Нидерландия може и да склони за Шенген, Австрия изглежда непреклонна

Денков разговаря с нидерландския си колега
14 сеп 2023 19:00, Стела Стоянова
123
Нидерландия може и да склони за Шенген, Австрия изглежда непреклонна
Снимка БГНЕС

Нидерландия е склонна да разгледа отново въпроса за приемането на България в Шенген, но Австрия остава все така непреклонна по въпроса. Това стана ясно днес след разговор на премиера акад. Николай Денков с нидерландския му колега, както и след коментари на австрийски представители.

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това посочиха от МС, позовавайки се на телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте. Министър-председателят на Нидерландия е похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор, се казва в правителственото съобщение.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Акад. Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

За сметка на това пък Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив". В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече."

Фон дер Лайен "вкара" България и Румъния в Шенген

Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив". "В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер. "Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив". Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането". "Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в сряда в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция. "Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Нидерландияшенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 8 месеца
Тагаренко дано да има предварително купен билет, щото се очертава дори БОП-а да не го спасят
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ako този аватар, не го погледнеш, ще помислиш по гласът, че е някой 15 годишен гей
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Молеца не успя да ни вкара в Шенген но Тагаренко ще успее да ни вкара във война!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 60 Ако погледнем номиналната стойност на брутния вътрешен продукт (БВП), както проруските медии и партии опитаха да представят статистиката за ППС, тогава Русия е далеч зад Германия. Според данните на Световната банка руската икономика заема осмо място в света през изминалата година, а Германия четвърто.
60
1
 
10
 
! Отговори
Денков преди 8 месеца
Австрия каза "не". Нидерландия каза, че ще ни купи колело, ама друг път.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През цялата ни история не сме имали по продажно управление на България. На подкрепящите и пишещи простотии .ърши в защита на тези национални предатели ще кажа. Ако стане напечено тези .оклуци ще избягат а вашите дребни душички ще сърбат попарата. Дори и по време на турското робство сме се чувствали по свободно и по независимо от сега.
58
1
 
6
 
! Отговори
Въхььь... преди 8 месеца
Пак АЛА БАЛА....
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Австрийците са прави, не са чакалнята на Европа.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дъра бъра и дрън дрън ерина
55
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - Русия е първата европейска икономика според данни на световната банка. И то от тази година, след въвеждането на "опустошителните" санкции, икономиката на Русия стана първата в Европа и измести Германия. Руснаците сега живеят на по-висок жизнен стандарт от германците.
54
4
 
5
 
! Отговори
Странно, преди 8 месеца
...за три месеца,тия постигнаха напредък с Нидерландия,а къде беше Радев за тези три години,в които дерибействаше в политиката? Най- големият позор беше на срещата с Австрийският президент, на която Радев заяви, че ..."разбирал неговата позиция, и я уважавал"? Какво уважаваш бе,като българите са ***' ни?
53
2
 
2
 
! Отговори
ха ха хи хо ПРЪЦ преди 8 месеца
Еле па тояТукуп!!!Пак лети из розовите си сънища!!!
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия бавно но хладнокръвно прецакват всеки сектор в държавата.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министерството на правосъдието на САЩ е започнало съдебен процес срещу Гугъл за монопол.
50
1
 
8
 
! Отговори
ха-ха-хи...ВЕРВАМЕ преди 8 месеца
Академичен лъжец!!!
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера един пич се върна от Русия, разправя че там навсякъде е разтърсваща мизерия, на 10 километра от Мосва населените места вече нямат канализация, а руснаците ползват външни тоалетни.
48
5
 
3
 
! Отговори
Me преди 8 месеца
Австрия, руска губерня! Изпира парите на всички руски престъпници и следва волята на царя им.
47
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 8 месеца
Тоя МАРИОНЕТКО пак извади торбата с лъжи...нито Нидерландия нито Австрия са слонни да ни пуснат в Шенген!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагам да сглобим следващото правителство само от доказано умствено изостанали индивиди! Според мен няма да направи по-големи бели.
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 36Русия е първа икономика в Европа и на пето място в света по БВП ///Стига си лъгал бе русофляк!Русия е 8ма в света по обем на БВП,а от глава от населението е 62 ра в света.За сведение България е 55то място ,без да имаме нефт,газ и др.полезни изкопаеми.