Киев отново поиска крилати ракети от Германия

Украйна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи"
Обновена: 13 авг 2023 19:40 | 13 авг 2023 18:48, Йоана Цонева
129
Киев отново поиска крилати ракети от Германия
Снимка: БГНЕС

Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев германски крилати ракети "Таурус" (Taurus), предаде ДПА.

Украйна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския таблоид "Билд".

"Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добави той.

С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", каза още Кулеба.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

Поддръжниците виждат в това още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Съществува обаче и дебат за това дали Украйна може да възнамерява да използва ракетите и за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено, пише БТА.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че все още не е дошло времето за вземане на решение. Миналия петък Шолц заяви, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.

Кулеба повтори уверенията, че крилатите ракети ще бъдат употребявани само в границите на Украйна. Опасенията, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия, "са неоснователни", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
ТЪп преди 8 месеца
За пръв път чувам ракети да спасяват животи. Ама щом украинците го казват може и да е вярно.
109
1
 
1
 
! Отговори
Кухиба преди 8 месеца
Някой още вярва ли на тия шарлатани !
108
1
 
3
 
! Отговори
боби преди 8 месеца
И защо ви са тези ракети ? Ако руснаците нямаха такива , *** - дойди , ама те имат в стотици повече от вас ! Виждате че на една хвърлена ракета или дрон , те ви събарят един квартал , ...е как тогава ще спасявате човешки животи ? Преговори му е майката , преговорииии , Крим вече го отпишете , спасете другото останало от държавата си !
107
1
 
2
 
! Отговори
Преврат му е Майката преди 8 месеца
Фактът че лъжат е: постоянно говорят че руснаците им убили 500 деца, 40 000 войници, 200 000 тежко ранили . . .Да е видял някой някъде в чужбина мъже в патерици, столове за инвалиди, Не Не и Не! И у нас и на всякъде се намират хора излъчващи подлост, коварство, авантаджийство, наличие на лакомост. Един украински осакътен войник не е на почивка по нашите планински и морску курорти и санаториуми. Погледнете наглостта на настанените курвоидутки и аналнибуревестници. По време на гладомора са ялихора
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ракети за спасяване на животи ??? Нема такова животно !
105
1
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 8 месеца
Кажи го това на кубинците, иракчаните, либийците, афганистанците.....и на тях им бе даден избор - под американски ботуш или затриване.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е що не им дадете направо ядрени ракети..... германските нацита явно са забравили историята и не са си в зели поука. Техните ракети няма да променят нищо!
103
0
 
4
 
! Отговори
Ааас преди 8 месеца
Геополитика.Русия никога няма да допусне Украйна да влезе в НАТО. Американците знаят ЕС. много добре това ама подкрепят това за да отслабят Русия. Но този път нещо не им се получи. До сега наляха 100 мил. Отделно кинтите от ЕС. Мислеха си че Русия ще клекне бързо но нещо не става. Върви света лека полека към ядрен апокалипсис.
102
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Тия хора там явно си искат да воюват - не искат мир. И рано или късно ще си намерят смъртта. Но какво ли значи тук някаква си личност...
101
14
 
2
 
! Отговори
Force преди 8 месеца
След като рушковцете ползват ирански дронове защо украинците да не питат за западни оръжия? Всяко оръжие на украинска територия е украинско оръжие. Бой по Рушняцците с всички възможни средства.
100
2
 
8
 
! Отговори
А така преди 8 месеца
Взривяват им газопроводите на германците па ще им вземат и ракетите !
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В киев няма нищо ценно, какво има да чакат, не виждам смисъл, освен електорат на зеленски, който е вреден за Русия.
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин трябва да реши -- да остави укропитеците да разрушават кримския мост или да разруши киев предупредително.
97
1
 
12
 
! Отговори
+;-- преди 8 месеца
Немците забавиха доставките.Зеления какво ще продава на Нигер? Ааа.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да спаси свои животи и да угроби хиляди отсрещни. Хуманизъм във висшата си точка.
95
2
 
0
 
! Отговори
ДО 95 преди 8 месеца
До Анонимен До 95 пуиме е ПУТИН (ЗА ДА НЕ ТРИЯТ
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Общи приказки!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ротшилд уроциВСИЧКИ ВОЙНИ СЕ ВОДЪС СЪС СЪГЛАСИЕТО НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИРИ - ТЕ РЕШАВАТ И КЪДЕ И КОГА И КОЛКО ЩЕ ИМА ВОЙНА ! ПУИМЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТУХЛА В СТЕНАТА ЗАЩОТО МОЖЕ И СВЪРШИ СВЕТА С ЯДОЕННА ВОЙНА А ЗАЩО ЩЕ ГУБИ ИЛИ НЯМА ВЕЧЕ КАКВО ДА ГУБИ - ПОТОЦИТЕ НЯМА ДА РАБОТЪТ И Т.Н.
92
2
 
1
 
! Отговори
Русия разрушава преди 8 месеца
СИЛАТА ВЪРВИ С ОТГОВОРНОСТТА, ДА СЕ ПРИЛАГА ЗА СЪЗИДАНИЕ, А НЕ ЗА ИЗНУДВАНЕ И ПОТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ПРАВО ЗА СВОБОДА НА ИЗБОР
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПУТИН И НЕГОВИТЕ ПОМОЩНИЦИ СА МНОГО МЕКИ И ТЯХ ПОЛИТИЦИ НЕ СТАВА - ТРЯБВА ЗА ЧАСОВЕ ДА СЕ ЛИКВИДИРА ВСИЧКОТО РЪКОВОДСТВО НА УКРАИНА И ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ ЗА ЧАСОВЕ