За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?

Две чужди медии анализират ситуацията у нас
10 юни 2023 21:13, Стела Стоянова
223
За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?
Снимка БГНЕС

Новото правителство в София заплашва премиера Румен с импийчмънт, обявява авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". "Дойче веле" цитира анализи на две чужди медии за Радев и конфликта, свързан с българските оръжейни доставки за Украйна.

Ще задвижи ли новото правителство в София процедура по импийчмънт на президента Радев? Президентът се изказва яростно против доставките на боеприпаси за Украйна, припомня Михаел Мартенс в статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Възможно е държавният глава да е пренебрегнал парламентарно решение за изпращане на оръжие за нападнатата от Русия държава, посочва още изданието.

Мнозинство от две трети би могло да се събере

Авторът обяснява, че с помощта на трети партньор управляващата коалиция навярно би могла да събере парламентарно мнозинство от две трети, необходимо за отстраняването на президента. Според ФАЦ инициативата за импийчмънт идва от бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, лидер на ДСБ.

Атанасов се аргументира с това, че през ноември 2022 г. депутатите подкрепиха с голямо мнозинство оръжейните доставки за Украйна и се обявиха за преговори със съюзниците от НАТО, на които да се изясни кои български оръжия от запасите на страната биха могли да се предоставят на Украйна и да бъдат заменени срещу нови от Запада.

Реториката и мисленето на Радев – от съветската епоха

Но в цялата работа има и един проблем, коментира Мартенс и припомня, че парламентарното мнозинство, приело резолюцията, не е било правителствено мнозинство. "Както често се случваше през последните години, страната бе ръководена от служебно правителство, назначено от президента Радев“, пише германското издания и описва Радев като човек, „чиято реторика, включително и по „историческия спор" за Северна Македония, постоянно демонстрира колко трайно мисленето му е оформено от съветската епоха и българския комунизъм".

Сходно мнение за Радев изказа и „Франкфуртер Рундшау“. В края на май, когато стана ясно, че има изгледи да се състави кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ, изданието написа статия, озаглавена „Новото правителство в България не е по вкуса на Путин“. Там се твърдеше, че Румен Радев е „един от най-ценните приятели на Путин на Запад.

"Дори новото правителство в София да е пронатовско, проевропейско и проукраинско, работата му може да бъде възпрепятствана от президента Радев", написа още "Франкфуртер Рундшау". На Путин никак не му харесва и фактът, че България е един от най-големите производители на муниции в Европа. А с оглед на войната в Украйна тази роля на страната може да се затвърди допълнително, коментира изданието.

Имало ли е указание на Радев

Тъкмо доставката на български муниции за Украйна е и въпросът, който е ключов в дискусията около евентуален импийчмънт на президента Радев. „Ако се докаже тезата на Атанас Атанасов, че президентът може да е наредил на служебното правителство да откаже на Украйна военната помощ, приета от парламента, това вече би било основание за импийчмънт“, коментира „Франкурфер Алгемайне Цайтунг“. Дали изобщо ще се стигне до процедура по импийчмънт и каква позиция ще заеме Конституционният съд засега е напълно неясно, пише Михаел Мартенс.

"Но дори самият факт, че се обсъжда този въпрос, показва, че на привържениците на Путин и на другите приятели на Кремъл в България няма да им е никак лесно в обозримо бъдеще", прогнозира Мартенс. Авторът припомня, че по време на правителството на Кирил Петков българските доставки на оръжие за Украйна са можели да бъдат осъществявани само индиректно и тайно през посредници в Румъния и Полша.

За путинофилията в България

"Путинофилията в никакъв случай не е изчезнала от българския политически пейзаж, но засега партиите, които я олицетворяват, са единствено в опозиция. За Украйна това не е маловажен въпрос. България може и да е малка страна с  население от едва 7 милиона и с най-ниския среден доход в ЕС, но заводите за оръжие на страната са значими. Във времената на Варшавския договор българските оръжейни заводи бяха сред най-големите в т. нар. Източен блок", пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Фактът, че те и днес произвеждат муниции от съветски калибър, ги прави интересни за Украйна, заключава изданието и припомня предположенията, че зад атаките и пожарите във военни производствени обекти в България от последните години може би стои Русия.

„Тъй като в новия кабинет в София има единодушна воля за подкрепа на Украйна и тази помощ вече няма да има нужда да се крие, не би трябвало да има пречки за системното разширяване на българските оръжейни доставки, които досега бяха плащани от САЩ, Великобритания и други държави. Няколко български оръжейни завода още през 2022 бяха увеличили производството си и масово набираха нов персонал“, отбелязва ФАЦ.

