Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна за срива
11 сеп 2023 21:24, Анисия Иванова
211
Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната
Снимка: Pixabay

Европейската комисия намали перспективите си за икономиката на еврозоната, прогнозирайки, че тази година тя ще бъде повлечена надолу от свиването в Германия.

Производството в 20-членния валутен блок ще нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%, според актуализирани прогнози, публикувани в понеделник от изпълнителния орган на Европейския съюз. Прогнозата за следващата година беше намалена със същото ниво, до 1,3%.

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна. Германия, която се очакваше да расте през 2023 г., сега е изправена пред спад от 0,4%. Нидерландия отбеляза още по-сериозна ревизия надолу до 0,5% от 1,8%. Испания и Франция, в другия край на спектъра, са готови да помогнат за разширяването.

Инфлацията ще остане висока и няма да отстъпи към целта на Европейската централна банка от 2%. Тази година се очаква инфлацията да бъде 5,6%, малко по-ниско от предвиденото по-рано, но малко по-високо през 2024 г., при 2,9%.

Новите данни може да предизвикат опасения, че еврозоната е затънала в продължителен период на слаб растеж и инфлация над целевата стойност.

Те може също така да предложат вероятен вкус на собствената тримесечна перспектива на ЕЦБ, която трябва да бъде представена в четвъртък и ще помогне на служителите да определят дали да удължат или да паузират своя исторически период от повишения на лихвените проценти.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват тежко“, каза комисията. „По-слабият импулс на растеж в ЕС се очаква да продължи до 2024 г., а въздействието на строгата парична политика ще продължи да ограничава икономическата активност.“

Въпреки избягването на рецесията в резултат на атаката на Русия срещу Украйна, еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай.

Данните, публикувани миналата седмица, разкриха, че производството в блока почти не е нараснало през трите месеца до юни, ревизирано по-ниско поради слабите продажби в чужбина. Проучвания на мениджъри по покупки сочат трудно трето тримесечие, тъй като секторът на услугите в Европа следва производството в свиване.

Никъде подобни проблеми не се показват по-ярко, отколкото в Германия, която беше ударена главно от производствения спад. След като претърпя зимен спад, икономиката ѝ не успя да се разшири през второто тримесечие и може да се свие с 0,3% през третото, според прогноза от миналата седмица на института Кил.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
3
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Някой сме били по няколко пъти в Германия. Всеки път с все по-голямо удоволствие се връщам!! И все повече ми е жал за обикновенните немци.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Друго си е Кирил и Асен да ни бутат в еврозоната, а да се очакват сътресения...
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пичове, при тази бясна инфлация, ръст с 0.8% си е направо катастрофа и реално обедняване на гражданите на дадената държава. В момента Европа навлиза в първа фаза на прегряване на икономиката, втора фаза ще започне след нова година и ще видите как между 5-10% от германците ще са безработни, а те ще са от по-азиатско-африкански произход и ще стане чудно. Катастрофа!!!
157
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ако зимата е студена,оттекохме в канала.
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още една перемога на вожда Зе, този път зимна и Европа си отива зарита в санкциите си.
155
1
 
11
 
! Отговори
aZ-ът преди 7 месеца
Като те управляват либерални п...яри така е. Ще затварят ядрени централи да са еко. Ще канят целия б...*** при себе си. Еми... честито. Няма значка - я напечатайте 1 милиард евра за оркраинците.
154
11
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
АНАСТАСИЯ ИВАНОВА ,БИЛА ЛИ СИ НЯКОГА В ГЕРМАНИЯ ??? НЕ СИ БИЛА НИКОГА ВЕДНЪЖ САМО ДА Я ПОСЕТИШ И ЩЕ ЗАБРАВИШ ДА СЕ ВЪРНЕШ. пишеш глупости ...
153
0
 
20
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 7 месеца
И ви позволиха да напишете това?!?!? Странно...
152
2
 
15
 
! Отговори
Бисмарк преди 7 месеца
Горди тевтонци,хващайте лопати и брадви,и преминавайте на дърва и въглища.
151
6
 
24
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Идва новата голяма депресия, няма страшно и тя ще отмине, но няма да оцелеят всички, трябва да се работи.... след нея покупателната способност ще е на 4или5 пъти по-малка от сега!
150
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МАЛЕЙ СЪРЦЕТО МИ ПЛАЧИ- СЕГА ВЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЪГВАТ КЪМ КОМИ ДА РАБОТЯТ ЗА ПО ВИСОКИ ДОХОДИ- В РАША 300ЛВ И ДАНЪК 30% ДО МЕСЕЦИ...А НА ГЛЕДАЙ В ГЕРМАНИЯ 4000ЛВ, ОТВОРЕТЕ KAUFLAND.de И ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ КАТО У НАС- НАПИШИ В ГУГЪЛ ЦЕНИ ХРАНИ В ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЪРЦИЯ- КАТО У НАС- АМА НА СЕГА ФАЛИРАЛА БИЛА ЕВРОПА СЪС СОЦИАЛНИТЕ ЖИЛИЩА- СЕГА КО В РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ- ЕВРАЗИЯ И БРИКС- ТАМ НАЙ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА И НАЙ МНОГО МИЛИОНЕРИ И ОЛИГАРСИ НА КРЕМЪЛ....
149
7
 
17
 
! Отговори
BGexit преди 7 месеца
Чао ЕС - отиваш при СССР.
148
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последно срещу кого бяха санкции - Русия или Германия?
147
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Без суровини, тъй става
146
2
 
29
 
! Отговори
Мдааа преди 7 месеца
Те перспективите за еврозоната може и да намаляват, но ние се пъним да ни въвлекат в нея.
145
0
 
22
 
! Отговори
Това е преди 7 месеца
ЕС е едно разглезено бебе, по отношение на богатите. На тях не им пука, че цените на горивата,..... растат. Да го ду х а обикновения народ. По-зле от комунизъм.
144
0
 
17
 
! Отговори
бичме преди 7 месеца
кифтетата бяха добри , сега ревът
143
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе, Русия пак винована! ЕС се отказа от евтините енергоносители. ЕС "въвежда санкции". Е, сега тия санкции действат. Срещу нас!
142
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В немско е пълно с танганайци на социални помощи по цял ден разхождащи се , возещи се по влакове с крака на седалките и т. на.
141
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
в DE данъците са 60% от дохода,увеличиха помощите за безработни и детските,така,че никоя жена с 3 деца няма да работи защото и плащат квартирата,отоплението,здр.осигуровки детските по 300евро на дете.няма работна ръка в Германия,всичи са по кафенетата,но на соц.помощи.