Застаряващото население ли провокира високата инфлация?

Растежът на цените остава упорит, лихвите - високи
1 юли 2023 09:40, Анисия Иванова
127
Застаряващото население ли провокира високата инфлация?
Снимка: БГНЕС

Развитите икономики са изправени пред свят на постоянно високи лихвени проценти, тъй като застаряващото население в бъдеще ще създаде „постоянни ограничения на предлагането“, които поддържат инфлацията висока, според Blackrock Investment Institute.

Променящата се демография означава, че броят на пенсионерите в страни като Обединеното кралство и САЩ ще нараства, докато населението в трудоспособна възраст намалява. Промяната в баланса между търсене и предлагане ще накара работниците да се борят да отговорят на нуждите от разходи на по-възрастното население.

„Застаряващото население означава, че все по-голям дял от населението е в пенсионна възраст, което води до недостиг на работници“, пише Blackrock. В резултат на това развитите пазари „вече не могат да произвеждат толкова много, без да предизвикат по-висока инфлация“, тъй като персоналът може да се пазари за по-високо заплащане.

„Централните банки имат по-трудна работа в новия режим. Те нямат инструментите за разрешаване на ограниченията на доставките.", според доклада, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Предупреждението, че развитите икономики може да навлизат в период на постоянно по-висока инфлация, идва, когато централните банки отчаяно се опитват да ограничат необуздания ръст на цените.

Говорейки на форума на Европейската централна банка за централното банкиране в Синтра, Португалия, в сряда, управителят на Bank of England Андрю Бейли предположи, че може да се наложи лихвените проценти да останат високи за по-дълго, тъй като растежът на цените остава упорит.

„Винаги съм се интересувал, че пазарът смята, че пикът ще бъде краткотраен в свят, в който се сблъскваме с по-устойчива инфлация“, каза той.

Проучването на Blackrock Investment Institute казва: „Намаляващото предлагане на работници в няколко големи икономики поради застаряването означава, че ниското ниво на безработица вече не е знак за цикличното здраве на икономиката.“

„Широкият недостиг на работници може да създаде стимули за компаниите да задържат работници, дори ако продажбите намалеят, от страх да не могат да ги наемат обратно. Това създава необичайната възможност за „рецесия с пълна заетост“ в САЩ и Европа.

„Според нас застаряването може да се окаже и инфлационно. Не смятаме, че по-възрастните хора консумират по-малко, по-скоро ще има комбинация от промени в търсенето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Руските зависимости през енергетиката са в основата!*** играят картата "пенсионери"?ПП-ДБ вдигнаха пенсийте на родителите на Българите!факт който всеки мислещ и можещ да чете може да провери!БГ не глобален фактор,,САЩ ни спасиха от руският рекет с газа и горивата,за което им сме благодарни,пропагандата и руските агенти...политически...са в основата на нещастието на Българите...руските ен.ч.ри са проблема ви!плащаите за руско-турски потоци...и ще измрете като...просяци!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прадядовците и прабабите ни бяха задължени да нямат повече от 8 до 10 овце, едно прасе и 10 кокошки. За крава и дума не можеше да става. Конфискуваха им земите за да ги управляват ГЛОБАЛИСТИТЕ. Сега 80 процента от България са наблъскани в СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА и БУРГАС. Каквото става днес в Париж, това ни чака и нас, ако не се върнем на село. Голям град, анонимност и безнаказана престъпност. На село всички се познават.
89
0
 
0
 
! Отговори
Грешка в часовника преди 9 месеца
Инфлацията не е най-големият проблем на държавата,А Това е обезбългаряването.от него произтичат всички социални и държавни проблеми.Например в Украйна се намира 40% от най-богата почва на Земята.а това е ЧЕРНОЗЕМЪТ...??? Черноземът може да роди всичките видове плодове и зеленчуци на света.Дори и най-тропическите плодове могат да се развият ако тази почва биде изнесена от украйна.
88
3
 
