Ръст на молбите за убежище в ЕС с 28% за 6 месеца

Броят на сирийците и афганистанците е една четвърт от всички
Обновена: 5 сеп 2023 11:10 | 5 сеп 2023 10:24, Камелия Цветанова
12
Ръст на молбите за убежище в ЕС с 28% за 6 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на мигрантите, подали молби за убежище в ЕС, е скочил с 28% през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата година, сочат официални данни, предаде БНР като се позова на АФП.

От януари до края на юни тази година в 27-те държави от блока и асоциираните страни Швейцария и Норвегия са подадени 519 000 такива молби, съобщи Агенцията на Европейския съюз за убежище (АЕСУ).

По този начин ЕС е напът да приеме повече от един милион лица, търсещи убежище през тази година - най-големият брой от 2015-2016 г. насам, когато беше регистриран огромен приток, предимно на сирийци, бягащи от войната в страната си.

През 2015 г. блокът получи 1,35 млн. молби за убежище, а след това през 2016 г. имаше още 1,25 млн. молби.
Броят им спадна през 2017 г., след като ЕС сключи сделка с Турция, за да я накара да затегне контрола върху незаконното преминаване на границите, както и по време на разгара на пандемията от Ковид през 2020 и 2021 г., когато бяха въведени ограничения за пътуване.

Оттогава насам броят им се е увеличил, като през 2022 г. се наблюдава 53-процентно увеличение на заявленията, което поставя много държави от ЕС "под натиск", заяви АЕСУ.

В много случаи настаняването и подкрепата вече са претоварени, тъй като няколко държави от ЕС приемат четири милиона украински бежанци, които се ползват със статут на закрила, различен от убежище, заради войната на Русия срещу страната им.

Сирийците и афганистанците съставляват почти една четвърт от молбите за убежище, получени досега през тази година.

Следващите основни националности, търсещи закрила в Европа, са тези от Венецуела, Турция, Колумбия, Бангладеш и Пакистан.

Германия, която прие повечето сирийски бежанци през 2015-2016 г., продължава да бъде водещата дестинация в ЕС за търсещите убежище, главно от Сирия и Афганистан.

През първата половина на 2023 г. Германия е получила 62% от всички молби за убежище от сирийци в ЕС.

Испания е основната дестинация за венецуелците, търсещи убежище, на които обикновено се предоставят хуманитарни визи, а не статут на убежище, когато случаите им оправдават закрила.

Като цяло 41% от кандидатите са получили или статут на бежанец, или друга форма на закрила, позволяваща им да останат, но има вариращи резултати, свързани с различните националности.

Сирийците и афганистанците, които са засегнати от конфликти и репресии у дома, по-често получават такъв статут, докато турците по-често получават отказ.

АЕСУ заяви, че броят на руснаците и иранците, получили закрила в Европа, се е увеличил в сравнение с последните предходни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ЕСубежище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Мисля, че Христо Христов се бъзика с вас. Някои се ловят на въдицата.
11
1
 
5
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 7 месеца
На снимката група ракетни инджИнерита очакват удовлетворение на молбите за убежище...
10
4
 
12
 
! Отговори
До Христо Христов преди 7 месеца
Моето момче, страната ни е член на тоя клуб само на хартия. Радвай се че тия мигранти ни смятат за расистка и изостанала държава и не искат да останат тук, че жална ни майка. Живях 7 години в "прекрасния запад" и си нямаш представа каква в свинщина се превърна последните години. И холандци и англичани ми се оплакваха, а аз им се смеех в лицето и им казвах "унищожихте им държавите а сега се оплаквате от това, че сирийци и афганистанци идват при вас". Отвтатителни лицемери!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТРЯБВА МАЩАБНА КАМПАНИЯ ЗА ДА ЗНАЯТ ВСИЧКИ ЧЕ ЕВРОПА Е РАЗРУХА, ФАЛИРАЛА- ТАМ ХОРАТА ПОЛУЧАВАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА МИЗЕРНИТЕ 4000 ЛВ/8000ЛВ- МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ ЧЕ С ТЯХ ГЛАДУВАТ, СТУДУВАТ- НО ВИЖ В МОЩНИТЕ ИКОНОМИКИ В РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ- ТАМ МИН ЗАПЛАТА 300ЛВ МОЛЯ ВИ НЕКА БЕЖАНЦИТЕ ПОМОГНАТ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ КАТО ЕМИГРИРАТ В РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ....
8
0
 
3
 
! Отговори
дават 6000 евро преди 7 месеца
на каналджия , а после молба до Меркел . Да се преразгледат възможностите . Да ги пращат на война . Да строят огради и хващат , такива като тях . Да гасят пожари . Това е .
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По 1 млн "правоверни" на година прииждат. Чакаме пак да се подпалят пещите на Биркенау...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Христо Христов ,Като искаш толкова бежанци вземи си ги у къщата.Отиди до бусманци и си вземи колкото искаш .Да им дадеш шанс както сам се изрази .
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа се превръща в Халифат бавно но сигурно !!!
4
11
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Срам е за България, че не го подписа! България, като член на клуба на богатите, трябва да осигурява на всички имигранти достоен живот по европейските стандарти!
3
11
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво! ЕС трябва да ги приеме и да им даде шанс в живота. Отделно да задължи държавите неподписали споразумението от Маракеш да го приемат. Все пак в сърцето на ЕС - Брюксел, белгийският парламент се събра само за един ден с плаващо мнозинство специално да приемат това споразумение.
2
4
 
7
 
! Отговори
За урки не важи преди 7 месеца
Почва екрадицията на пушечно месо. Понеже укропитеците вув Уруина са се свършили.
1
2
 
7
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
Трябват ни още сирийци и афганистанци. Забележете, че няма африканци подали молби за убежище. Те явно не могат да пишат.