Опасни медузи край гръцките острови, пазете се от лилавите

В Егейско море откриха нов вид риба, опасна за ядене
3 юли 2023 20:35, Анисия Иванова
45
Опасни медузи край гръцките острови, пазете се от лилавите
Снимка: Pixabay

До гръцките острови отново се появиха стада медузи. Смята се, че нашествието им се дължи на климатичните промени. В Егейско море междувременно откриха нов вид риба, която крие риск при консумация, съобщи БНР.

Опасни медузи са се появили в Йонийско море, предупреждават гръцките власти. Според лекарите най-опасни са лилавите представители на този вид. При допир предизвикват болка и различни промени в здравословния статус.

Червени знамена сигнализират за наличието им в близост до някои плажове. Засега Егейско море е чисто, съобщават от Гръцкия център за морски изследвания.

Риск представляват и появили се нов вид тропически риби, които според проучвания на Солунския университет са опасни за консумиране. Специалистите приканват туристите да купуват риби само от специализираните магазини.

Информирани са и собствениците на таверни да са внимателни при избора на морски деликатеси. Препоръчва се любителите рибари да не консумират непознати видове риби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Даже и да има медузи преди 9 месеца
тоя рахат дето е там го няма никъде в България.
34
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Родните черноморски мутраци са си платили за тази статия.Залудо.Отиваме в Гърция.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента си пия узото на Халкидики и се смея на простотиите. Само не можах да разбера кой е спонсора зад публикацията. Стойте си при *** и *** в БГ тогава :)
32
0
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 9 месеца
По нашето море пък има риба дракон, дето ако те ужили с перката ще ти разкаже играта. Има също така мутри. Има чалга. Има страховит албански трипер. Да изброявам ли още?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Винаги, когато дойде лятото започват да ни плашат да не ходим в Гърция, защото цените били високи, имало медузи, морски таралежи, акули и т.н.
30
2
 
3
 
! Отговори
яаож преди 9 месеца
Няма по-безопасно от нашето Л..номорие, фекалиите директно в морето, отровите, които се вливат от Дунав, нашенските наводнения, а за черешка на тортата и взривения утраински язовир, но щом е украински,той не само не вреди според умнокрасивите,напротив,отровите му са дезинфекцирали нашет и без това бетонирано Л..номорие.
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Средиземно море винаги е имало опасни медузи способни да ти свалят кожата от тялото, включително смъртоносната Португалска фрегата. Има морски таралежи, които могат да ти пробият ходилото от край до край понечиш ако стъпиш върху тях. Да не говорим че хърватски рибари скоро бяха хванали 5 метрова бяла акула, която може да преполови възрастен човек на един път. Но не, българските туристи отказват да летуват на нашето си море...щото не е снобарско.
28
0
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 9 месеца
Радвам се, че 26 си почива в чужбина. И при трите ни посещения в С. Гърция имахме удоволствието да сме с българи и румънци 😂
27
5
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Нека всеки си ходи на море, където желае! Статията не е измислена, преди 2-3 години до Кавала ( няма да пиша къде точно), моя близка пострада от медуза. Да не забравяме, че в Гърция - голяма морска държава, влизат в пристанищата кораби от цял свят. По корпусите им често има залепени всякакви нетипични морски представители. Но лично за мен, Северна Гърция не е нещо невероятно. На много места водата в морето е мътна, водорасли, казват от цъфтеж на водорасли дали е така?
26
2
 
5
 
! Отговори
Някой до 23 преди 9 месеца
То пък у германцията доичовците едни залуани . Някой беше писал точно и ясно и кратко. Детето на фашиста си остава фашист. За униженията в Германия няма да говорим, че направо е тема табу. Човек да има пари да живее един приличен живот в България е идеално. Подбираш мястото и хората около тебе. За приятелства истински няма да говорим пак е в тема табу в днешно време вяра на никой, но нещо малко по-прилично около тебе и супер
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почивката не е само цената на храната и медузите в морето.Почивката е цялостната спокойна атмосфера.Да избягваш евтините простаци безценно!Никога в България не мога да си почина, така както в чужбина.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е аз като плувам само за медузи ще гледам ........ За предупреждението да се погрижат властите.
23
4
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 9 месеца
Не бързай да се прибираш у БГ, че да не ти залипсват дойчовците набързо...човек забравя унижението да живее в България и много неща му залипсват ама...
22
2
 
1
 
! Отговори
Някой до 8 преди 9 месеца
Дано и аз попадна на такъв зет един ден хахаха. Само дето имам щерка зодия лъв няма да знае на кое свят е жив ли е умрял ли хахаха та и нея ще ви праща ама ако реши да греши редовно ще му ходя на гости. Та така кой говори за медузи и колко опасни да са хахаха
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От публикациите в БГ медии става ясно че положението е трагично, жалка картина. Но така Ви се пада по лошо да станете
20
3
 
2
 
! Отговори
Някой до 19 преди 9 месеца
Нещото което ми липсва от България е бялото фрапе, виенско кафе, мухито и май всичко. В Германия има едно нищо. Пустиняци.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който иска, нека си ходи на Лай..морието. Тоо щото там *** медузи нема от десетилетие. И сега сметката- Китен, Атлиман- два шезлонага с чадър-24 лв. Било 21лв. ама щото имаш шалтета за 3лв. та цената такава. Гърция, Псакудия- две фрапета 7 евро и седиш цял ден на два шезлонга и чадър! Китен чадърите само дето по покривите на съседните хотели не са ги набили. Псакудия под 50% са заети с чадъри. Всичко друго е свободно. Нямам други коментари. С кеф ще тъпча гушите на гърците!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
подлите дори и мекотели ги мразят, скоро и едноклетъчните ще им обявят война.
17
1
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 9 месеца
За 80 лева на ден има организирани екскурзии до Анталия от проверени източници в четиризвезден хотел all inclusive, като в това са включени самолетните билети и трансфера. Колкото и да си обичам определени последни оазисчета от съсипаното ни Л..номорие, с отровите от украинския язовир,мутрите концесионери,липсата на пречиствателни станции и всичко останало, просто няма как да стане.Жалки сте. Не сме забравили, че сте преки съучастници и на убийците от предишните две години.
16
1
 
12
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 месеца
И специално са се заредили за български туристи, а от храстите ни дебнат съблезъби тигри. и