Експерти: Правителствата да избягват политики, които повишават потреблението на газ

Европейците да не бъдат самодоволни
14 окт 2023 18:30, Стела Стоянова
29
Експерти: Правителствата да избягват политики, които повишават потреблението на газ
Снимка БГНЕС, архив

Правителствата да избягват всякакви политики, които могат да повишат потреблението на газ, призовават авторите на аналитичен доклад за състоянието на енергийния пазар

За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската газова мрежа досега, сега ЕС е стъпил на стабилна основа и е готов да посрещне настъпващите зимни месеци. И все пак европейците не трябва да бъдат самодоволни от досегашните резултати, смятат авторите на анализа “Европейският съюз е готов със зимния газов сезон 2023-2024“ от базирания в Брюксел мозъчен тръст “Брьогел“ (Bruegel).

Намаленото потребление, доставките от алтернативни източници и разгръщането на зелената енергетика дават достатъчно основание на Бен МакУилямс, Джовани Сгаравати, Симоне Талиапиетра и Георг Цахман да заключат, че по всяка вероятност ЕС ще разполага с достатъчно газ през зимата. Дори и в условията на цялостно прекъсване на доставките от Русия.

Страните от ЕС постигнаха целта си да намалят с 15 процента потреблението на газ през първите две тримесечия на годината, а капацитетът за внос на втечнен природен газ (LNG - ВПГ) беше увеличен с 20 на сто. Световният пазар на ВПГ изглежда за момента достатъчно подсигурен с количества, но благоприятната обстановка се дължи най-вече на спадналото търсене от страна на Китай. Същевременно ЕС успя да запълни на 90 процента своите хранилища, при това два месеца предсрочно. В резултат се стигна до състояние, при което търговци пренасочват излишните количества от газ за съхранение в Украйна, сочи докладът.

Ускореният процес на внедряване на соларни централи, вятърни турбини и термопомпи намалява бавно, но структурно сигурно зависимостта от потреблението на газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе вие,коментиращите,още ли не сте разбрали каква е целта на тази зелеНЯСАЛА "енергия"?Ако не сте я разбрали,с основание господарите от брюксел(откровени американски шпиони) ви удрят с нея по чутурите!ЦЕЛТА НА ЗЕЛЕнасалата "ЕНЕРГИЯ Е ДА ВИ ВЪРНЕ В ПЪРВОБИТНИЯ ЕТАП ОТ 'РАЗВИТИЕТО" НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!Нищо друго не ги мотивира,освен тази поставена им от тяхните господари задача."Те" я изпълняват точно и планомерно,рушейки всичко,което европа е създала досега,в унисон с вашето оглупяване и преклонение
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислех, че съм видял всякакви тьпотии по време на комунизма, ама се оказа, че съм грешал...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак ще икономисват. Ба ти нещастниците. Да разпускат тази диктаторска организация ЕС
25
6
 
7
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
За. Кво. Ви. Е. Този. Ебания. Европейски. Съюз. Ве ..хора. има. Една. Поговорка. Че. Общото. И. Кучетата. Не. Го. Ядат. Със. Тази. Европа. Сега. Ще. Сърбите. Поканата. На. Арабските. Фанатици. От. Туй. По. Лошо. Здраве. Му. Кажи
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората жадуваха България да влезе в ЕС, прекрасна идея за свободно движение на хора и капитали, за по добър живот от времето на соца. Да, но всичките тези политики на зелената сделка постигат обратен ефект, обедняване и по нисък стандарт на живот, това води до какво, до отдръпване на населението от този така жадуван съюз. А 15 минутният град, с движение на хората само в квартала, е...
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МАЛКОТО МОМЧЕНЦЕ ДЕТО ПРАВИ ЧИШ-ЧИШ ЛИ ИМ Е НАЛИВАЛО АКЪЛА НА ЕКСПЕРТИТЕ??!!!...
22
2
 
4
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Прекалено се прехласват по зелена енергия. Освен това санкциите знаете в кого удариха най-много, така че статията е прекалено оптимистична и много нереално е изпълнението на намерения за нулеви емисии. Освен ако целта е да печелят наши хора от вятъра и слънце.
21
2
 
7
 
! Отговори
Хъджипси Хъкинг преди 6 месеца
Щом не искат на газ да се топлим,спирам и почвам на стари гуми в старата камина!Хем нищо не ми струват.Режа с флекса и пей сърце!Даже накрая излизат телове за старо Джелезо!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 6.... Цензурират кимура, защото се използва като синоним на бхарат...
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този който е писал за Катар е прав. Това е истината която няма да чуете по жugoвckume новини в БГ. Има сериозна закана за спиране на газа от Катар, който в момента захранва Европа с обеми колкото беше преди от Русия. Може да пляскате минуси, но скоро ще си го усетите по джоба, а там най-ще ви заболи! И не се сърдете на нас, които ви информираме за новините, а на световния нео-либерален модел и на израелците в конкретния случай. Сори, може Бай Дрън или Денков да ви излушат и да пуснат сълза ха ха
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 14.... И аз така, ама вместо дърва карам на кимур щото е по евтино и горят по дълго.. Чат пат бутам и някоя гума за повече калории..
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Знаете ли, че една зарядна станция за електрически камиони иска електричество равно на потреблението на 10000 домакинства? Откъде толкова електричество със соларни панели бе?
16
2
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 6 месеца
Язе га ни мий топло и зимъс са разкарвам по *** и дъ ми са мандахерца Адама за Ко дживея Ко ни си угаждам ?
15
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 6 месеца
Ду 14.Бравос ! Мен ич ми ни пука за ЕС ми гледаам мина по тънко.. От дъ арча ток,или газ кът дръвата ми идът почти без пари ? Мъа пушело? Дреми ми?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Азека спазвам нарежданията на ес и са топла на дръва да пестя газ.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС-ъ е мноо напреднала сифилизация : постоянно нещо требе да се икономисва и са угрижени за зимния сезон и дават нареждане с каква температур да са отопляваме за да пистим.
12
2
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 6 месеца
ЦЯЛ СВЯТ пазарува от Русия , включително и САЩ .... и с надценка продава на изпадналата в криза Европа , която единствена подържа някакви санкции срещу Московията .... САЩ НЕ СА СПИРАЛИ да търгуват с Русия . Стокооборота им е за МИЛИАРДИ ..... а този с Европа в ролята им на посредници между Обедняваща Западна Европа и руските ресурси се е УТРОИЛ ... Дори Украйна не страда толкова от войната си с Русия , колкото Европейския съюз .
11
3
 
16
 
! Отговори
Ииии преди 6 месеца
ЕС е цирк, не го виждам дълго , още англичаните като избягаха трябваше да се реформира.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С тези цени и недостиг на електричество какви електрически автомобили ги гонят?
9
4
 
11
 
! Отговори
In the last minutes преди 6 месеца
Катарските власти заплашват да създадат глобален недостиг на газ, като част от подкрепата си за Палестина.Ако бомбардировките над Газа не спрат, ние ще прекъснем доставките на газ за света, каза Емир Тамим бин Хамад Ал Тани.