган? Ситуацията в световен мащаб, войната в Украйна на самите граници на Турция накара избирателите да заложат на по-малкото, но по-стабилното зло. Двете кампании се сблъскаха – каква да бъде турската държава, как да се управлява. Турците решиха, че в тези тежки турбулентни времена да ги управлява лидер с доказани възможности е по-доброто решение от рязка промяна в политиката на страната"

Още по темата

"Колкото и да звучи грубо, Ердоган използва мигрантите и печели от тях, като манипулира западноевропейските лидери, затова и промяна в мигрантската политика няма да има", изтъкна Керемедчиев. По думите му "Европа ще продължава да бъде в плен или в "клещите" на Ердоган, що се касае до миграционния процес".

От друга страна Ердоган е удобното зло, удобният противник на ЕС, с него да се оправдават, че Турция не постига напредък в своите преговори за ЕС и е с най-дългия статут на страна кандидат за членство, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кой му пука, престанете да ни занимавате с глупавите си цели, спуснати от Брюксел
28
0
 
2
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Аз пък изобщо не го виждам да влезем в еврозоната!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Враг на България са егоистите, предатели, филите, а не някоя държава ! АКО ОСЪЗНАЕМ ОБЩИЯ СИ ИНТЕРЕС, ЩЕ СЕ СЪХРАНИМ, ДОРИ НЯКОЙ ДА СЕ ОПИТА ДА НИ ОГРАБИ ИЛИ НАПАДНЕ ! ИЗРАЕЛ БЕШЕ НАПАДНАТ ОТ МНОГО ДЪРЖАВИ ЕДНОВРЕМЕННО, НО ПОНЕЖЕ ИМАТ ВЯРА И РАЗЧИТАТ ОСНОВНО НА СЕБЕ СИ, РАЗВИХА СОБСТВЕНА МОЩНА ИНДУСТРИЯ С ТЕХНОЛОГИИ, ОТ ПУСТИНЯТА НАПРАВИХА ГРАДИНА, И СА НЕПОБЕДИМИ ! Давид срещу Голиат ! Швейцария също разчита на собствена армия и политика на неутралитет ! Но трябва да изберем БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ !
26
0
 
2
 
! Отговори
Вместо да гледаш преди 10 месеца
ОТСТРАНИ, НАПРАВИ НЕЩО ! АКО ЖИВЕЕШ В РЕПУБЛИКА, НЕ БЪДИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ПУБЛИКА !
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПУТИН ЯЗДИ МЕЧКА Да отглеждат мечки за износ бе: мерино мечки, саански мечки, астраганени мечки и смесени породи, хем дълговлакнести, хем на фитили. Например кръстоска между сибирски мечок и Дмитри Медведев. И ето как Путин ще вържи 4те края на издънения от войната бюджет. Инак руските войници в Украйна ще се предават в плен, за да напълнят томбака и да загладят косъма.
24
2
 
4
 
! Отговори
gg преди 10 месеца
Първо: и да виждате и да не виждате от ЕС преди няколко месеца обявиха, че преди 01.01.2025г е НЕ възможно каквото и да било евро на пук на всички, които искат да спечелят от превалутирането ;) Второ: предстои Национален референдум, от който власт имащите доста се притесняват, защо ли ?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Експерта на щат пак се изказва, а никой не го взима на сериозно
22
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До 22: за Путин ли говориш?
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз не виждам влизане в Шенген с тоя президент и тия русофилски правителства и партии.
20
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До някъде си прав. За Шенген, можем да махнем границите между Румъния и да охранявят външните. Така ще се облекчи трафика. За Евро зоната , грешка е да загубим индентичноста си. За инфлацията - обръщане на пазарите на изток, не обезателно към Русия и тогава ще имаме приходи. ЕС ни дава само ограничения време е да кажем че сме БЪЛГАРИ.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Керемедчиев: Не виждам влизане в Шенген до края на годината - Ми дай си оставката бе песимисти не ни трябват
18
2
 
8
 
! Отговори
оракула преди 10 месеца
Аз не виждам никакво/а не ни и трябва/!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Навремето имах един познат, дето ме убеждаваше как сме имали икономика, как това, как онова...докараха го до просешка тояга в БГ и замина в Чужбина...хахахахаха :)))
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до края на годината XD шенген няма да подушим още 4-5 години заради силите на злото (руските слуги)
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей такива като тоя,намърдали се в политическата канализация,ни убеждават,че трябва да изпращаме към "европа" непрекъснато угоднически и нагаждачески сигнали,все за да могат да ни го начукват по-дълбоко.И след всяко "влизане",нещастната ни територийка затъва все по-дълбоко и изчезва в небитието.А така нареченият ни "народ",наблюдава всичко това безучастно,с *** поглед,сякаш нищо не го засяга.Бе-е-е!
14
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
За това винаги ще ни смятат за втора ръка хора, това е разликата между нас и тях, ние питаме тях, а не те нас. След записа на Р. Василев трябваше хората да са по улиците и ПП/ДБ да бъдат изметени, а те ми ги канят в телевизиите, пълна скръб сме като народ.
13
2
 
14
 
! Отговори
Мираж преди 10 месеца
Абе Мелене,какъв ти Шенген.Европа се помъчи да ни приобщи само заради американските бази за които не плащат и стотинка.Нали се вижда,че хем сме Европа,но не съвсем.Хем сме в НАТО,но не съвсем.Та само заради земята ни държат и близостта до Крим.Строят и нова база на Шабла.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България няма да влезе в Шенген и след 10г, няма никога да свалят визите САЩ, няма никога да получим платените самолети. По скоро ще ги дадат на северна корея. Робите никога не получават нищо, работят до смърт умират идват нови. Точка
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На никой не му се влиза в белгийския окоп шенген
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много сте кухи ве анализатори...хахахаха :))) Защо според вас България е единствената държава с валутен борд в Европа, ако си отговорите на този простичък въпрос, тогава ще откриете топлата вода :)))