Пендаровски: Шокирани сме, че България блокира пътя ни към ЕС

Отношенията ни не са на добро ниво
16 сеп 2023 17:30, Стела Стоянова
102
Пендаровски: Шокирани сме, че България блокира пътя ни към ЕС
Снимка БГНЕС

Северна Македония е била шокирана от това, че България е блокирала пътя на страната към ЕС, каза в интервю за предаването „Трилинг” по ТВ 24 президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

По думите му първите прояви за това, че България има такова намерение са се появили не след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. , а преди около три години, когато в Брюксел българският посланик „по указания на своето външно министерство, тогавашното правителство и президента” е отправил писмени искания, сред които „че македонският език е диалект на българския, или че македонците са от 1944 г.", или замяна на термина ”окупация” за българското присъствие във Вардарска Македония след 1941 г. с „администрация”, които са били изненада и за „всички други страни членки”, защото такъв тип дискусии не е имало дори в съвместната историческа комисия тогава.

„Нямаше и намек, че това, което преди пет-осем десетилетия говореха българските националисти, ще се превърне в политическа позиция на България. Да представиш такова нещо в писмена форма, като формален документ от българската държава в сърцето на Европейския съюз, е анахронизъм от 19 век и беше изненада за всички, които следят процесите на евроинтеграция в Брюксел. И ако някой твърди, че за тези искания има основание в двустранния договор, или не го е чел, или говори само по политически подбуди, за да се хареса на част от електората си и да оклевети своя политически опонент”, каза Пендаровски.

По думите му не отговаря на истината, че по-често се среща с президента на Сърбия Александър Вучич, отколкото с българския президент Румен Радев.

„За последните четири години с Вучич съм се виждал три пъти, не само двустранно, но и на международни форуми, а последния път беше на честването на 2 август в „Прохор Пчински“, където той (Вучич) беше домакин. А с Радев - пет пъти през последните три-четири години, като последно на така наречената мини енергийна среща на върха в София. Желанието за среща с някого зависи от това дали има среда, в която да направите положителна стъпка в отношенията, а не просто да отидете и да се снимате. Казах и на колегата Радев, че не виждам такава среда, на първо място заради техните действия спрямо нас през последните две-три години, за да можем да се срещнем и от тази среща да изпратим положително послание и на двете общества. Двустранните отношения с България не са на много високо ниво и ситуацията е status quo”, посочи Пендаровски.


По думите му има промяна в политическата реторика с последното българско правителство, но проблемът е, че през предходните три години българският президент и служебните правителства „под негово командване” не са работили за създаване на среда, в която европейската интеграция на страната да бъде обсъждана с европейски аргументи, „а не с аргументи от старите балкански антагонизми от 19 век и национализмите, които са причинили толкова много разрушения и страдания на обикновените хора през последния век, век и половина”.

По отношение на очакванията до ноември да бъдат гласувани промените в конституцията Пендаровски посочи, че е реалист, че ако те не се случат дотогава, няма опасност от дестабилизация на държавата, но е възможен драстичен регрес по отношение на демократичното развитие на страната и икономическа стагнация, а това, че Северна Македония може да остане в последната група или подгрупа на Западните Балкани по отношение на европейската интеграция, не е заплаха, а „легитимна политическа оценка”.

„Виждам, че позицията на опозицията е доста категорична и опитът ме учи, че когато наближават избори, а изборите са след седем-десет месеца, е много трудно да промениш позиция, която ти носи партийни точки. Не е проблем, нито опасно за стабилността, перспективите и бъдещето на (Северна) Македония това, че българите ще бъдат една от 12-13-те общности, които ще бъдат записани в конституцията. Ако 3500 души, живеещи в (Северна) Македония, са проблем, тогава не знам какво друго би било реален проблем, който да ни застраши”, каза Пендаровски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Стево ПендаровскиРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 4 месеца
Тия постоянно се шокират когато им кажат в очите, че са просто едно голямо село и не могат да правят каквото си искат. Гърция ги накара да си сменят името на държавата, знамето си смениха, обаче ние ако нещо кажем за българите там - шокират се. Трябва някой да мразят, иначе се чувстват ненужни. Лошото е,че балона някой ден ще се спука и тогава заедно със сърбите ще направят белята
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ние сме шокирани,че въпреки всичко,което правим за вас,получаваме една черна неблагодарност и необяснима омраза.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Усеща, че поличихме удар от партньорите в ЕС за Шенген и бърза и той да не остане назад! С такива приятели не ни трябват врагове!
74
0
 
