Около 2/3 от портфейла на богатите у нас са в имоти и коли

По света и у нас: Къде, в какво и как инвестират богатите?
13 юли 2023 20:00, Анисия Иванова
82
Около 2/3 от портфейла на богатите у нас са в имоти и коли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във всяка една държава има прослойка на много богати хора с активи над 1 млн. долара. Нетното финансово богатство на всички домакинства в света вече надхвърля 530 трилиона долара и докато огромна част от него е концентрирана на Запад, богатството в Азия се увеличава с двойно по-високи темпове. В света има около 56 милиона милионера, което е под 1% от общото възрастно население. Това коментира Даниел Ганев, изп. директор на "Карол Капитал Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Много хора вярват, че богатите имат някакви специални начини и места, където държат парите си - истината е, че огромна част от тях инвестират в общодостъпни за всички инвеститори финансови инструменти и начини да управляват богатството си. Те инвестират дългосрочно и диверсифицирано, но много по-голяма част от инвестиционните им портфейли са в акции на компании."

Богатите си позволяват инвестиции в по-неликвидни инструменти като хеджфондове и произведения на изкуството и се възползват по всякакъв начин от по-пасивни доходи като лихви и дивиденти.

"По всякакъв начин оптимизират данъци, такси и разходи... Умеят да отделят личното от фирмените финанси."

Инвестициите в непублични инструменти и компании в общия случай са около 14% от инвестиционния портфейл, каза Ганев. Около 30% от портфейлите в общия случай са инвестиции в публични компании, следвани от кеш фондове, облигации, и имоти.

Няма точни данни за богатите хора в България, но статистика на БНБ за депозитите показва, че тези над 1 млн. лв. са 1277 с обща стойност около 3.5 млрд. лв. към края на предходното тримесечие; тези между 500 хил. лв. и 1 млн лв. са около 2500 на брой.

"Нашето предположение е, че около 3-4 хиляди са хората, които отговарят на дефиницията за богати с над 1 млн. долара."

Около 2/3 от портфейла на богатите в България са в нефинансови активи като имоти и коли, а останалата част са основно в депозити и кеш, каза Ганев.

"Точно обратното е в САЩ - около 1/3 само са нефинансовите активи и 2/3 са финансови активи като акции, облигации, фондове; точно такива инструменти, които дългосрочно успяват да победят инфлацията и носят много по-висока възвращаемост от нефинансовите активи."

Сред младите българи все пак се наблюдава промяна, като все повече от тях инвестират част от дохода си чрез капиталовите пазари, каза Ганев.

Целият разговор - във
видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Аритметко Сметачев преди 9 месеца
2/3 от портфейла без значение в какво са вложени, а не в производство и развитие, са от спестени и неплатени данъци ...
68
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 месеца
Капитализъм на ограбването.Как става ли ?Отнемаш възможността на тези ,които продават труда си да бъдат единни.Отвличаш вниманието им от важните неща със зрелища.Променяш медиината среда.Разрушаваш системата на образованието.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кака Корни влага в хотели в южната ни съседка. Така де, парите от Техноимпекс трябва да послужат за нещо.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 62 - Спомняш ли си как Александър Йорданов подлуди червенушковците преди повече от 30 години? "Голи дойдохте и голи ще си идете!" И по-необразованата част от редовите членове на столетницата се паникьоса. Големите червени деребеи, на които не им пука за идеите, хич и не се трогнаха. Вече бяха заробили българите да връщат 10-милиардния дълг, парите от който изобщо не са влезли в България, а чрез външно-търговските дружества направо се преляха в личните офшорни сметки на *** и Пульо
65
0
 
4
 
! Отговори
Тук е различно преди 9 месеца
Да инвестираш в капиталови пазари на Запад - това не е достъпно за всеки нашенец. Хората си живеят тук, не са ориентирани по отношение на тамошните капиталови пазари. А да инвестираш у нас в акции, облигации и фондове, означава доверчиво да дадеш парите си в ръцете или на мошеници, или на все още неопитни млади хора, които могат да те докарат до фалит без да са го искали.
64
1
 
