Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген

Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку
15 сеп 2023 13:16, Нели Христова
87
Румъния атакува Австрия в Европейския съд заради Шенген
Снимка: БГНЕС

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии.

В него той отбелязва, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, тоест на няколко милиарда евро.

"Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство", каза Чолаку.

Той определеи като "невярно" твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

"Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

"Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме", отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия “кървави” пари ("Blutgeld"), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

"Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ", отбелязва Чолаку, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
1
 
! Отговори
Фон дер Лайнен преди 7 месеца
Всички сме равни, ама някои са по-равни. ХАХАХАХАДемокрация било това, а не лошия соц. А, *** то било същото бе. Да не кажем по-зле.
72
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 месеца
Бойкот в България на австрийски и холандски стоки.Не купувайте в Била, ОМВ, Райфайзенбанк, Шел, . Изгонване на Щрабах и др фирми от страната
71
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Румънците поне знаят как да защитават интереса на страната си наскоро дори приеха решение да гласуват против всички решения на Австрия и Холандия в ЕП както и да искат обещетение за икономическите загуби нанесени от ветото за Шенген. Пък наще мижитурки само коленичат послушно на Брюксел, за да си точат евросредства на спокойствие и без да ни санкционират като унгарците и поляците, затова и досега не сме приети там нищо че сме покрили всички изисквания за Шенген още преди 2013.
70
1
 
6
 
! Отговори
Права и необразована преди 7 месеца
До 67 Анна България защо не предприема нещо? Малката Австрия и още по-малката Холандия ще показват мускули за наша сметка!!! . . . . . . . . По принцип да! Това го прави Костадинов, но 99% не го разбират! А за малките Австрия от 5 милиона в 70-те до почти 10 с мигрантите днес, а още по малката Холандия (знам, че се пише Нидерландия, ама за мен като живял там не важи) е на 22 милиона със 70 000-на администрация за разлика от българската 600 000 армия от нищоправещи в администрацията е рабирам!
69
3
 
6
 
! Отговори
Watch преди 7 месеца
да се разпада тоя съюз и това е? освен да крадът пари от него нищо не видяхме
68
3
 
19
 
! Отговори
Този Който преди 7 месеца
Миналата седмица правихме една туристическа обиколка през Карпатите и няколко града на север(Сибиу, Фъгъраш, Брашов). Какво да ви кажа, съседите бягат напред, а ние като че ли бягаме назад. До Букурещ горе-долу се усеща балканското, но минеш ли нагоре все едно си нейде далеч на запад. И докато те са на границата м/у западна и източна Европа, то ние по-скоро сме между източна Европа и ориента. С всичките възможни негативи. Много изтървахме, много ще има още да наваксваме.
67
0
 
28
 
! Отговори
Анна преди 7 месеца
България защо не предприема нещо? Малката Австрия и още по-малката Холандия ще показват мускули за наша сметка!!! Съд и обезщетения за милиарди!!! Те само така разбират! И при следващо гласуване - България да блокира европейските решения, докато не ни приемат! Също така ЕС да отпусне и средства за възстановяване на Черноморието ни, както отпусна на Гърция 2 млрд. Нужна ни е силна външна политика!
66
0
 
10
 
! Отговори
Haчaлницитe преди 7 месеца
He мoжe! Heмa ga ocтaнaт roи...
65
0
 
18
 
! Отговори
Браво на мамалигите преди 7 месеца
Абсолютно същото трябва да направи и българия А не да се кланяме на фашагите и да търсим вината пак в нас
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тагаренко, Асен Спецов и Киро Малкия трактор ще атакуват Русия заради Шенген. Русия е виновна за невлизането ни в Шенген.
63
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нашата управляваща разбойническа шайка кога ще прави нещо? Защо поне не се присъединят към румънците ? Вижда се ясно че България е разграден двор който няма управление.
62
1
 
21
 
! Отговори
Подло. преди 7 месеца
За да можело в Австрия да е красиво, и да си имат природа, тази дървесина трябвало да дойде от някъде. За това яко сеч в Румъния и извиване на ръце с Шенген.
61
4
 
28
 
! Отговори
Мръсна австрийска преди 7 месеца
Румънец ми каза че австрийците искали да изсекат горите в румъния, австрийското правителство искало от Румъния да даде екслкузивни права на австрийски фирми за гола сеч на горските масиви в Румъния. Също ОМВ трябвало да получи допълнителни права са добиване на шистов газ и петрол на румънска земя и в черно море, и еко стандартите по добиване на шистов газ да не важат за ОМВ. Тогава чак щели евентуално да пуснат в Шенген. (евентуално)
60
4
 
36
 
! Отговори
долу ЕС преди 7 месеца
поредното доказателство зашо Румъния са с по високи заплати, ами предатели нямат
59
3
 
21
 
! Отговори
долу ЕС преди 7 месеца
ние защо не съдим ес за пропуснати ползи От Белене, ЮП, санкции срещу Русия, зърното и т.н. за руските туристи да не говорим, иа двата закрити реактора? а пък за Шенген като външна граница нулите на елката са малко за 16 г
58
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Редни е и България да се включи в съдебния иск.
57
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Румънците ще се оправят, а нашите охлюви само ще подсмърчат отстрани
56
0
 
44
 
! Отговори
ХХ преди 7 месеца
Гърция,Италия и Испания са в Шенген,но пускат хиляди незаконни емигранти ??? Австрия да каже нещо по въпроса !!
55
1
 
38
 
! Отговори
СС преди 7 месеца
България и Румъния не са канили незаконните емигранти ,питайте Меркел !!!!
54
2
 
27
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
Румъния си гони интереса и ще си постигне целите. Въпросът е какво правят управляващите ни за***дници во главе със сламения АКАдемик и & компания ? Компания от интересчии и газолизци .