Радев предпочиташе друг вариант

Що се отнася до ролята на президента, авторът Михаел Мартенс посочва, че Радев с голямо нежелание е приел съставянето на новото правителство, защото е предпочитал да го предотврати и да продължи да ръководи България чрез избрани от него служебни правителства, подобно на неофициална президентска република. „Но сега това ще бъде невъзможно за него. Единственият въпрос е колко дълго ще издържи коалицията“, коментира ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: импийчмънтРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Най-големия враг на Русия е фаш. Така си обеснявам, защо когато някой защитава българските национални интереси ,става враг на фаш и веднага се пречислява към Русия! Знам, че никой няма да ми отговори, ама да питам: Коя държава е просперирала, след като си е дала з..д..н.ка на фаш и МВФ???????
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех,не случихме на президенти..един не се сещам да сме имали,и да става.И като сме почнали да мислим за без гл. прокурор,що пък да не пробваме и без президент? То кво ли не пробвахме...
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На това му се казва: Храни куче, да те лае! Понеже Радев ги промотира тези мошеници и шарлатани, а и дори каза, че много се надявал да има повече хора като Кирил и Асен-сега искат жив да го закопаят. Xак му е! Разписа Кирчо Джон ТриBолта да е министър в 1-вото служ.прав.с двойно гражданство, което е нарушение на Конституцията,след това ги боготвореше сякаш някой му плащаше да ги хвали. На края му дръпнаха килимчето и си признаха, че имат 7% реално ако не са направили АЛА-БАЛА с Радев на изборите
92
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Явно президента не е удобен на посолствата. Шофьорът на Маджо като влезе в правителството - тишина ! Бивши агенти на ДС окупирали властта,а накрая кой е "виновен" ? Този дето не слушка. Помня "съветското" възпитание , думите морал, чест и достойнство имаха смисъл. Имаше олимпиади по математика, химия.... , а сега има ли смисъл да коментирам? Ален Делон си отиде с думите, че това не е неговия свят. Не е и моя! Изглежда на г-н Радев също му се иска България да пребъде., мача е свирен!
91
9
 
9
 
! Отговори
само да вметна преди 10 месеца
Ако аз бях на местото на Президента Радев.И при Явната КРАЖБА на тези 2 "политически сили" така наречени,Които Реално Откраднаха Най нагло властта от Народа ни,чрез Политически Преврат! И аз щях да се Обадя открито! Ако си беше замълчал,щеше да бъде Оплют от всички,че Е " страхливец"! Сегашната нова "власт" посмее ли да се Заиграе И с Президента,Пряко Избран от народа,ще Срещне Яка съпротива от Протести И ще Падне!!!Изборите са Най Коректното в случая,за да се Започне на ЧИСТО!!!
90
0
 
1
 
! Отговори
До 105 преди 10 месеца
Е то ако е вярно това,наше да има апартиди
89
0
 
2
 
! Отговори
До 99 преди 10 месеца
чл. 20Т.е. за да има право българският гражданин да поиска да бъде освободен от гражданство, той трябва да отговаря на следните две условия кумулативно:-да живее постоянно (постоянно, а не временно, което е много важна разлика в правния статут) в чужбина и;да е придобил чуждо гражданство (или да е в процедура по поучаване на такова). Или с други думи не може да останете да живеете в България и да имате имоти. НРБ не съществува. Президентът с указ освобождава от гражданство.
88
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки проект на Радев ще бъде успешен. Да се знае ! И да не се пишат простотии !
87
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пичове, целта е да се изпрати жива сила в Украйна. Българските момчета и мъже ще отидат на заколение, а едни умнкокрасиви ще си правят прайдове, ще пият крафт бири, ще ядат козунаци без глутен, а обикновения българин ще опъва каиша. Смяна на столицата веднага! София не е повече български град!
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България оръжие не ПОДАРЯВА....България произвежда най-търсеното в момента оръжие и който го иска може да си го купи.... Който иска да подарява бъгарско оръжие да си го купи от България и да го подарява на който си ще...... *** които ми пишат минуси - българскте работници т оръжейните заваоди работят за пари а не за мерси
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали с представяте Главнокомандващяият как изпраща български момчета на фронта, кой от българският политици ще го направи през 21 век
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големият зор е да не продаваме,а да даряваме боеприпасите... ама що да плащаме за чужди мераци? Като искат, воаля.... да си плащат и да бягат... що трябва ние да им плащаме масрафа?
83
6
 
4
 
! Отговори
До 89 -Главнокоманва преди 10 месеца
Е и?Той и Богдан Филов е световно известен учен...ама казват че бил фашист
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сетила са Мара да с"А побapa, та сега импийчмънт ще иска! Когато Карадайъ излезе на трибуната в НС преди 2г.и поиска да гладуват импийчмънт на Радев за разединяване на нацията и потъпкване на Конституцията, тогава Борисов каза да не подкрепят понеже щели да му изпишат вежди и да го героизират. Ние да не сме врабчета, че да ни будалкат с импийчмънт? Нищо няма да направят. Омазани са като да не пиша какво, че ще ме изтрият.Всяко чудо за 3 дни. В понеделник ще измислят други да отклоняват внимание.
81
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България оръжие не ПОДАРЯВА....България произвежда най-търсеното в момента оръжие и който го иска може да си го купи.... Който иска да подарява бъгарско оръжие да си го купи от България и да го подарява на който си ще
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 87 - Нела тръгнвм тогава. Ще е страшно за малко, но после ще се оправи. И без хлпенчене тоя път... На тоя народ му липсяа отяращение от политиците, кактони ЯРОСТ! Ще ги получи много скоро!
79
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В условията на бушуващата в Европа кървава страшна война, единственият шанс на България е да има главнокомндващ на армията като Радев
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствено закон за Лустрация щеше да спаси България от политическия ***. Да нямат право всички виновни за прехода и всички kомунисти да са преподаватели в университетите, да нямат право да са държавни служители.
77
8
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
По време на служебните правителства на Радев беше сключен договор за втората поръчка за F16, докарани до подпис поръчки в САЩ на бойни машини,заводите за снаряди и др. работят на три смени (не за Русия естествено) и т.н., докараха газ от Азербайджан,договориха с Турция количества регазифицирана газ от САЩ... а бил човек на Путин?
76
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Главнокоманващият на Българската армия е завършил генералщабна академия, има специализация в САЩ и е издържал с отлчен , изпити по всички възможни военни дисциплини, Пилот въздушен АС... Кой български политик има квалификацията да бъде Главнокомандващ в условията на бушуващата в Евопа страшна кървава война