Търговията на дребно намалява в ЕС

Основната причина за това е спада при търсенето на горива
28
Търговията на дребно намалява в ЕС
Снимка: Pixabay

Обемът на търговията на дребно през юли е намалял с с 0,2 на сто в еврозоната и с 0,3 на сто в ЕС в сравнение с предходния месец, показват данни на Евростат. През юни показателят е нараснал с ревизираните 0,2 на сто, след като първоначално данните показваха спад от 0,3 на сто на месечна база.

По отношение на данните за еврозоната анализаторите очакваха по-малко понижение от 0,1 на сто.

През юли 2023 г. в сравнение с юли 2022 г. календарно изгладеният индекс на продажбите на дребно намалява с 1,0 на сто в еврозоната и с 1,2 на сто в ЕС.

Спрямо юни търговията с автомобилни горива е намаляла с 1,2 в еврозоната и 1,1 на сто в ЕС, което е и основната причина за понижението на общия индекс.  Продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия растат на месечна база с 0,4 в еврозоната и 0,2 в ЕС, а на нехранителните продукти (без автомобилните горива) с 0,5 на сто в еврозоната и 0,6 на сто в ЕС като цяло.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият месечен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Дания и Ирландия (и двете -2,3 на сто), Холандия (-1,4 на сто) и Люксембург (-1,3 на сто). Най-голямо увеличение се наблюдава в Португалия (1,1 на сто), Швеция (1,0 на сто) и Кипър (0,8 на сто).
Обемът на търговията на дребно в България се понижава спрямо юни с 0,1 на сто.

В еврозоната през юли 2023 г. спрямо юли 2022 г. обемът на търговията на дребно намалява с 3,4 на сто при автомобилните горива и с 2,2 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, докато при нехранителните стоки нараства с 1,1 на сто.

В ЕС обемът на търговията на дребно е намалял с 3,9 на сто при автомобилните горива и с 2,4 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, докато е нараснал с 0,7 на сто при нехранителните стоки.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият годишен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Словения (-16,3 на сто), Естония (-8,6 на сто) и Унгария (-7,6 на сто). Най-голямо увеличение се наблюдава в Испания (8,6 на сто), Кипър (8,0 на сто) и Люксембург (6,9 на сто).

В България се отчита ръст на годишна база от 1,6 на сто, като България е една от седемте страни в ЕС, където има увеличение на продажбите./БТА, Спас Стамболийски/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: търговияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
ЕС е като България през 88-89та година... Колективният Запад се спихна колективно.
22
0
 
2
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 7 месеца
Я пак напишете за Русия като две статии надолу!
21
2
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 7 месеца
Фалира! Икономически умре!
20
1
 
12
 
! Отговори
Урсула преди 7 месеца
Санкциите действат! Върху нас!
19
1
 
9
 
! Отговори
Еми който преди 7 месеца
Води санкционни и икономически войни ..може и да загуби!!
18
11
 
1
 
! Отговори
Ab преди 7 месеца
До 16 :Най големия растеж в русия е броя на клозетите с дупка,също се наблюдава повишаване в притежанието на перални втора ръка личен внос от съседна държава
17
1
 
3
 
! Отговори
как нема преди 7 месеца
да намалява,като разни здравеняци рекетират хората.
16
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
ЕС умира - кеф! Дано се срине още тази година и про'с'таците, които го подкрепят изпукат заедно с него!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още санкции и евроценности! Браво на Русия! Икономически растеж по - висок от този в ЕС, дефицит по-нисък от този в ЕС и растеж на покупателната спокобност!
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС си отива, спете спокойно деца! и чак тогава народите лека по лека ще апочнат да се възстановяват икономически, културно и всякак.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санкциите срещу Русия действат!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Без малкия бизнес ще са много по зле, търговците на дребно са тези, които реализират разнородни стоки. Иначе какво: вериги на всеки километър, без асортимент и качество.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Застаряващо педерастическо население на тротинетки и на колела. Дъртите извратеняци на стари години ще се придвижват с колелета и тротинетки, а качествени коли ще карат в Русия и в Китай.
10
2
 
17
 
! Отговори
Споко преди 7 месеца
Споко, ЕС има технологии, ЕС минава на високотехнологични квантово-кохезионни, хибридно-фузионни плаващо-водородни електроцентрали които се захранват с биогориво от човешки изпpaжнения. Хем ще си акат високотехнологично европейците, щем ще си правят енергия за европейската икономика.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една камара производства избягаха от Германия. За чий им са суровини?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво става с контранастъплението, контранаступа?
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС е един бананов съюз контролиран от краварите.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия и Китай ще спечелят битката със Запада, и всеки който е на тяхна страна ще може да има повече влияние в бъдещия глобален ред. Неизбежността на победата се определя от факта, че 80% от западната икономика е виртуална икономика (борсови котировки на компании), тоест главно е в сектора на услугите.
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санкциите сработват, скоро Русия ще се срине.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двете най големи икономики в ЕС Германия и Францията вече навлязоха в рецесия! Последните данни ясно показват спад на БВП. В същото време инфлацията остава висока особено при горивата, енергията и храните.