ЕП изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки

Окончателните текстове ще бъдат приети след преговори
5 окт 2023 12:40, Стела Стоянова
19
ЕП изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки
Снимка БГНЕС, архив

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство в сряда компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата класификация за етикетите, приравняваща розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето.

Това съобщи българският евродепутат Атидже Алиева - Вели,  член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента, пише "Сега".

"Текстът гласи, че продукти от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обхвата на новата класификация. В тези продукции попадат и етеричните масла", обясни Алиева-Вели пред БНР.

Еврокомисията искаше да приеме регламент, според който съставът на розовото масло се разглежда като смеси и всеки елемент да се изследва за въздействие и да бъде обозначен на етикета, ако носи риск за здравето.

Българските производители на розово масло, както и българското правителство, остро възразиха на тази промяна и настояха пред Брюксел съставът на етеричното масло да се запази като един цял компонент.

"За съжаление нашето настояване изобщо етеричните масла да не се споменават в новото законодателство, не бе прието. Но на този етап българските производители ще продължат да работят така, както са работили", уточни Алиева.

ЕП е приел, че след шестата година от влизане в сила в действие на новото законодателство, комисията трябва да направи оценка на начина на прилагане, както и на ефекта от това законодателство, което също беше важно за нашите производители, допълни българският евродепутат.

Окончателните текстове ще бъдат приети след преговори между Съвета, Европейската комисия и Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЕПрозово масло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Можело значи! Когато се реагира адекватно, може! Защо не правят така за всичко, което еврогейците искат да затрият у нас?
13
0
 
10
 
! Отговори
Истината!!! преди 6 месеца
Това показва, че ЕС не ни диктува какво да правим, а ние сами трябва да си отстояваме права, но аргументирано!!! Всичко се извоюва с точни и ясни аргументи, а не с крясъци и обиди!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
въх разбраха най-накрая какво е розово масло
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Атаката срещу производството на роза и лавандула е поредната атака срещу България. Зшото България е НАЙ-големият производител на етерични масла в Европа. с което е конкурент на Франция. Преди имахме по-голяма промишленост тук, Сега пак има предприятиям но искат да ни затрият. Въобще не е от грижа за природата и за здравето на хората. Добре е да се напише и прави ли правителството нещо за същия проблем с Китай. Там не ни пускат вече, така писаха преди 2 (май) години. Или ги е страх да действат.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само да питам розите стават ли за ракия, ако стават сигурно е много убава.
9
1
 
2
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Карловките са връло опасни моми:)))
8
1
 
7
 
! Отговори
Блажени са простите преди 6 месеца
Какво друго да ви кажа ,братя европейци. Розовото масло не е рапицовомасло умешано с високо качествени немски/английски/и пр. химикали миришещи на цветя .... А нещо съвсем друго....
7
5
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 6 месеца
Да ти пикам на рашата. Дано скоро се разпадне тая скапана федерация!!!
6
2
 
5
 
! Отговори
До ник преди 6 месеца
Адекватен ли си?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новина от 30.06: "Премиерът Николай Денков съобщи в петък, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да бъде променено законодателното й предложение, с което розовото масло се определя като опасна химическа субстанция" Пак заповядайте, копейки.
4
6
 
6
 
! Отговори
ник преди 6 месеца
Тея ,,европейци,,-еврогейци, дето са се били с прашки, когато ние сме имали царе и държава , вече започнаха много да си позволяват.Алооо управниците, до кога ще предавате народа и държавата си? Започнете да мислите за нашите интереси, както го правят Полша, Румъния и Унгария.Великото западно общество ,,модел на подражание,,- дръг път. Варвари дето се трепят по училища и улици акъл да не дават, да гледат себе си. М....рши с м...рши такива!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия от ЕП са хора без работа, бе! Безделници, само се чудят с какво глупости да се занимават.
2
5
 
3
 
! Отговори
До ЕП и ЕС преди 6 месеца
Кво става с ,,контранаступа",що мълчите тъй оглушително?
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ви пикам на ЕП,дано скоро има разпад на този ненужен съюз!!