Дания криминализира изгарянето на Корана

Правителството ще представи законопроект
25 авг 2023 20:50, Йоана Цонева
18
Дания криминализира изгарянето на Корана
Снимка: БГНЕС

Правителството на Дания планира да забрани изгарянето на Корана, съобщава "Франс прес".

Този ход идва, след като свещената книга на исляма беше осквернявана неколкократно в скандинавската държава, което предизвика гняв в мюсюлманските страни.

Правителството ще представи законопроект, който ще "забрани неподходящото третиране на обекти от значимо религиозно значение за религиозна общност", обяви министърът на правосъдието на страната Петер Хумелгаард.

Той поясни, че законодателството е насочено най-вече срещу горене и други актове на оскверняване на обществени места.

Още по темата
Дания, както и съседна Швеция, по-рано съобщиха, че обмислят начини за ограничаване на организирането на демонстрации, които включват изгаряне на Корана, като същевременно зачитат свободата на изразяване.

През август Копенхаген затегна граничния контрол, въведен след изгарянето на екземпляри на Корана в страната.

В неделя външното министерство на Иран привика шведския и датския шарже д'афер в Техеран, за да им връчи протестна нота срещу изгарянето и повреждането на свещената книга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялата им религия на тия е базирана на надрусаните брътвежи на един неграмотен наркоман - педофил. Една от съпругите му - Аиша е била на 6 или 7 при женитбата. Бракът го "консумира", когато тя е на 9. А когато се е друсал с хашиш си е бръщолевил нещо под носа и си е пял песнички. Главите в Корана се наричат сури и точно това означава думата. Превежда се като "стих" или "песен". Обрязват се по чисто хигиенични причини. Няма вода по тия пясъци. И едва ли е добре да ти се завре пясък под препуциума
13
1
 
3
 
! Отговори
Пояснение преди 7 месеца
Шведът, който гори корана в Швеция не е швед, а си е чист арабин мюсюлманин. Абсолютна провокация, дава повод само за нападки.
12
3
 
3
 
! Отговори
Моше преди 7 месеца
И защо да не го горят? Та горенето е в основата на ислямската религия. Оригиналните записки продиктувани на Мохамед от архангел Джибрил / Гавраил/ СА ИЗГОРЕНИ от самите мохамедани .Едва години по късно там някакъв султан събира каквото е останало недоизгоряло и съставя Корана в сегашния му вид. Текстовете там НЕ СА оригиналните думи на пророка а преразказ на преразказа на това което някой запомнил от разказа на друг край вечерния огън докато си почиват камилите....
11
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 7 месеца
Ми да го забранят. Така няма да го има и никой няма да го гори. Лесно и просто решение.
10
0
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Проблема не е в Тората, Библията (Стар и Нов Завет) или в Корана, а в "тълкуването" им! Напоследък така наречените "Духовни Лидери" четат и тълкуват Свещените текстове като рогатия!
9
9
 
2
 
! Отговори
Qalbi преди 7 месеца
Коранът е в сърцата на вярващите. Да го изгарят, ние не изгаряме нито една от свещените книги. Кучета ще лаят по теб, но ти не следва да коленичиш и лаеш в отговор. Ислямът е много голям за да се свързана с тези кучета.
8
0
 
2
 
! Отговори
За 10 преди 7 месеца
Шведите са по-напредничави. Скоро пишеше, че жена тръгнала да гаси запален Коран, а пък полицията я арестувала. Иначе знам че един и същи швед е палил два пъти Корана. Ценности разни всякакви в ЕС.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само забрана и гонене на ислямизма от Европа! Браво на датчаните!
6
4
 
1
 
! Отговори
Само на корана? преди 7 месеца
А Библии,Талмуди,Веди и прочее друга религиозна литература може,така ли?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направо да приемат исляма и да се приключват.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Библията, естествено, няма да бъде защитена по същия начин?
3
4
 
12
 
! Отговори
Насакото Яката преди 7 месеца
Жалко че няма да съм жив да видя как Дания ще изчезне от картата. То цяла Европа ще изчезне де. Далечният изток ще оцелее. Те са многолюдни и умни.
2
0
 
0
 
! Отговори
авраам преди 7 месеца
78497
1
4
 
14
 
! Отговори
Машала преди 7 месеца
Развиват се ислямските скандинавски републики.