Борел: Няма пречки Северна Македония да влезе в ЕС

Двустранни въпроси не трябвало да бъдат обвързващи и определящи
26 юни 2023 08:14, Елка Василева
88
Борел: Няма пречки Северна Македония да влезе в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел смята, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Още по темата
Запитан от БНР какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, Борел отговори:

"Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване", заяви Борел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
9
 
! Отговори
Сандю преди 10 месеца
Сега разбрахте ли как ни прецакаха и колко струваме в Е С ? Има ли още наивници , които да мислят ,че е добре в съюза ? И жълти монетки не струваме за тях..Киро и другите от бандата , поправете си антибългарската каша с Македония .Затова спокойно ще убиват и бият българите в СМ.Предатели !
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македония е по-бедна държава за момента от България. Това до преди 20 години беше обратното. Македония е по-Европеизирана и Амеракинизирана държава от България. В Македония няма толкова силини вързки с Русия и Руските тайни служби. Македония няма Руски президент и имат само една про-Руска партия с под 2% гласоподаватели. В България тези проценти са между 30-40. В ЕС и НАТО се говори ,че България е Троянски Кон на Русия.
51
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 10 месеца
Не съм съгласна, че отношението на македонското управление към България касае двустранни въпроси! Това е отношение на фашизиране на македонското население, на отрицание на историята му, етноса му, нагнетяване на умраза към всичко българско, унижаване на българските символи и паметниците в РСМ и т.н. Тука няма нищо двустранно! 100 години България мълчи и гледа издевателствата над българи в тази страна без дори да протестира, без да протестира срещу хулите и лъжите там за нашата страна дори!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като няма място за държава ,която не спазва Европесйки ценности, тогава България защо е в ЕС? България е единствената държава в Европа,която отрича, че това в Украина е война, България е единствената държава в Европа която продава оръжие на Русия и не дари оръжие на Украина, България не признава малцинствата и не стимулира изучаване на език на малцинствата и.т.н. Да не говорим за съдебната реформа в България. Тя е далеч от Европейското законодателство!!!
49
3
 
7
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
Върнете ветото, национални предатели на България!
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македония ще влиза в съюза на Турция и Сърбия и не и трябва ЕС.
47
2
 
6
 
! Отговори
.......не трий преди 10 месеца
Чувствате ли се пълноправни съюници в ЕС ? Не ни бръснат за слива, не им пука дали ни палят, бият, стрелят... важно е да върви геополитическия план. Време е еврохомосексуалните да се събудят
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Braca blgari, nie sakame veto da ni stavite, aj bidete malku pouporni, mislete malku za Makedonija
45
3
 
8
 
! Отговори
Kuncho преди 10 месеца
Няма място в ЕС държава която не споделя Европейските цености! Какъв е смисъла на съюз който се превръща в нужен за само една определан група страни и евробюрократи. Не виждам как може да качжеш, че Македония е готова при политиката която следва към момента.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
има,има .... кажем ли НЕ и през крив макрон ;)
43
1
 
14
 
! Отговори
Кънчо преди 10 месеца
Брейййй..доживях да видя всички обединени зад една теза в коментарите. И аз да се присъединя :) От години ни продават една и съща лъжа - шенген, еврозона, равенство и тинтири минтири, а полуидио.ти.те евроатлантици кълват ли кълват... Едни и същи хора зад които стоят определени партии и корпоративни кръгове, които "честните" медии не спират да канят и да определят като експерти насаждат у по-глуповатите, че ЕС е най-доброто, което може да ни се случи. Срам е, че го позволяаме да ни унижават..
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И в крайна сметка,едно нещо е НАЙ-ВАЖНОТО - ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО ТОВА, СИ Е НАШИЯТ СТРАХЛИВ,ИЗПРОСТЯЛ И ПРЕКЛОНИ-ГЛАВА,С ИЗВИНЕНИЕ,"НАРОД!НИКОЙ ДРУГ!Всичко друго е следствие от НЕГО!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е,др И сл ьовци,евроЛунатици,начукаха ли ви го?Че даже и натикани в тази евроклоака,непрекъснато не ни базарят за нищо,само ни тъпчат и ограбват,а ние коренопреклонно им се подлагаме !Само за този имагинерен шенген,една единствена държава от колко години ни се подиграва с вечното "вето" и никой и "гък" не им каза,а сега ни правят на мамУнки пред макетата и ние се свиваме и мълчим.Крайно време е тоя народец да скочи,да насмете продажната управляваща пасмина и ...вън от нато и ес!Докато ни има!
40
0
 
13
 
! Отговори
У дупарата с 200 преди 10 месеца
и то сега си се върти! България има Верни Предатели в Лицета на ЕС и НАТО - ако Путин Атакува - няма да си Мръднат и Малкият Пръст за Свободата Ви!! Обаче, всеки сам си Избира - "Приятелите"
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Егати кефа как този с двеста го набута на всички българи гласували за ПП ДБ! А за гласувалите за другите - съжаление! Преписвайте историята от Македония, предатели на България! Добрутро!
38
2
 
20
 
! Отговори
Аре стига бе !!! преди 10 месеца
тоя изтрещял дърт алкохолик ще ни казва има ли или няма пречки за измислените макета !!!! Господ закъснява да си прибере вересиите , ама да е все така ....
37
0
 
18
 
! Отговори
HELL преди 10 месеца
ЕС преди 15 години: " За да влезнете трябва да ИЗПТЛНИТЕ изискванията". ЕС сега :" Има изисквания, но май*ата им трбва да влезнете да източим пари"
36
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Нашите "партноьори" открито ни казва да си е..м м....а и кирчо-кокорчо-тиквеното правителство ще им духне за пореден път.
35
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Накратко; с така нареченото френско предложение ни излъгаха да махнем ветото. Ако не бяхме махнали ветото пък, както заявиха по-рано, щяха да изкривят собствения си правилник и щяха преодолеят ветото ни с квалифицирано мнозинство, каквато практика нямат. Ето ви го "съюза" в пълния му "блясък".
34
0
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 10 месеца
Та какво по-точно иска да ни каже този п-у-т-ь-о?