Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подкрепата на BlackRock и Vanguard за зелените измишльотини е спаднала драстично през тази година, защото това е неефективна глупост, от която губят пари. Великобритания излиза от зелената сделка. На Китай и Индия изобщо не им пука за нея. Германия е в рецесия и гори полски въглища на поразия, след като затвори АЕЦ. Нооо, България или това, което е останало от нея, трябва да бъде унищожено от НЕ-коалицията.
213
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези фотоволтаици зимата нищо не произвеждат.Само 10% от номиналната си мощност, и то само през деня. А през нощта едно голямо НИЩО.Ето ви зелената енергия... Така че без тецовете ще стоим на тъмно.
212
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЛЪЖАТ, тия са безочливи лъжци.
211
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
денков, как е да си част от култа, знаеш ли че всеки от култа трябва да се дадена на жертвопринушението. Денков, ти просто си *** сложен там за да саботираш държавата и да изгориш в името на твоя КУЛТ! Протести до дупка, хората, народа, гражданите имат право!!!! денков = НЕЛИГИТИМЕН
210
0
 
21
 
! Отговори
С протести преди 7 месеца
няма да има решение ? Така би отговорил един егоцентричен тип с тоталитарно мислене....най-много да ви съборят сглобката наречена правителство. За собствения си народ не мислите, а само как да скланяте глава пред чужди интереси за неясни цели.
209
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
денков = НЕЛИГИТИМЕН
208
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българският народ с терорист не преговаря! Затваряйте до дупка магистрали и протестирайте за вас, за БЪЛГАРИЯ...Никой не е избирал Денков, нито неговото правителство!!! Това е нелигитимна сбирщина от престъпници и предатели, терористи които тероризират българия, българите и тяхното бъдеще!ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ПОДКРЕПЯ!
207
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пишете, пишете! Щото после ще пишите по заледените прозорци в домовете си.
206
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като стане тока 3 лева сами ще си сложите примката. Денков без ток няма да остане. Да видим от къде ще си плащате тока. Щото сега сте ербап. Пишете, пишете! Щото после ще пушите по заледените прозорци в домовете си.
205
0
 
14
 
! Отговори
Разговорите преди 7 месеца
Трябваше да ги проведете преди година.Само,че тогава мислехте как да откраднете едни европейски пари.То беше завод за батерии,то беше чудо
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зелената енергия идва от слънцето ама там нещо гори, за да стигне енергията до земята. И тази енергия си има предназначение за Земята, а не земята да се покрива с химически фотоволтаици и да отнемат тази енергия. И с ветровете е същото, въздушните течения си имат своята роля и учените и представа си нямат в какви процеси се бъркат като ги отклоняват и отнемат енергията на слънцето, и до какво катастрофи може да доведе всичко това.
203
1
 
14
 
! Отговори
иво преди 7 месеца
Денков и сглобката са антибългарска секта.
202
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки ден убийства. Като започне режима на тока и спрат уличното осветление ще има много повече убийства.Оставка!
201
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямам прилични думи за това недоразумение Денков! ОСТАВКА БЕ!
200
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последните две десетилетия ЕС похарчи трилиони за неефективни зелени енергии - резултат нула. Сега са готват да похарчет още повече трилиони, до 2050та да минем изцяло на зелени енергии, как да стане, като засега резултата е нула!. Нито са ефективни, нито ЕС има материали и суровини да произвежда вятърни перки и соларни панели, производството е неекологично, трайността им е малка. С тези пари можеха да построят в ЕС модерни АЕЦове и цяла Европа да грее с евтина енергия.
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А, защо Турция и Румъния имат,а? 33 години всеки гледаше да оправи себе си и олигафренчетата, дето народихте. С магарета на хиподрум не става, не е интересно.
198
9
 
4
 
! Отговори
До 222 преди 7 месеца
Да прав си ,че в Русия има всичко.Но няма цивилизация,без диктатор не могат, Затова Русия не може да бъде безопасно място за живеене
197
1
 
12
 
! Отговори
до 228 преди 7 месеца
Няма да може да се внесе ток от никъде. Ние сме износители на ток за посочените от Вас страни. Те нямат мощности за износ. Технически няма от къде да се внася ток.
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може да се евтаназират доброволно 4 милиона българи, да остане само 1 милиона, да се изсекат горите и Рила и Стара Планина, и да се покрият всичко с перки и слънчеви панели, Добруджа - 100 евтаназия и всичко там соларни панели и тогава може и да стигне за останалия 1 милион. Ама едва ли, пак няма да стигне.
195
2
 
20
 
! Отговори
зелената енергия преди 7 месеца
е една голяма манипулация, казвам ви го като физик, химик и енергетик..............ще го разберете, но по трудния начин...........когато започнете да купувате скъп ток от АЕЦ от Турция и Румъния!!!!