Църквата се нуждае от пречистване, сочи папа Франциск

За 7 години най-малко 4815 непълнолетни са били сексуално малтретирани от духовници
3 авг 2023 20:30, Йоана Цонева
16
Църквата се нуждае от пречистване, сочи папа Франциск
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск каза в сряда, че Католическата църква се нуждае от "скромно и продължително пречистване", за да се справи с "измъчените викове" на жертвите на сексуално насилие от духовници, с които той се срещна насаме в първия ден от посещението си до Португалия.

Франциск говори в Лисабон в началото на петдневно посещение в страната, в което се надява да даде енергия на младите католици по време на Световния ден на младежта, най-големият католически фестивал в света.

Преди 6 месеца доклад на португалска комисия разкри, че най-малко 4815 непълнолетни са били сексуално малтретирани от духовници - предимно свещеници - в продължение на седем десетилетия.

Кризата "ни призовава към смирено и продължаващо пречистване, започвайки с измъчените викове на жертвите, които винаги трябва да бъдат приемани и изслушвани", каза Франциск в обръщение към епископи, свещеници и религиозни сестри на вечерна вечерня в манастир.

Той говори за днешното "нарастващо откъсване от практикуването на вярата", като каза, че то е било подчертано от широко разпространеното разочарование и гняв от глобалната криза с злоупотребите и други скандали.

Франциск се срещна насаме с 13 жертви на насилие в посолството на Ватикана в Лисабон в сряда вечерта.

Ватиканът добави, че жертвите са били придружени от някои представители на институции на португалската църква, отговорни за защитата на непълнолетните.

Конференцията на епископите на Португалия заяви в изявление, че срещата е "от пътя на помирението, който Португалската църква в Португалия следва в тази област, поставяйки жертвите на първо място, сътрудничейки за тяхното обезщетение и възстановяване, така че да им е възможно да гледай към бъдещето с надежда и обновена свобода".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кво пречистване, тя не е ли чиста?
12
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
На Радев му трябва една тояга с два края .Пиууу
11
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Изповядването на Вярата е основата на една религия. Това е първият Папа забелязал такъв дефицит.
10
1
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 8 месеца
Богове и религии имат откакто свят светува.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Kakвo, kлagитe ли шe вpъщa? Bnpoчeм, тe cepиoзнo "npeчиcтвaт"...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тия ни учат на морал и спазване на Божиите закони
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 7. Преди 2000 са живели с шамани, идоли, божества и т.н.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С тая информация, църквата е направо за събаряне бе
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
интересно как са си живели хората, без бог, религии, църкви, храмове преди 2000 години докато не се появи този религиозен цирк с цел контрол чрез страх и подчинение
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същото важи и за българската православна църква.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задължителното безбрачие при ,,свещениците" в Католическата ерес се оказа пълен провал.К.Е.се напълни с хомусексуални и педофилни типове.Свестните младежи не искат да се отдават на безбрачие за кефа н папунгерите.
2
3
 
4
 
! Отговори
Едно време в наше преди 8 месеца
село. Та веднъж баба Мария беше казала на една от дъщерите на дедо Грую, той имаше 4 дъщери и един син, викаше на едната - вашия татко не е убав човек, не е светец, той служи на дявола, олеее ела да видиш, като рипаха и четирите сестрища, защитават баща си, кълняха наред, как е могла така да говори за свещеник, за баща им, Бог ще ги накаже, а пък Грую наистина не беше читав светец. Продаден бе на дявола. Все пак Бог да го просто, почина отдавна.
1
5
 
4
 
! Отговори
Едно време в наше преди 8 месеца
село попа на селото, Грую се казваше, казваха че прави черни магии. Много хора го бяха виждало дори в селската църква, а тя беше голяма. Когато почиваха хора, ходеше в къщите да прави молебен и взимаше тайно тамяна над умрелия, който се слагаше, опяваше го с клетви и пръскаше на хората къщите с него. Имаше зад църквата едно старо гробище, поп Груйчо денем и нощем там висеше. По едно време хора от селото искаха да пишат до патриарх Максим, кви ги върши попа.