Ще платим над 140 000 лева обезщетения за 4 дела в ЕСПЧ

Решенията са излезли между април и юни
16 авг 2023 21:38, Стела Стоянова
13
Ще платим над 140 000 лева обезщетения за 4 дела в ЕСПЧ
Снимка БГНЕС, архив

България ще изплати общо 141 211 лв. обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека срещу България.

Те са постановени в периода 11.04.2023 г. - 13.06.2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Делата „А и други срещу България“, „Оссо срещу България“ и „Кукавица срещу България“ касаят нарушение на член 8 от Конвенцията (право на зачитане на личния и семейния живот), свързано с производства за незабавно връщане на децата на жалбоподателите, съгласно Хагската конвенция относно гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

Съдът приема, че жалбоподателите са претърпели непропорционална намеса в правото си на зачитане на семейния живот, тъй като властите не са разгледали делата по най-усърдния начин, изискван от член 8 от Конвенцията, процесът на вземане на решение и продължителността на производството по връщане като цяло не е отговарял на процесуалните изисквания, присъщи на член 8 от Конвенцията. Общо по жалбите са присъдени обезщетения за неимуществени вреди в размер на 45 000 евро и 22 700 евро за разходи и разноски.

Делото „Симонова срещу България“ касае разрушаването на незаконно издигната постройка, която жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. ЕСПЧ отбелязва, че основните принципи в ситуацията на разрушаване на сграда, която е нечие единствено жилище, са посочени в делото „Иванова и Черкезов срещу България“.

ЕСПЧ подчертава, че хорат, които са изправени пред опасността да изгубят единственото си жилище в резултат на планирано събаряне, трябва да могат в рамките на съответното производство да получат разглеждане на пропорционалността на мярката в светлината на конкретните обстоятелства. В настоящия случай липсва такава преценка в заповедта за премахване на постройката в нарушение на чл. 8 от Конвенцията.

Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
строителството трябва да се спира преди да е започнало. от там идва проблемът. как ще вдигне къща в Страсбург и ще я съборят. Това да не е България, че да строиш и после да събаряш. Просто няма как да сториш незаконно. Няма как да ти прикачат електричествво, вода и т.н. и нямам как върпосната постройка да се третира като жилище. Но местната власт гледа че си строят и си трае. това незаконно нещо става жилище, после местната власт иска да се хареса и на други и го бута. и така..
8
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Анонимен/5 "А не да действа по руския модел закони, приети още в средата на миналия век." - така е. И да не допуска свидетели на защитата да се изказват "в името на холандското правосъдие". Аман от неграмотни европеидни про'с'таци!
7
1
 
9
 
! Отговори
тцтц преди 8 месеца
Значи тези от "махалите" живеят масово в незаконни постройки, за които крадат ток, не плащат данъци, такси смет и всякакви други видове данъци и такси. Обаче разни НПО-та им подшушват как могат да продължат да си живеят незаконно и необезпокоявано на наш гръб. Кой организъм живее на гърба на друг, като се храни от него, нищо полезно не му дава и бавно го унищожава ?!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да започнат да спазват правата на човека! Докога ще ги потъпкват?!
5
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 8 месеца
Тепърва ще плаща държавата (тоест ние) заради закона-недоносче с отнемането на автомобили на пияни и дрогирани. Да бяха вдигнали глобите десеторно , вместо тази антиконституционна мярка ,защото в конституцията пише " частната собственост е неприкосновена".
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще плаща тази държава, докато се научи да зачита основните човешки права и спазва текстовете в европейските конвенции, които е ратифицирала - не само на хартия! А не да действа по руския модел закони, приети още в средата на миналия век.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чиновниците трябва да плащат,а не всички ние от нашите данъци чрез бюджета на България.Кога ще бъде гласувано това?!До кога всички ще плащаме за нечии неправилни решения?!Да ги видя тогава дали ще се натискат за постове с тлъсти заплати и дали ще имат милиони в сметките,спестени от закуски!?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая Симеонова ако си вдигне къща в Страсбург пред съдът за правата на ромът дали няма да докарат големият булдозер ? Пък тя да вика че са и единствени.Кефи ме как е в Норвегия .Идва комисия гледа копъорът на Айше,Сийка и тн пише заключение че децата живеят в коптор и женският човек повече никога не вижда децата-банкоматчета.Ама давали ги на гейове и лесбийки По добре гейове отколкото роми.
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Естествено - срещу идддиииотите ТУК! И аз имам такова дело и ЩЕ ПЛАТИТЕ!