Психичното здраве в ЕС: ЕК отпуска 1.23 млрд. евро за инициативи

Ситуацията се е влошила след пандемията на фона на войната в Украйна
7 юни 2023 22:50, Йоана Цонева
51
Психичното здраве в ЕС: ЕК отпуска 1.23 млрд. евро за инициативи
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви в сряда, че ще отпусне 1.23 милиарда евро за инициативи за психичното здраве в Европейския съюз и ще превърне психичното здраве в стълб на здравната политика, предаде "Ройтерс".

"Днешният ден бележи ново начало за всеобхватен, ориентиран към превенцията и подход към психичното здраве на равнище ЕС с участието на множество заинтересовани страни", каза в изявление Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните.

"Необходимо е да премахнем стигматизацията и дискриминацията, така че нуждаещите се да могат да достигнат и да получат необходимата подкрепа. Болестта не е порок и е наш дълг да гарантираме, че всеки нуждаещ се от помощ може да получи достъп до такава", допълни тя.

Според Еврокомисията проблемите, свързани с психичното здраве, са засегнали около 84 милиона души още преди пандемията от COVID-19.

По груби изчисления общата цена на проблемите с психичното здраве - която включва както цената за здравните системи и за програмите за социална сигурност, така и понижената заетост и понижената продуктивност на работниците - възлиза на повече от 4% от БВП във всички държави, членки на ЕС, което се равнява на повече от 600 милиарда евро годишно, се посочва в съобщение на Европейската комисия, предаде "Дневник".

Ситуацията се е влошила след пандемията на фона на войната в Украйна, загрижеността за климатичните промени и нарастващите разходи за живот поради растящата инфлация.

На пресконференция зам.-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас нарече това "тиха епидемия" и каза, че темата е последното парче от "пъзела" на Европейския здравен съюз.

Действията на ЕС ще се съсредоточат върху:

  - Адекватна и ефикасна превенция,
  - Достъп до психично здравеопазване и лечение с високо качество и на достъпна цена,
реинтеграция в обществото след възстановяване.

Сред своите инициативи ЕС ще повиши защитата на децата, включително от въздействието на социалните медии, ще проведе кампании за психично здраве на работното място, ще започне Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата, ще създаде Европейски кодекс за психично здраве и ще предостави целева подкрепа към възрастните хора, мигрантите и бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моли Бога да не налетиш на психар(ка), когато се жениш/омъжваш, когато постъпиш на работа или когато се прибираш нощем късно по малките часове. Защото, случи ли ти се такова нещо, леля ти Урсула няма да може навреме да ти окаже съдействие.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя съюз нещо взе да става по извратен бившия СИВ !
38
0
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Пак далавера!Изписват рецепти за различни антидепресанти на деца и на възрастни за щяло и нещяло.Урсулка на печалба ,а Биг Фармата в екстаз!Covid им хареса продължават необезпокоени да крадат!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
под предтекст грижа за психично здраве, искат да получат достъп до вътрешния свят на хората и да контролират всичко което се случва там..
36
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Ху* преди 10 месеца
Храна пълна с химия и ГМО ... ежедневен стрес... изкривеното , неморално и манипулативно медийно съдържание в интернет и телевизията , което изкривява психиката на подрастващите ..... това е повече от достатъчна предпоставка за създаването на трайни и сериозни психически отклонения сред младите хора които все още не са изградили своя характер. Манипулирани от пошлата заобикаляща ги среда те започват да смятат лудоста за нормална и начин да привлекат вниманието на другите ...ПАЗЕТЕ СИ ДЕЦАТА.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да де да вкараме в лудницата не нормалните си управляващи.
34
1
 
