Керемедчиев: В момента не е възможно пълноправно членство в Шенген

Бежанците от Газа ще тръгнат към Европа, смята той
16 окт 2023 08:34, Елка Василева
32
Керемедчиев: В момента не е възможно пълноправно членство в Шенген
Снимка: БГНЕС

"Израелската армия правилно забави своята операция, не бърза да започне тази сухопътна офанзива. Дава повече време на палестинците, които всъщност са в капан. "Хамас" от 2006 г. са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в Ивицата Газа, могат да оказват натиск върху палестинското население и да ги използват за жив щит. Много е вероятно "Хамас" да принуди голяма част от тях да останат". Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Още по темата
40% от населението на Газа е под 15-годишна възраст. Огромен брой деца и жени ще бъдат оставени в капан между настъпващата израелска армия и затворената граница с Египет. Египет не бърза да отвори границата си. Бежанска вълна от 1 милион палестинци означава много тежък натиск, посочи той. По думите му през бежанските потоци могат да се инфилтрират и бойци на "Хамас".

Египет е поставен пред тежък проблем – да подкрепи палестинците, но и да защити националната си сигурност, заяви Керемедчиев.

Тази година ръстът на мигрантските потоци към Европа е безпрецедентен. И преди военния конфликт в Газа натискът по европейските граници беше много сериозен, изтъкна още Милен Керемедчиев. Той е категоричен, че трябва да сме готови за увеличаване на бежанския поток.

"Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно", коментира Керемедчиев.

Според него като резултат в предстоящите европейски избори крайнодесните и националистически партии ще бъдат по-силни.

Тепърва ще виждаме много дрязги в опазването на европейските и най-вече на шенгенските граници. Разширяването на Шенген отново ще се отложи, изрази мнение Милен Керемедчиев.

"Ние няма да влезем в Шенген като пълноправна страна членка до края на годината. Трябва спешно да се върнем към другото предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап. Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно", каза Керемедчиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
Ако искаме да опазим границите си трябва ПОЛОВИНАТА от армията ни да бъде изпратена там. Те и без това нищо не правят , а само ги хрантутим. Колкото до Търгашев , той отдавна трябваше да бъде сменен ! С неконтролираната му политика той е вреден и опасен за България ! В Украйна ще го лапнат като топъл хляб !
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Богатите Кагар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Иран, веднага трябва да отворят широко границите си за изстрадалите ислямски братя. До тогава, нито един емигрант в Европа.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са мъжете, че толкова деца и жени и кой ги издържа!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брей този варненски гaгayзuн керемидата, от всичко разбира,специалист голям, няма тема непонятна за него. Само от жени май не разбира,че се в женил пет пъти , един вид за всяка която се завърти около му.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо една държава ще иска да преотстъпи контрола върху границите си на една наднационална организация със съмнителен международно-правен статут? И да се лиши от суверенното си право да решава кой и при какви условия може да пресича границите и кой и при какви условия може да остане в страната временно или постоянно. Защо се прави всичко това. Защо ни занимават постоянно с т.нар. "Шенген". Защо толкова настояват да се лишим от поредния рубеж на държавен суверенитет.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е па вие плиткоумници,не загряхте ли,каква е целта с такива еврейски "мероприятия" -непрекъснато наводняване на недоразумението ЕС с мигранти,до пълното му задушаване!Така е и с зеленясалата "енергия",и с карбонясалото замърсяване,със всякакви "икономии",целящи едно нещо -ЛИКВИДИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ(НА ГЕЙРОПАТА)Останалите европейски държави не се занимават с такива простотии.Само ние,зомбираните еврогейцци стоим като треснати и изпълняваме вскакви проосстотии,за собственото си ликвиди
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя всеки ден ръси мозък, явно от всичко разбира и е голям специалист;)
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Франция и Швеция изкарват армията за да борят престъпност и тероризъм ..И двете държави се нафрашкаха с амуджи и продължават и още да вземат
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има заметресение в Афганистан от там ше тръгнат бежанци ,в Пакистан казаха че всички 1.7 милиона афгани ше трябва да напуснат страната след терористична атака.Това ще са още бежанци.Плюс бежанците от Газа.Тия в Париж и Берлин трябва да се разберат да затворят границите щото тоя наплив от милиони бежанци няма да спре.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
To no npинциn, caйбиитe kora виkaт мarapeтo? Caмo kora имa няkakвa тeжecт ga ce нocи...
16
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В съюз с азиатска Русия
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До17. И ако напусне в кой съюз да влезе.
14
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България трябва незабавно да напусне европидалският клоптор
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кво става с интеграцията на западните балкани, те кога ше влазят у шенгено, цяло председателство прави габриел тиквенски. БНБ даже пусна монета по повода ахахаха
12
10
 
12
 
! Отговори
Посолството преди 6 месеца
Освен визи за САЩ. Трябва да ви се сложат и за ЕС и да се премахнат, когато врезнете в тази организация наречена ЕС. За сега си плащайте тез 3 милиарда годишно в организацията им наречена ЕС, която Ви дискриминира. Това се нарича демокрация!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С тези източни скалци, дето минават къде има и къде няма огради, не ни и трябва, така имат поне малко страх, че трябва да плащат за минаването на още една граница, та ни поизбягват.
10
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре за България!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пълноправно разбирам защо не е желателно, но по въздух могат да ни включат в Шенген.
8
1
 
2
 
! Отговори
говорещите глави преди 6 месеца
"...Според него като резултат в предстоящите европейски избори крайнодесните и националистически партии ще бъдат по-силни..." И това го казва в деня, в който десните в Полша загубиха властта!!!
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
най-накрая си признаха, че няма да го бъде. Няма да ви гласувам за никой. Първо не съм делегирал на никой правомощия да е на страната на Израел в избиването на цивилни, второ всички сте айдуци и некадърници.