Нова престъпна практика в ЕС, сменят срока на годност на храни

Европол с акция, 27 души са арестувани
18 юли 2023 14:15, Анисия Иванова
61
Нова престъпна практика в ЕС, сменят срока на годност на храни
Снимка: БГНЕС

Желанието за правене на пари и "гениалната", но опасна измама на членове на престъпна група е довело до заплаха за здравето на голяма част от европейците.

Европол осъществи международна полицейска акция срещу група, заподозряна, че променя етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност и след това ги разпространява през търговските вериги.

Това е разследване, проведено в няколко страни от ЕС и в крайна сметка довело до ареста на 27 души. Европол предупреждава, че това, в което са заподозрени членовете на тази група - смяна на датите на продукти с изтекъл срок на годност и връщането им за разпространение и продажба - е сравнително нова престъпна практика. Но е изключително опасно, защото потенциално застрашава здравето на голям брой хора.

Разследването установило, че престъпната група е измислила идеята за своя „бизнес“, след като е разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки. Те разбрали, че се трупат храни и напитки, които не могат да се продадат заради COVID-19. Първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което написали нови. По-късно, както се подозира, те са фалшифицирали декларациите и са сложили изцяло нови, защото са искали да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат не само да имат неприятен вкус и мирис, но и да бъдат изключително опасни за човешка консумация и в същото време да представляват сериозен риск за общественото здраве. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През 90-те шефа на гастронома ни караше да киснем биренката във вода и да измиваме лепнещата наденица, да изтриваме с лакочистител дати на изтекли продукти...
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У БГ-то го правят от памти време- препакетиране, преетикиране, смяна на датата, първо е месо, после мариновано месо,кайма, кайма с подправки, после е наденичка, после е печена наденичка на топлата витрина и ...........
56
0
 
11
 
! Отговори
Хаха,нова била... преди 9 месеца
От десетина години насам в Била,КауШвабанд у ЛитЪл "пренабиват" нови дати,когато срока изтече и се пускат "Падащи цени" "Валящи промоции" "Убийствено ниски цени" за да си изчистят отпадъците. Сега ли откривате топлата вода, "булю булю - гилдията"?
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че това в БГ си е практика от 50 години. Ааа, ще ни стигнат най-накрая европейците, хаха.
54
1
 
7
 
! Отговори
Това е българина... преди 9 месеца
....Вечно чака некой да го нахрани, напои да му обърше ГЗ и да го "освободи" че да му ИЗКЕЦА жената за да има здрави и умни деца!
53
1
 
5
 
! Отговори
АБЕ.... преди 9 месеца
....КАТО НИ ВИ ХАРЕСВАТ МЕСОТО И КОЛБАСИТЕ ОТ ЕС...ЩО НЕ СИ ПРОИЗВЕДЕТЕ САМИ ТОВА, ИЛИ ПАК ЧАКАТЕ НЕКОЙ ДА ВИ НАХРАНИ НА ЕВТИНДЖОС И ЗА " БЕЗ ПАРИ"....КАТО РОМСКИТЕ БАРОНИ...ХАХАХАХААА....
52
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Значи...по принцип като изтече срока на малотраен колбас , се връща в кланицата , там сменят етикетите ако може или го ползват за производство на други продукти. Нищо не се хвърля, все пак пари струва. Отделно, че тия колбаси имат голяма фира, а това е голяма загуба и за търговец и за производител. Те и затова вече не продават невакуумирани колбаси. Някой да не си помисли, че така е по-удобно за потребителя. Не, те просто продават и водата с тия колбаси или сирена. И ти няма как да се оплачеш.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това го има от много отдавна.
50
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Тая практика винаги е съществувала, особено в държавата от ЕС - България :)
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
О, това го прави Киру с пробиотиците отдавна. Купувайте му пробиотиците, бе! Що не ги купувате? Къде да ги дeне? Сменя етикети. Хванал е и един мормот да прави цифрофи етикети с подвижен срок на годност. Иновация за милиони.
48
0
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ.. преди 9 месеца
...мин.Вътев ЗА цените на месото и колбасите и тяхната "трайност и качество"----НАЛИ БЕШЕ УСПЕШЕН БИЗНЕСМЕН..НА"ТАНДЕМ"...????
47
1
 
2
 
! Отговори
СМЕНЯТ СРОКОВЕ преди 9 месеца
....У НАС--защото като почне да му изтичат сроковете на салама---ГО КУПУВАТ НАШИ ВНОСИТЕЛИ ---НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ ОТ ЧУЖБИНА ЗА ДА ВИ ХРАНЯТ ЕВТИНКО...хаха хахааааа...ЗАЩОТО "ЛЕВА" ---НЯМА СТОЙНОСТ В ЕС!!!
46
0
 
9
 
! Отговори
я па тия преди 9 месеца
е тук това се прави отдавна бе :)
45
0
 
9
 
! Отговори
ПОЧТИ.... преди 9 месеца
Цялото месо вБългария е от замразен ВНОС ОТ ЕС--прясното месо у нас е нищожно малко затова и цените са високи и саламите -нетрайни!
44
0
 
4
 
! Отговори
А АКО ВИ КАЖА.. преди 9 месеца
..от какво се прави саздърмата ще повръщане ли...хахахааа..а е скъпа като саламите...!
43
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СЕ СМЕЙТЕ.... преди 9 месеца
Наши певци и футболисти с продажби на месо и карантия --СТАНАХА МИЛИОНЕРИ:..../Т.Трайчев , Лафчис и ред други.../
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40 Аа, само толкова ли? Първо се нарязва и се вакумира, после като и новият срок на годност изтече се ползва за готови продукти като сандвичи, салати и подобни, които после пак се ползват според възможностите за други продукти, а каквото остане се мята да се мели и отново да се прави на салам. Безотпадъчна технология! Урсула трябва да ни награди и да въведе тази практика в ЕС!
41
1
 
9
 
! Отговори
Смех... преди 9 месеца
У египетските пирамиди меда е изкарал 3000 години----А НАШИЯ С ВОСЪК И ГЛИКОЗА В НЕГО-- Е "БЕЗСРОЧЕН"..хахахайааа...
40
1
 
9
 
! Отговори
СЕФТЕ..... преди 9 месеца
У БЪЛГАРИЯ. На един салам като почне да му изтича срока на годност----ГО НАРЯЗВАМЕ И ВАКУМИРАМЕ С НОВА ДАТА НА ГОДНОСТ.... /made in BG/
39
1
 
13
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 9 месеца
ЕЛАТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ВИ НАУЧИМ КАК СЕ ПРАВИ ТОВА.....ШЕ ВИ НАПРАВИМЕ УЧИЛИЩЕ -БЕЗ ПАРИ....ХАХАХА