12
 
! Отговори
А и още преди 5 месеца
На всеки който не се е писал Българин на последното преброяване да му се заличи бг.паспорта!На тези които се определят българи и се боят от сърбоманите, да се даде къща земя и условия за живот. И без това има толкова празни села и земи.Останалите да си стоят в албанска македония!
73
1
 
15
 
! Отговори
Дали е бил шокиран преди 5 месеца
от блокирането им от Гърция и искането за смяна на името на страната?Това беше много по драматично.А дали е бил шокиран, че България първа ги призна като независима държава?Сърбите щяха да ги преглътнат...Шокиран ли е бил когато дадохме танкове на армията им. И още подкрепа подкрепа подкрепа.Насреща какво? Омраза омраза омраза!Ако зависеше от мен, бих построил бетонна стена по цялата граница с тези ***.Без врата или прозорец. Да са им честити албанците, щом ние сме врагът!
72
2
 
10
 
! Отговори
Чакане преди 5 месеца
му е майката , жалете се още на Остерайха и Нидерландия , и ние чакаме А не е зле и да си върнете БГ паспортите и всичките там регистрирани у нас транспортни фирми
71
3
 
8
 
! Отговори
Заключение преди 5 месеца
Последователите на Пендаровски се наричат "пендарОВЦИ". А той се изявява като овчар.
70
4
 
20
 
! Отговори
Паню Баирски преди 5 месеца
Няма такова нещо като македонски език и македонска нация!
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние дори нямаме точна идея тия какви диви селяндурници са! Марш в коч.ината!
68
4
 
28
 
! Отговори
спокойно бе преди 5 месеца
като почнете да рецитиране АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ сутрин и вечер , ше ви отблокираме !
67
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ХИЧОБатали ти пасошите , и малите деца знаат зашто се земани. Но има еден друг многу интересен феномен ....од 3,504 Блгари колку што се сами слободно се изианиле на последниот попис . А само 762 од нив изиавиле дека маичин иазик им е блгарскиот иазик. Исто така одност мажи наспрема жени е 2:1. Пред да кажете дека пописот не е точен само да ви пишам дека беше под контрола на Европската Комисиа коиа изиави официално дека пописот е изведен во согласност со сите стандарди. А така ....
66
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
До РусеНе теритоиални, а исторически. Както казва един умен мозък: "На Балканите има толкова много история, че те не могат да я понесат." Ние сме само маши, г-н или г-жа Русе, огъня други го разпалват.
65
24
 
12
 
! Отговори
Русе преди 5 месеца
България просто има териториални претенции към Македония и това е факт, всичко останало е политика.
64
1
 
1
 
! Отговори
Звездичке преди 5 месеца
А *** ти разбираш освен от русофили и от македонофили!!!
63
4
 
20
 
! Отговори
Xa-xa преди 5 месеца
Лоша работа, като си учил по македонски буквар
62
2
 
19
 
! Отговори
Каракочев преди 5 месеца
Пендарката търси под вола теле.
61
3
 
31
 
! Отговори
Реалиста преди 5 месеца
Няма място за Вас в ЕС.Още много шокиране ще получите.Албания да се отдели и да действа сама.
60
3
 
28
 
! Отговори
Що е маке все е л... преди 5 месеца
Албания - ДА! Клоаката на Европа, севмак НЕ!
59
7
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
мЪкидония и туркия са двете най-смешни "държави" по сите земни къл6ета!!!
58
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Смешни северомакедонски политичари