ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?

"Политико": Ще има политически и правни проблеми
Обновена: 4 окт 2023 22:03 | 4 окт 2023 21:50, Елка Василева
337
ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС се подготвя да отвори преговорите с Украйна за нейното бъдещо приемане в блока с официално изявление, което се очаква да бъде направено още през декември, пише сп. "Политико", като се позовава на дипломати от ЕС, говорили при условие за анонимност.

Още по темата
Украйна е в сърцето на големи нови усилия за разширяване на ЕС до 35 държави. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС този юни и Европейската комисия ще направи изявление, което ще направи "много трудно за страните членки да не кажат нека отворим преговорите" с Украйна, заявил дипломат от ЕС. "Политическият натиск просто ще бъде толкова силен, че нито една индивидуална страна членка няма да може да му устои. Работим с предположението, че наистина до декември Европейският съвет ще реши да отвори преговорите", добавил той.

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва "Политико". За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, заяви през август украинското правителство.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще дадат разрешение за започване на преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена. "Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите", е посочил втори дипломат, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

В отговор на запитване докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС е заявил, че напредъкът е окуражаващ и само една област, свързана с малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в свое интервю пред германския в. "Шпигел", че Украйна би могла да се присъедини към ЕС през 2030 г., ако бъдат изпълнени всички необходими условия, предаде Укринформ.

"Украйна може да стане член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", заяви Мишел в отговор на запитване дали е имал предвид и Украйна в своя призив към ЕС блокът да се подготви да приеме нови членове до 2030 година. По думите му Украйна и другите страни кандидатки трябва да осъществят реформи, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите изисквания.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна е троянският кон на Русия в ЕС!
173
9
 
14
 
! Отговори
Защо преди 7 месеца
Въпросът, на който никога не отговаря един русофил е, защо живеете и ползвате благата на покварени западни демокрации? Напуснете, спасете себе си, спасете децата си! Отидете в Русия или Северна Корея и се радвайте на живота.
172
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
САЩ може да си водят ТСТЯВ с Китай където си искат нема проблем , важното е да не е в Европа и особено да не е в Черно море.
171
16
 
9
 
! Отговори
Както казах преди 7 месеца
В ЕС нищо няма да влезе освен руската армия. Бандерия приключи, а брюкселските марионетки не могат да кажат къде и са границите, а уж я приемат в райха на Сорос за не знам вече кой път. Да не забравяме че и няколко месеца след майдана , фашизираните щати насочиха едни 5 милиарда за майдан и интеграции и в молдова и по същият начин почна забрана на молдовският език.
170
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Неколега, руската армия е ходила два пъти до Берлин и един до Париж. Българската армия с Червена армия е стигала почти до Виена.
169
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лайковете оти не бачкат че колегата нещо ме дразни доста повече...
168
5
 
14
 
! Отговори
Колегата преди 7 месеца
Колега, руската армия мое да ти влезе само у газо.
167
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В ЕС нищо няма да влезе освен руската армия. Бандерия приключи, а брюкселските марионетки не могат да кажат къде и са границите, а уж я приемат в райха на Сорос за не знам вече кой път. Да не забравяме че и няколко месеца след майдана , фашизираните щати насочиха едни 5 милиарда за майдан и интеграции и там и по същият начин почна забрана на молдовският език.
166
13
 
2
 
! Отговори
Антрополог преди 7 месеца
Най- вероятно в ЕС ще влязат само сегашните свободни територии без окупираната от руската армия част.Войната е реми в момента и няма изгледи за развой и в двете направления. За Европа е добре да свършва тази локална война защото като пламне третата световна ще сме арена на война, но ако има мир в Украйна бойното поле на 3тат СВ ще е в Пасифика...
165
3
 
3
 
! Отговори
Карлуково преди 7 месеца
До ПроблемътТо ако тебе слушат... глобално погледнато ние сме такива нашия...
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другари Лу Ди, поканите ли на преговорите Русия?
163
9
 
2
 
! Отговори
Форекс преди 7 месеца
Цената на земята ще пада значи и зърнарите требва да сменят културите и да правят оранжерии дасъдят ягоди малини да строят преработвателни мощности приимерно за спагети и др.пакетирани продукции с по-висока добавена стойност...
162
10
 
10
 
! Отговори
блицкриг преди 7 месеца
2030 - Украйна, 2035 - Беларус, 2041 - делба на Русия с Китай. План ''Барбароса" - изпълнен.
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези пари плашат ли ни?
160
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След дълги преговори между Зеленски и СЕМ в ЕС, те все пак разрешили рекламата на кокаин. На първия рекламен клип естествено се появил Зеленски с думите:- Преди използвах обикновен прах...
159
2
 
6
 
! Отговори
Аналната преди 7 месеца
трябваше да каже, ЕС от Лисабон до Владивосток. А Луганск най-много скоро пак да стане Ворошиловград.
158
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Във всички аптеки на ЕС вече ще можете да си купувате антидепресанти без рецепта. Достатъчно е да покажете украински паспорт или българска лична карта.
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко Борисов обяви, че от 2025-та година България няма да е най-бедната страна в ЕС, как ще стане това?- Украйна ще трябва да влезе в ЕС.
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това само показва колко са изкукали управниците в ЕС. Когато Русия победи, тя ли ще влезе в ЕС? О, да, забравих- Украйна ще победи ядрена суперсила във война...
155
1
 
2
 
! Отговори
ютюб преди 7 месеца
День Европы 2023 (хитстих)