ЕК иска закриване на механизма за сътрудничество и проверка

Отговорът от Съвета на ЕС се очаква до края на август
5 юли 2023 15:29, Елка Василева
11
ЕК иска закриване на механизма за сътрудничество и проверка
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия днес изпрати писмо до Съвета на ЕС за намерението си да закрие механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи заместник-председателят на комисията Вера Йоурова на пресконференция, посветена на представянето на новия доклад за върховенството на закона в ЕС.

Тя отбеляза, че отговорът от Съвета на ЕС се очаква до края на август. Йоурова отбеляза, че през 2019 г. комисията представи последния доклад по механизма за нашата страна и тогава отчете, че изискванията са изпълнени.

Ще вземем предвид мнението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, добави тя. По нейните думи у нас и в Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от ЕС. Йоурова препоръча дипломатически действия за постигането на положително решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като уточни, че няма връзка между механизма и разширяването на европейското пространство без гранични проверки.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че напоследък политическата обстановка в нашата страна е била сложна и приемането на реформи е било затруднено. Надявам се настъпилите промени да улеснят необходимите реформи, добави той.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко е наред в тази мафиокочина, няма нужда да се проверява повече. Какво повече доказателство, че ес е пълна измама.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Т.е. да си правят там "наште" промените в съдебната власт, ЕС вече няма нищо общо. Защо ли си мисля, че беззаконието тепърва ще започне? България е само територия за експерименти и нищо повече!
4
0
 
1
 
! Отговори
ПРЕМЕТНАХМЕ ГИ преди 9 месеца
ПРЕГРУПИРАХА СЕ от прокуратурата и готова работата. А Гешев го отнесе като Цветан Василев за КТБ. До един момент на върха и при смяна на ситуацията - на дъното! Що ли Беевски има пръст и в двата случая ???
3
1
 
5
 
! Отговори
Сетихте се накрая преди 9 месеца
щото овцете вече блеят за Евразия..
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закрийте ЕССР.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние също се насяваме на реформи и Шенген