Румен Христов: ПП искат да окупират всички позиции, нямаме си доверие

Конституцията в голямата си част е добра, заяви лидерът на СДС
Обновена: 19 юни 2023 10:32 | 19 юни 2023 10:30, Анисия Иванова
44

Не мога да кажа директно име за това кой ще е новият еврокомисар, имаме кандидати. Смятаме, че той трябва да бъде предложен от ГЕРБ-СДС. Представителят трябва бъде член на най-голямата Европейска народна партия, защото и там има баланс между представителите на различните политически семейства на европарламента. От тази гледна точка ние сме член на ЕНП и имаме най-много представители, логично е да излъчим това име. Имаме достатъчно подготвени дами", заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "България сутрин".

Според него посещението на Мария Габриел в Брюксел е важно, тъй като тя е "силна фигура" в Европа и е първият заместник-председател на Европейската народна партия.

Относно това какъв ресор би поел новият еврокомисар, Христов уточни, че не е решено окончателно. "Заговори се за енергетиката, това е мащабен ресор, би бил прагматичен и важен за България, няма да се откажем от него, стига да ни го дадат", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Христов не би се изненадал, ако от "Продължаваме промяната" водят битка за еврокомисарското място.

"Те се опитват с 36 народни представители да окупират всички властови позиции, не е коректно, но това означава, че над 98% ще носят отговорността. Нямаме си доверие, както и навремето двата блока си нямаха доверие, но същевременно трябва да бъдат свършени важни неща - Шенген, Еврозоната, отношението на България спрямо войната в Украйна. Има големи неща, които ни карат да загърбим тези неразбирателства. Различията са преди всичко с оперативното управление на държавата, ще видим сега по отношение на бюджета дали няма да бъдат регистрирани различия", допълни председателят на СДС.

По думите на Румен Христов Конституцията в голямата си част е добра.

"Ние сме в ново състояние, член сме в ЕС и НАТО, видяхме за тези 30 години има напрежение между отделните власти, трябва да търсим начин то да бъде притъпено. Това Велико Народно събрание е полезно, то би могло да премахне института Велико Народно събрание, да опише по-сложна процедура за промяна на Конституцията, но да не изисква свикване на ВНС. Ще търсим тези промени, които да бъдат осъществени от обикновено Народно събрание", обясни той.

Според Христов трябва да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор, както и да бъде приет механизмът за неговия контрол. "Не бива да оставаме без фигурата "главен прокурор", има и опасения, че тогава ще имаме 28 главни прокурорчета, трябва да има административно подчинение и наблюдение от страна на главен прокурор", подчерта той.

"Правителството трябва да работи в две посоки - приемането на редовен бюджет за 2023 г. и да се направи всичко възможно да се защитят доходите на българските граждани", категоричен бе председателят на СДС.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям дразнител е ПП за динозаврите в политиката.Времето ви изтича безвъзвратно.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напишете в търсачката - гълтачката "Жaпа тpeщит" и ще видите, кой, и как, и с какво се управлява света днес?
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първия сериозне скандал с ГЕРБ и сте чао ... ПП няма "нейни хора". Всички нейни ще преминат към ГЕРБ, в моемнта в който вота на недоверие покаже поне 121 гласа. ..
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 14.И на мястото на Сарафов ще сложат Калина Чапкънова, което фактически е първоначалният план на Пеевски и Борисов.///Ае ти си пропуснал миналите година две .Да си чул че идеята е да се реформира съдебната система и че длъжността главен прокурор може да я няма въобще или главния прокурор да има орязани функции ??
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Планът е следният. Ако се засили недоволството срещу Сарафов, тия които го избраха ще се съберат и ще кажат "добре ще се съобразиме с общественото недоволство и ще изберем друг" И на мястото на Сарафов ще сложат Калина Чапкънова, което фактически е първоначалният план на Пеевски и Борисов. И макар че тя е по зле и от Гешев и Сарафов взети заедно, вече никой не може да протестира щото те ще кажат "ама вие какво искате,нали искахте да сменим Сарафов...е сменихме го
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП искат да окупират всички позиции, нямаме си доверие .Това е маркетингова стратегия.Дето уж са едно но отделни .Имат си доверие и то бая си имат доверие
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунист да говори за Киро и Асен, трудно е да поверваш :))) Дуото явно имат комунистически гръб, ама ти също не си цвете за мирисане седсарино :)))
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А вие сега ли разбрахте, бе кълвачи ??? Що не направихте нещо по въпроса преди изборите, а ??? Що мълчахте тогава ??? Сега е много лесно, постфактум след като белята е факт, да говорите глупости на килограм!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 7 - Разликата бе, че ГЕРБ винаги бяха първа политипеска сила и държаха почти всички общини ... Както е и сега. ПП са номер 2 и където сансе явили на кметски, завършиха доста жалко.
9
2
 
3
 
! Отговори
Яна преди 10 месеца
Ха,ха,ха народа е казал много мъдро ,за такива нагли като ПП- то- Пущи прасе под одъро,но се качи на одъро.Та така и с ПП- тата
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В смисъл като нема разбирателство, как да има доверие :))) А пък ти доколкото си спомням беше от БКП, сега си уж седесарин :)))
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Май ги бъркаш с ГЕРБ и с едноличния 12-годишен диктат на Боко Тиквата.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гербаджиите закона не ги лови. Те са над него. Съдът и прокуратурата са на ГЕРБ и ДПС. Смениха едната си пионка (Гешев) с новата (Сарафов).
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мутрите ог герп-дпс си правят каквото иска и винаги винят другите.
4
0
 
4
 
! Отговори
Баба чичолина преди 10 месеца
Все някой е отгоре.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не думай ... Мария Габрел получава "церемониалният пост" на "Външен министър". Ясно е на всички, че ЕС преговаря за въпроси щте в Б-я с хора на ГЕРБ, защото реално те са с най-много власт. ПП отчаяно се опитва, да си присламчи тазо власт, преди ББ едон денз просто да нареди на всипки, да действат против тях и да го "изчегъркат".
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая серия вече не може да се коментира
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не виждате ли, че сте направили фашизъм? Няма такава демокрация никъде по света с Гьобелс премиер.