Румъния откри нови останки от руски дронове

НАТО няма информация, сочеща някакво умишлено нападение
14 сеп 2023 07:13, Нели Христова
69
Румъния откри нови останки от руски дронове
Снимка: Twitter

Фрагменти от безпилотни самолети в руски стил са открити на румънска територия за трети път, съобщи НАТО в сряда. Говорителят на алианса Дилън Уайт каза в изявление, че румънският посланик информирал съюзниците за „продължаващите атаки на Русия срещу украинската пристанищна инфраструктура близо до Румъния“. Той обаче добави, че "НАТО няма информация, сочеща някакво умишлено нападение от страна на Русия срещу територия на съюзниците".

Като член на НАТО Румъния е страна по споразумението за взаимна отбрана на НАТО. В събота румънски войници откриха фрагменти от дрон около източното село Плауру близо до украинската граница, а Букурещ обяви в неделя, че е протестирал пред руското правителство. В началото на миналата седмица отломки от дрон вече бяха открити в района на Плауру, срещу украинското пристанище Измаил само на няколко километра от откритието в събота. Според Дилън Уайт Румъния е "информирала съюзниците, че за трети път фрагменти от дронове, подобни на тези, използвани от Русия, са идентифицирани на румънска територия". Румънският президент Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха ситуацията в телефонен разговор през уикенда. Столтенберг каза в мрежата X, (бившата Twitter), че няма "никакви индикации за намерение да бъде ударена НАТО, но ударите са дестабилизиращи". Той също така приветства решението на САЩ да разположат повече изтребители F-16 за въздушна полиция на НАТО.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО се опитва да предотврати разпространението на войната в своите страни членки. Румъния засили наблюдението и сигурността на своето въздушно пространство след многократните руски атаки срещу украински пристанища и инфраструктура по поречието на Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: РумънияНАТОРусиядрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
12
 
! Отговори
бай Гошо преди 7 месеца
да де, ама ето един въпрос с повишена трудност: за колко минути може да се пренесат "останки от руски дронове" от бивша Укриана до Румъня? И това не се ли организира от едни момчета от една централа, чиито служители преди 34 г. извличаха трупове от моргите и човешки останки от гробищата и ги разхвърляха по улиците на градовете на същата таа Румъня, за да дискредитират "комунизъма"?
53
0
 
1
 
! Отговори
Голяма работа - преди 7 месеца
колкото две малки.
52
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кррим нещо не е мн руски напоследък АХАХахахахах
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАТО няма информация, сочеща някакво умишлено нападение - Ако беше умишлено нападение ,дали само някакви "фрагменти от безпилотни самолети в руски стил" щяха да намерят румънците и то из полетата до границата с Украйна :))))))
50
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
според агенция "на бръснаря брат му каза", неназовани източници са цитирали съответни документи, според които страна, пожелала анонимност е изразила увереност, че може би евентуалният изход от тази ситуация ще стане ясен следващите няколко дни. арестович мъда да бръсне.
49
2
 
4
 
! Отговори
Нелка, преди 7 месеца
около 15 минути гледах задълбочено снимката под заглавието и не схванах какво е, нито каква е връзката със статията.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така,както са се напънали румънещите,да не стане така,че след време руснаците да открият някакви следи от Румъния?!
47
1
 
5
 
! Отговори
английски стил преди 7 месеца
тук на сайта отново открихме новина "английски стил"! "хайли - лайкли" ха ха ха ха !
46
2
 
8
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 7 месеца
тука мирише та смърди на английска редакторска помощ!
45
1
 
4
 
! Отговори
руски стил преди 7 месеца
"безпилотни самолети в руски стил" ха ха ха! За руснаците аеродинамиката е специална по-различна някак, така ли?
44
1
 
6
 
! Отговори
Накратко : преди 7 месеца
"... съобщи НАТО..."
43
3
 
9
 
! Отговори
Това преди 7 месеца
бие рекорд по тъпня. РФ уж от Иран ги купува дроновете, пък сега фрагменти в руски стил :) Как пък разбраха, сигурно имат изтипосано флагче и надпис "Сделано в РФ". Аз утре във Варна като се препъна в някакво желязце пак руснаците ли да обвиня? Казвайте, че да съм примерен евроатлантик :)
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рашка ше изяде големия хаймарс
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това, което най ме радва е, че поддръжниците на Зелевски в БГ са най-доллната, прроста и беедна прослойка от населението. Хора, функционално неграмотни, вечно мечтаещи да са роби на някого...
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 54 redordead:За себе си ли говориш хаха?Доста неграмотно пишеш.Описал си себе си.
39
7
 
5
 
! Отговори
redordead преди 7 месеца
това, което най ме радва е, че поддръжниците на Путин в БГ са най-доллната, прроста и беедна прослойка от населението. Хора, функционално неграмотни, вечно мечтаещи да са роби на някого...
38
9
 
4
 
! Отговори
До War eternal преди 7 месеца
Румъния и полша ще се радват много дълго тавариш. "Вяликата" расиюшка затъна в източна украйна по пътя за берлин,а ти ще продължаваш да се правиш на приятно разсеян дори след капутинацията на пуйлото.
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако експети огледат мястото и елементите, да не се окаже, че са подхвърлени? Иначе за дрона минал няколко натовски граници и се взривил насред Загреб да не говорим. За сваления румънски МиГ 21 да не говорим. За ракетата убила двама полски фермери да не говорим. За украинските самолети и вертолети бягащи от руските, и навлизащи в румънското въздушно пространство да не говорим.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това да си третополов ППДБЛГБТ тро0л , е лоша съдба на панелен безплодник.
35
3
 
19
 
! Отговори
War eternal преди 7 месеца
НАТО открито е във война срещу РФ, която засега се води на територията на Украйна, а също и в Черно море, засега. Румъния и Полша да се радват, че падат само останки, защото заедно с гърция и бг осигуряват логистиката за доставки на оръжие за режима на зеленски и по този повод могат да бъдат атакувани във всеки един момент.