Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
14
 
38
 
! Отговори
Управител преди 7 месеца
Чорапът ще ви оправи с новото правителство на БКП-БСП. Тук има доста откъснати от реалността тролеи. Идете да живеете във вашата Матушка "Радная", за да видите "просперитет", курбан и квас на корем. Егаси нещастниците.
253
39
 
30
 
! Отговори
академик!!! преди 7 месеца
Не лъжете хората а си даите оставките . И без това никой не ви иска некадърни сте а и може да ни вкарате във войната .
252
40
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков хващай пътя заедно с останалата част от сглобката, начело с истинския премиер Пеевски!
251
37
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жълтите павета са готови вече за ПРОТЕСТИ до ОСТАВКАТА!!!
250
38
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протести до оставка! Долу майко продажниците! Господ е на наша страна! Амин!
249
38
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков не е българин слуга е на чужди интереси дето му пълнят джоба същият тоз джоб дето други си го напълниха предавайки България .Прокълнати сте си да знаете прокълнати от българите дето все още живеят на таз земя .Нищо българско не защитихте и накрая оня горе ще Ви го приспадне
248
37
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И тоя *** е родом от Стара Загора!!! Гледайте добре снимката, ето как изглежда един майкопродавец.
247
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разговори трябва да има, но тези разговори трябваше да са приключили преди две-три години.
246
37
 
22
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Много свикнахте да лъжете, вие от Сглобката. И понеже българинът е търпелив, а Посолството - плътно зад вас, се помислихте за много умни. Не сте, недейте се заблуждава. И ако си мислите, че всеки път ще поставяте хората пред свършени факти, изцяло в техен ущърб, няма да стане. Това което ви се случва сега е начало. И ще ви се стори много приятно и безоблачно.
245
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щo rи ckpи бe мишok? A тaйнo no тъмнa goбa rи npaти нa rocnogapитe в Бpюkceл... Hямaтe ниk'kъв cpaм, твa виe apтифишъл gжeнgъpитe...
244
36
 
20
 
! Отговори
Марионетки на конци преди 7 месеца
Национални предатели сте! Правосъдната система не работи и затова искаме народен съд за предателите
243
34
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков, разговори първо трябвало да има, а? Ти разговори прави ли с енергитиците, когато работите върху плановете и преди да ги пратите, а? - Денков мънка, МИ НЕ. С гнома Денков няма за какво да се говори. Петков му държи чорапа и го използва като бушон
242
39
 
26
 
! Отговори
Какво прави лъжеца преди 7 месеца
Лъже, лъже и пак лъже!
241
37
 
23
 
! Отговори
Инсектицид мухозол преди 7 месеца
Ах мушица мамина . Ах на мама белокрилката ми тя.
240
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оф
239
36
 
16
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
който си го е избрал сега да риве..... половината от потърпевшите са гласували за несглобката, които заедно ги незакриха, неговореното е неиба нето, малко бременна, малко умрял, малко женени.. но българина е такъв, малко г л у п а в
238
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите бягат и още по ще бягат. Писна ни от неандерталското ви мислене. А вие сте лесни, вас всеки ще ви пребори. Неуки и страхливи, закостенели в неразбирането си.
237
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде е логиката? Протестиращи *(поне тези в коментарите) искали "сглобката" да се разглоби, а в същото време ненавиждат БСП, Копейкин и Левицата..... Е кой да изберем? Да викнем някого отвън да ни управлява ли?Това ми прилича на поредното абсолютно безмозъчно занятие. Да сваляме правителства и да назначаваме министри...
236
32
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напротив, с протести сглобката ще се разглоби. Това е истината. Когато народа се надигне, предателите ще отидат в затвора за държавна измяна.
235
3
 
16
 
! Отговори
НРБ преди 7 месеца
Толупа и Кокора и Шиши и Киро,веднага в затвора.Съд и затвор+конфискуване на милиардите и милините които откраднаха.