3
 
! Отговори
НиковаПовечеГРОБЧума преди 9 месеца
Най-богат е Асфалт паша с инвестиции в асфалт за милиарди.
63
0
 
6
 
! Отговори
чичото преди 9 месеца
У нас 240 дупетати инвестират в хотели и жилища тук и в чужбина . От това следва ,че българина никак не е беден.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2/3 богати от прехода или да се конфискъват всичко което имат или да си ходят от Планетата както са дошли. Голи и без нищо на този свят.
61
0
 
16
 
! Отговори
Токмаков преди 9 месеца
34 години след прехода в България назначените простаци продължават да крадат като за последно. Прехода още не е приключил!? Единствено пенсиите и заплатите продължават да са мизерни. Но пък вижте колко измислени богаташи! Ако не беше прехода щяха да просят по улиците. Онези които никога не са работили станаха милионери а работещите - работещи бедни. На това му се казва комунистическа *** де растия.
60
0
 
19
 
! Отговори
До Христо Христов преди 9 месеца
Инвестицията в имот е доказателство, че парите с при неграмотници, които не знаят нищо за инвестирането или просто се перът доста пари.
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наще богаташи са забогатели с нагласени държавни поръчки или с усвояване на еврофондове, ако трябва да правят пари в конкурентна среда, ще умрат от глад. Тук таме има някой умен, ама като цяло са гола вода.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 61Е , брато,да фалират фирмите от които си купил акции и облигации и да ти откраднат златото. Пожелавам ти го С голямо удоволствие ще гледам как го дуаш ти. Тъй че оди пали свещи у църквата.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой в какво ще влага парите си си е негова работа. Въпросът е дали тези лица си плащат данъците и някой следи ли за това. Защото данъците не се плащат с недвижимо имущество а с авоари в банката. Проблемът е съвсем друг. Забелязала как мощно съответните институции отговарящи за това всички слоеве на обществото да си плащат изведнъж стават много търпеливи и толерантни към платци с високи доходи.Така че проблемът е в гъзолизачество.то а не в имотите
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До totiДраги престани да се Очудваш и започни да се Учудваш. Тогава и коментарите ти ще се приемат по- на сериозно.
55
1
 
15
 
! Отговори
Истина преди 9 месеца
90% от сивите и черни пари са в имоти! Трябва да има ревизия за всички имоти и ще се види кой колко е крал.
54
1
 
13
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
МНого се очудих как пенсионирания адвокат Христов с 20 заплати му изплатили на куп 250 000 лв.ква тая държавна заплата над 10 000лв...как стават тия работи......
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук някои екземпляри,даже не им е ясно защо СССР не ни прие за република!Ние не сме руска земя и никога не сме били!Ние всичко сме си платили от турското робство и ''освобождението'',до руското робство и ОСВОБОЖДЕНИЕТО!ИСТИНСКОТО!ЕЙ КОМУНИСТИИИ!ПИСНАХТЕ МИ БЕ!
52
1
 
7
 
! Отговори
до 53 преди 9 месеца
Само за дарение не смей да говориш,че съм готов на мига въжето да ти сложа!Всичко сме си платили и то с горница!Без такива гнуусни лъжи,че побеснявам от такива като теб!Даже осакатяването няма как да ни го платят руснаците.Осакатяването в главите като твоята!
51
1
 
14
 
! Отговори
Тояга! преди 9 месеца
В НС ше ви разправят,че с тези мизерни пари дето взимат,вече влизат в ресторанти,които преди са подминавали,малко им били парите!А реално с две заплати+участие в комисии апартамент си купуват!Иначе вие гласувайте и си ги избирайте де.....
50
10
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 9 месеца
Защо, какво имаме. С какво ни помогна НАТО. С нищо. Цялото въоръжение тук е от Русия като дарение от бившия лагер. Така е и в Украйна. Те, за това реват че искат нашето. Защо не се бият със западното. Нито са обучени, а второ русите нон стоп атакуват базите, където се доставя. А С-300 не лиши ПВО щом Украйна го иска. Е да си дадем двете установки ли?