Унгария призова ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

Тя изтича на 15 септември
24 авг 2023 22:09, Йоана Цонева
19
Унгария призова ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно
Снимка: БГНЕС

Унгария иска забраната на Европейския съюз за вътрешни продажби на украинско зърно да бъде удължена в петте страни членки, граничещи с Украйна, след като настоящата мярка приключи на 15 септември, съобщава "Ройтерс".

"Унгария ще поиска от ЕС да удължи забраната от 16 септември нататък", заяви на брифинг Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Той предупреди, че Будапеща е готова отново да наложи национална забрана за внос, в случай че Съюзът не удължи мярката.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия едностранно забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Впоследствие те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първоначално до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставките от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни култури: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тази забрана обаче изтича на 15 септември.

Унгария и Полша смятат това решение за недостатъчно и настояват ЕС да удължи забраната поне до края на годината. Освен това Варшава иска разширяване на списъка с продукти, които не могат да се доставят в страните, граничещи с Украйна, като към него бъде добавен конкретно малиновият и ягодовият сладолед.

Полша вече обяви, че няма да отмени забраната за внос на украинско зърно дори ако ЕС не се съгласи с нейното удължаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.