Риск от епидемия от холера в наводнените райони край Каховка

Във водата са попаднали много опасни вещества
14 юни 2023 18:00, Йоана Цонева
5

След разрушаването на стената на Каховската водноелектрическа централа и наводненията на огромни райони в Южна Украйна, Министерството на здравеопазването на страната се опасява от възможни огнища на инфекциозни заболявания в засегнатите райони, по-специално холера, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Обособени са 38 пункта за наблюдение на епидемиологичната обстановка.

Според Министерството на здравеопазването на Украйна е регистрирана повишена микробиологична активност на повърхността на водата, но досега не са установени случаи на заболяване сред населението.

Изследванията се провеждат въз основа на проби от околната среда, както и анализи на пациенти, оплакващи се от болки в червата.

Още по темата
От Министерството на здравеопазването казват, че са готови за неблагоприятно развитие на ситуацията. Основните центрове за лечение на потенциални случаи на холера и други инфекциозни заболявания ще бъдат три болници в Херсонска, Николаевска и Днепропетровска области, където са разгърнати допълнителни легла и е попълнен запасът от необходими лекарства.

Министерството на здравеопазването моли жителите на засегнатите и прилежащите райони да не плуват във водоемите и да не използват водата от тях за преработка на храни. Засега риболовът е строго забранен.

След пробива на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа във водата са попаднали много опасни вещества, които могат да причинят огнища на чревни инфекции, хепатит, ботулизъм, холера и дори антракс, предупреждават специалистите в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 10 месеца
Водата да не е умила няколко секретни био-лаборатории на Щатите в укринско
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
българските Путино питеци затова, че поддържат терористичния Кремъл, ще си получат заслуженото... съвсем скоро... след като Русия загуби войната и започнат съдилищата !
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айдеее, СЗО това чака, да се активира и да обяви нова епидемия. ;))
2
0
 
2
 
! Отговори
Да питам само преди 10 месеца
Как върви летния сезон по морето тази година? Има ли свободни легла?
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"България и още 15 други европейски държави са предложили помощ на Украйна след разрушаването на язовира Нова Каховка.Държавите са предоставили водни цистерни, водни помпи, лодки, спасително оборудване, и генератори."Извинявайте,но и в България има наводнени райони.Или тях кучета ги яли и са им по-важни украинците?!Как не ви е срам?!