5
 
! Отговори
От 38 преди 10 месеца
Затова внимавайте при запознанства с хора, с които нямате общи познати и всичко става на взаимно доверие. Докато следвах, в курса имахме и едно момче, за което се разчу, че има някакъв вид шизофрения.Нищо в поведението му не показваше аномалия, но в отделни случаи постъпваше жестоко и подло с някои от тези, с които уж беше в най-близки приятелски отношения. На мен ми правеше впечатление погледът му, винаги много студен, втренчен, зъл. Носеше очила и може би затова не всички забелязваха как гледа
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От университета познавам момиче, което се беше запознало случайно с един двуметров хубавец и чак след време разбра от мaйкa му, че той е с псих. заболяване. Но това стана чак след като се намеси и нейният баща, защото тя искаше да преустанови връзката след като младежът при скандал я беше провесил през прозорчето на мансардата, където си беше направил нещо като ателие. Баща й го заплаши с полиция и съд, ако не престане да я търси. Тогава неговата мaйкa го оправда с това, че имал псих. заболяване
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички тези инициативи са добре формулирани, не знам какъв ще е ефектът им. Но проблемът за психичното здраве има много по-сериозен аспект - хора с диагнози свободно се разхождат без надзор и не малко от тях сами носят отговорността относно това редовно да си пият хапчетата. В резултат се случват много неприятности, включително и трагедии. Нещо трябва да се направи по въпроса, да се вземат крути мерки за да е защитено обществото от опасни постъпки на психично болни хора.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
вица на деня, да почнат от върхушката на ес и лидерите на ес там всички са за усмирителни ризи и доживот в психиатрията г7, г 20, сзо, оон, световна банка, мвф също за психиатрия..
30
0
 
7
 
! Отговори
долу ЕС преди 10 месеца
нормално, след този тормоз от ЕК.......
29
0
 
13
 
! Отговори
Юпитер преди 10 месеца
След задължителната ваксиция, сега ще ни оправят и психиката.
28
0
 
11
 
! Отговори
Обслужване преди 10 месеца
Пари за смяна на пола. За това се въздейства психически.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не си играйте на дребно. Направете цяла Европа една голяма психиатрична клиника с главен психиатър акушерката фон дер и готово.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако 84 млн души в ЕС /20% от населението/ са били с проблем "псих. здраве" още преди Ковид, то за БГ това прави 1,2-1,3 млн души. Цифрите за нищо ги нямат, когато трябва да се оправдаят предишни и бъдещи излишни разходи. Айде елита - вие сте! Питат ви как ще похарчите едни пари, обаче трябва да е с цел - като продължение на сагата Ковид. Има пари за нова глобална криза, давайте инициативи! Ще приемат каквото и да е, само да е свързано с т.нар пандемия. Хвърлени пари се оправдават с още хвърляния
25
8
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
нова руска схема финансираща убиеца на жени и деца в Украина!кой ви го нашепна г-жо???ще ли и путин и пропагандата му?а кгб?тотално не осъзнавате какво правите...или пък зависомо правите това за което ви плащат!?убивате пройзводители,убивате...вярващи,ще оставите хората без храна обслужвайки путин...храната след горивата са оръжието на путин...и ЕС го финансира..без 3-та няма начин САЩ!!!!Бог да пази САЩ и не вярвайте на превзетата от рашите еВропа!!!да учат руски и китайски!!!
24
1
 
21
 
! Отговори
Последното парче преди 10 месеца
от "пъзела" на Европейския здравен съюз ---------- психично болните еврокомисари ще потрошат милиарди евро, за да ни убедят, че сме луди и да ни "лекуват" от въздействието на социалните медии, зелените сертификати, войната в Украйна, мигрантите и бежанците... все неща, които те сътвориха.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хи-хи. Явно много хора са им писали, че не са в ред, там в Брюксел. Обаче те са си отделили едни 1,23 млд евро. Ами то това не е от Ковид-а. Те и преди си бяха такива.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разликата между психиатъра и пациента е в дипломата.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочетете книгата "Комитет 300", ако все още има хора, които не са. Световна икономическа мафия, която диктува кризите, внезапно изникналия "лидер", който "ще ни оправи" и куп друга информация за "случайните" неща, които ни заливат всеки ден... разбира се, стриктно контролирани и организирани. Както и днешната "случайна новина" за психическо здраве. Книгата я има и онлайн.