10
 
! Отговори
само Възраждане преди 9 месеца
ей много ядат тия лоши пенсионери бе,лош материал както казваше един бивш премиер.А няма пари не е защото се наливат постоянно милиарди за войната или защото партнерите оттатък океана ни цакат с топла бира или защото повечето пари се усвояват от наши хора и наши фирми? Значи работиш 45 години и плащаш данъци и даваш на държавата 45 години и държавата няма пари да ти дава около 5 години пенсия? но има за 1 милиард снаряди и милиони ваксини?
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 98На всяка втора дума правописна грешка. Кой ще ти вярва така бе? Моля ви научете се да пишете.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 103да, майка ми беше убита в болницата защото нямаше кой да си върши работата. Или пък кой знае, такава може и да е политиката- зарязваш възрастния защото не си заслужава труда, а пък е и бреме за държавата. Това е страхотен сюжет за хорър или психотрилър. А после се чудят защо жените искат да остават вечно млади а мъжете пият виагра до преклонна възраст. То вече да те е страх да остарееш. Защото вече съвсем законно могат да те убият. Това е позор
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако са виновни пенсионерите, за това , че изобщо тази ,,доста ограничена откъм мисъл,, статия се е пръкнала - така е. Моля редактора на статията да я покаже на родителите си!
84
1
 
8
 
! Отговори
Какво искате да преди 9 месеца
докажете с тази статия?Че пенсионерите(хората,които са се трудили достойно и са дали каквото могат)са излишно бреме?Че пенсиите им,които са десетки пъти по-малки от заплатите на висшите чиновници,срутват бюджета?Видите ли.щом и на запад е така, значи причините не са в некадърното управление от въпросните висши чиновници, а проблемът е системен.Хубав пример давате на младите,и да се стараят,и да внасят осигуровки,ги чака мзерия.Мизерията сте вие,вземащите незаслужено високите заплати.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
,,Развитите страни,, са развили живота на заеми ,печатането на пари , субсидирана не пазарна икономика и службогонството . Всички изядени пари са инвестирани в тези области :) стартъпи и европрпекти като мидени ферми за крадене на парите . Филма свърши . Другаря Си каза че ще има промени . Част от ,,пазвитите страни,, ще изчезнат . На тяхно място ще се появят нови . Рециклиране на народи . Естествен подбор при който изчезват мошениците със субсидиите и стартъпите .
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 93: Намери се един наистина интересуващ се нормален човек насред паплачта, много приятно съм учуден. Биткойн или златен стандарт е най-доброто нещо, което може да се случи!
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не,навлеците от Сирия,Ирак,Афганистан Африка,без образование прииждащи в ЕС наготово на социалните помощи на гърба на европейските данъкоплатци.никоя социална и данъчна система не би издържала
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 90 Не е трудов сташ а робство. Фирми са часни и ако не си роб уволняват.
79
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Програмистите се имате за най-умните на света, но повечето сте просто жалки комплексарчета, които печелят по-малко от шефка на банков клон, маникюристка, брокерка на НИ, HR, шофьор, майстор в строителството, автотенекеджия и бояджия, хлебар, сладкар, животновъд и др. Като ви изхвърли ЧАТ ДжиПиТи и вие ще сте част от тези безработни...
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен От реституцията кой и какво спечели. НДСВ заграбиха 1 милиона гори сеч и заменки. Или СДС които застроиха Витоша. И заграбиха имоти за да строят магистрали но платиха жълти стотинки а не злато или $.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реално няма висока инфлация, това което е сега просто компенсира нереално ниската такава последните 10 години, ще има сериозна дефлация на почти всичко защото много неща са надценени особено електромобилите ако навлезнат китайците на пазара в ЕС което рано или късно ще се случи.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Системата е счупена... Биткойн стандарт или златен стандарт... Пълна простотия високите заплати били виновни за инфлацията бахахахха....А централните банки за Тея 2-3 години дето създадоха 40% от парите в обръщение преди 2020г никой няма вина.... Ако не сме в някой от тези стандарти до 2100 ще цари икономическо робство много по страшно от което и да е робство в историята на нашия вид... Лек ден и не забравяйте златен или биткойн стандарт...
75
0
 
15
 
! Отговори
лол преди 9 месеца
По голяма простотия не съм чел. Че ЕЦБ напечата 666трилиона евро няма значение
74
1
 
0
 
! Отговори
M.P преди 9 месеца
От статията се подразбира ще не ще гъби ще яде
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 87 Не, тези са от сандъците на Станишко и на Малък Тошко, дето и един ден трудов стаж нямат, но единият живее в замък в Швейцария, а другият е в огромен апартамент в сграда, съседна на мавзолея на княз Батенберг, която навремето един наш фабрикант построил за децата си, но след 09.09.1944 г. насила го накарали да подпише, че прехвърля собствеността си на едни, а после случайно паднал от покрива на същата тази сграда.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз нямам време да чета статията ама като видях снимката...пак ли са снимали чекмеджетата на Бойко???