Първи опити за навлизане на лабораторно месо в Европа

Израелски производител е подал молба за одобрение
27 юли 2023 08:30, Стела Стоянова
50
Първи опити за навлизане на лабораторно месо в Европа
Снимка БГНЕС

Израелският производител на лабораторно месо "Алеф фармс" прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария "Алеф фармс" е обединила усилията си с верига супермаркети - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания "Моса мийт" (Mosa Meat) бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи за подобен тип месо продължават да са много високи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
32
 
! Отговори
КуКлус преди 10 месеца
Чичо Адолф е знаел че от тоз бацил няма да излезе нищо полезно !
22
7
 
2
 
! Отговори
Пуританов преди 10 месеца
Друзя ще шмулите такива неща и ушите ви ша пращят. Това е пътя към тоталното джендерство и вие няма да спрете този следващ етап в човешката еволюция колкото и да дерзаете. Ура друзя, вие не, но децата ви ще боготворят джендерите.
21
4
 
20
 
! Отговори
ПОСЛЕ ХИТЛЕР преди 10 месеца
НЕ БИЛ ПРАВ
20
2
 
26
 
! Отговори
Моше преди 10 месеца
Евреин по гръб не пада . Дори и евреите от женски пол.... Ще продават изкуствено лабораторно месо на Европа и света .... а с печалбата ще си финанасират отглеждането крави, пилета , овце... за собствена консумация . Бахахахахаха.
19
1
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Защо не го пратят на пазара в САЩ ? В Китай ? Ами всичките фашкии в Европа ?
18
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
До Анонимен Ц, инвестициите са БАЯ по-сериозни от "1000 лева", но иначе за останалото си прав - през лятото соларките дънят здраво, а и термопомпата си бачка нон-стоп. Точно когато е най-жега климатиците ми работят безплатно :)
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаше един филм "Крилце или кълка" където произвеждаха месо от пластмаса. Съвсем като истинско. И си мислех, добре че не живея в такива времена. А ето вече живея.
16
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
До Анонимен 11 Ами, точно колкото ваксите убиват, толкова и това месо. Прав си.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ДоМарселаПопова - Остави ги такива. Сега ще започне да се пени и да ти обяснява, как зареждал цялата къща с алтернативни източници на енргия, че и трите елетрически коли и тях, че и на комшията и даже м оставала печалба, щото продавал на енергото и цялта работа била за 1000 лева.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
LMAAAO израелците да си ядът рака. Не че съм антисемит, ама .....са те всеки път ....
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера статия, днеска пак статия - НИКОЙ НЕ ВИ ЩЕ ГЛУПСИТТЕ!
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
най голямата лъжа на глобалистите комунистки паразитки сатанисти е глобално затопляне за да си правят каквото си искат и масите сляпо вярват на тези лъжи...
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако мислите че ваксите убиват, чакайте да видите еврейското химическо месо какво ще ви прави с органите.
10
1
 
27
 
! Отговори
ДоМарселаПопова преди 10 месеца
Добивът на кобалт, литий, никел, манган да не би да не замърсява природата? Отделно от това батериите не могат да се рециклират на 100%. Използват се химикали за това и т.н. Същото нещо важи и за слънчевите панели и ветрогенераторите. Хайде милиардерите да спрат да ползват яхти и частни самолети пък после да обясняват на простолюдието, че трябва да се ограничава.
9
0
 
14
 
! Отговори
от кръчмата преди 10 месеца
ше има ли ривай стек ?
8
0
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 10 месеца
Пламен Пържолата най-после ще яде евтини пържоли!
7
41
 
2
 
! Отговори
Марсел Попов преди 10 месеца
Цъpвyлю , ако не си разбрал има глобално затопляне !!! Трябва да спрем добива на петрол и отглеждането на животни за да се справим иначе загиваме !!! Толкова ли е е трудно топчестата каpтyна да го проумее ??
6
1
 
35
 
! Отговори
МакДоналдс преди 10 месеца
Истинската храна ще стане лукс и ще е достъпна само за богаташи а простолюдието ще бъде принудено да яде скакалци, желета отгледани в лаборатории и разни химии за да не умре от глад. ОЧАКВАЙТЕ в най-скоро време хиляди новини, статии, експертни оценки и "изследвания" на продажни учени убеждаващи ни колко хууууубава и колко полезна е изкуствената храна а по рекламните клипове пополярни личности, певачки и артисти ще примират от удоволствие докато ядат изкуствено месо и пият сок от ***....
5
1
 
20
 
! Отговори
от 4 преди 10 месеца
Вече трият и "комунист"!Тия са ненормални!:)))
4
1
 
33
 
! Отговори
бе не знам преди 10 месеца
Ама колкото повече време минава толкова повече не харесвам тоя демократичен свят!То бива бива глупост и безотговорност,и невероятна алчност,ама това на нищо не прилича!На където и да се обърнеш само простотии!И изобщо не съм ***!Баси!