Австрия: Противопоставяме се на разширяването на Шенген

Като цяло тази система не функцонирала
24 авг 2023 07:55, Стела Стоянова
61
Австрия: Противопоставяме се на разширяването на Шенген
Снимка БГНЕС, архив

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, съобщава телевизия Диджи 24.

Предою се срещна с австрийския си колега, за да обсъди противопоставянето на Австрия на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", посочи Карнер.

Румънският вътрешен министър заяви от своя страна, че "Австрия не с Румъния има проблем". "Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните членки за реформиране на процедурите за убежище", посочи той.

Още по темата

Предою заяви, че е представил постигнатия от Румъния напредък, като отбеляза, че прогрес има както при резултатите на граничната полиция и цифрите на миграцията, така и при борбата на румънската полиция с трансграничната престъпност. "Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, готови сме да си сътрудничим с Комисията, със страните членки", подчерта Предою.

По отношение на присъединяването на Румъния към Шенген румънският министър на вършените работи заяви, че "Шенген е въпрос, който се отнася до договора на ЕС. Комисията, Европейският парламент имат своята роля. Румъния развива дипломатическите си дейности многостранно", добави той.

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство беше отхвърлено в края на миналата година по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел през декември с два гласа против - на Австрия и Нидерландия, напомня телевизията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
Ако БГ имаше министър председател с авторитета и характера на Орбан , отдавна проблемът с Шенген щеше да бъде решен. Сега единственият лост на БГ да наложи вето за приемането на макетата в ЕС,
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ясно! Ако ни приемат ще се отвори коридора от Гърция към Австрия. Трабва да са психично болни, за да се съгласят!
40
1
 
11
 
! Отговори
ст преди 8 месеца
Само румънците натискат и действат да влезем в Шенген. Нашите си трайкат, явно от посолството не ги вълнува тази тема.
39
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 8 месеца
Правилно.
38
2
 
7
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 8 месеца
Противопоставям се на влизането на България в еврозоната,докато Бг - МРЗ не надхвърли немската МРЗ или 1540 !!!Относно австронаццитата - транзит до Виена на скакалците инджИнерита и докторантиЪ за подпомагане обогатяването и разнообразието на австрийската икономика,култура и просвета! :) :) :)
37
10
 
1
 
! Отговори
Благоевград преди 8 месеца
БРАВО ГОЛЯМ ПОЗДРАВ ЗА БРАТСКА АВСТРИЯ ОТ МАКЕДОНИЯ., ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв Шенген с този разграден двор и пародия на граница.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой да е очаквал , че България ще бъде в Шенген ?
34
3
 
20
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 8 месеца
Точно така Европа унижавай,това заслужихме с тези ваши слуги,мачкайте ни, те няма и гък да кажат,Кирето и Бойко са бездушници те ще ви слушат каквото и да направите защото се продадоха !!!
33
0
 
25
 
! Отговори
aa1820 преди 8 месеца
Напишете нещо за Украйна най- накрая, днес има само пет статии а е едва 9 сутринта. Кво ни занимавате с някъв Шенген....или поне за Калина Кобургота и папагала и...
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото повече се навеждаш на западняците, толкова повече те мачкат. Покажеш ли малко характер обаче, дори те поощряват. Такава им е културата.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Противопоставяме се на газопровода "Балкански поток", заради който унищожиха хиляди хектари плодородна бъргарска земя за да удовлетвори ищаха на Австрия, Унгария, Словакия и Сърбия. И то, направен така, че България да не може да ползва от него доставки на газ...?
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прави са хората.Какъв Шенген сънуваме,като сме един разграден двор и всеки си минава откъдето си иска.
29
2
 
27
 
! Отговори
До Правителството преди 8 месеца
Още се навеждайте с гръб към Брюксел. То не бяха Зелени сделки затваряне на АЕЦ и ТЕЦ забрани за нормални автомобили Ковид карантини санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война срещу Русия Прайдове мухи и червеи в храните Транс джен обучение на децата ни в детските градини и училищата....И накрая Шенген Няма ! Производство на оръжия и Подаряване на тях за Украйна. Иначе днес сме щели да честваме националния празник на...Внимание...Украйна ?!? Разбира се по заповед на Брюксел.
28
2
 
30
 
! Отговори
Контра Шенген преди 8 месеца
Ние пък с Румъния ще отворим (негласно) границите за свободно преминаване на мигранти към Западна Европа....Нали така ! А за граждани на Австрия и Холандия (това е истинското име на тази извратена страна) може да въведем допълнителен санитарен контрол на нашите граници, колкото да ги забавим няколко 5/6 часа, просто да видят какво ни е на нас като трябва да чакаме толкова по границите.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАТО трябва да се разширява, Шенген не може.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа да 10 или 20 години няма да е същата.Това което направи Меркел с безпринципната политика за всяка пап* лач ще изяде основите .Всичката тая ...след време ще иска права и свободи за себе си А законите и свободите им са отколе едни и същи.Правото да крадеш, да убиваш , да налагаш правила които техните държави са в разпад.Защо една Сирия се разпада.Защо един Афганистан се разпада.
25
1
 
18
 
! Отговори
Посолството преди 8 месеца
За това приеха само харватия, защото системата не работи
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виждате ли до къде е истерията ...Да ти забранят да споменеш и ,,му* ргави"....Аде да видим ,,културна" Европа до къде ще я докара.От разцвет и просперитет, дали няма да се върне в средновековна провинция.Каквато си бе.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това лято имаше много германски коли по улиците.Едни му*ргави германци демонстрираха благополучие .Дошли да навестят роднините си в ромските махали.Това се превърна Европа.От едната крайност в другата.Но иначе крещят истериците....,,българина е фашист"...