Евреите в Европа отново се страхуват за сигурността си

В еврейските квартали е плашещо тихо
20 окт 2023 22:09, Нели Христова
110
Евреите в Европа отново се страхуват за сигурността си
Снимка: БГНЕС

В обикновено оживения район "Малкия Йерусалим" на Сарсел, северно от Париж, популярният ресторант за фалафел и скара беше зловещо тих. "Хората не излизат навън", казва Жереми, 33-годишният собственик на ресторанта.

Тълпите по време на обяд и вечер са често срещани в една от най-големите еврейски общности в покрайнините на Париж. Но мнозина смятат, че е по-разумно да си останат вкъщи, опасявайки се от нарастващ брой антисемитски инциденти във Франция и в цяла Европа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалото бомбардиране на Газа.

Във Франция, дом на най-голямата еврейска общност в Европа, полицията регистрира повече от 320 физически акта на антисемитизъм и извърши повече от 180 ареста през първите 10 дни на войната.

Разследваните антисемитски действия включват хора, които се събират пред синагогите, отправящи заплахи, случаи на словесно насилие, заплашителни писма, графити, които гласят "убиването на евреи е задължение", нарисувани пред стадион в Каркасон в югозападната част. Министърът на образованието пък докдладва за нацистка свастика, изписана с тебешир върху черна дъска в училище, а дрехите на гимназист с еврейски произход бяха разкъсани.

"Някои от моите приятели в Израел всъщност са по-притеснени за нас тук във Франция", признава Жереми пред The Guardian."Във Франция има проблем с евреите. Но какво направиха евреите във Франция? Нищо. Атмосферата тежи на всички. Има много болка. Всеки с най-малката частица човечност изпитва болка в момента."

Защитата на еврейските обекти се е увеличила в градовете в цяла Европа, от синагоги до училища и читалища. Но еврейските общности във Франция, Германия и Италия казаха, че все още се чувстват предпазливи. В Сарсел дори поръчките за доставка на храна по домовете бяха намалели, тъй като хората се притесняват някой, когото не познават, да дойде пред вратата им.

"Идеята е да продължим", каза говорител на Централния съвет на евреите в Германия. "Сега сме на "запазете спокойствие" - частта от продължаването, което е малко трудно в момента."

В Sarcelles, дом на 12 000-членна еврейска общност, печалбите на Жереми са намалели с 80%. Той казва, че печалбите нямат значение. По-заглижен е за общото чувство на страх. Той също така загуби обичая през 2015 г., след като четирима души бяха убити при терористична атака и вземане на заложници в кашер супермаркет в Париж след нападението срещу списанието Charlie Hebdo. Клиентите също останаха настрана след нападението през 2012 г. срещу еврейско училище в Тулуза, при което три еврейски деца и равин бяха застреляни от упор от Мохамед Мерах, стрелец, който твърдеше, че е верен на Ал Кайда.

Но Джереми почувства, че страхът е по-траен от преди, тъй като Франция остава на най-високото ниво на тревога за сигурност.

"Имам четири деца под девет и стомахът ми е свит, докато ги водя на еврейско училище сутрин. Всъщност ме е страх, когато ги оставя. Израснах в този много смесен район извън Париж с хора от всякакъв произход и за първи път в живота си не чувствам, че децата ми са в безопасност в училище. Онзи ден пристигнахме в 8 сутринта, жандармеристи отвориха багажника на колата ми и погледнаха вътре. Какво мога да кажа на децата си?"

70-годишният Аарон, който предпочете да не назовава истинското си име, каза, че е живял в Сарсел от 30 години, откакто се е преместил от Мароко: "Можете да почувствате неразположението", казва той. "Навсякъде е празно, хората не излизат вечер. Все едно има вечерен час. Този тип страх е нов. "Ние просто искаме мир."

Сиси, служителка в магазин на около 50 години, която също не пожела да бъде публикувано истинското й име, каза: "Децата ми са на 19 и 23 години. В момента не ги пускам навън вечер и особено не в Париж."

65-годишната Лиди, която живее в Сарсел от шестгодишна възраст, каза: "В моята многоетажна сграда всички винаги са до един за друг, независимо от вярата или произхода. Всички бяха много засегнати, всичко, което можем да направим, е да се молим. Надявам се, че проблемите там няма да дойдат тук, във Франция."

В Германия полицията съобщи, че разследва "опит за сериозен палеж", след като двама нападатели с покрити лица изстреляха два коктейла Молотов в синагога в центъра на Берлин в ранните часове на сряда. Взривът е избухнал на тротоар до сградата. Никой не е пострадал.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща още повече да увеличи защитата на еврейските институции, добавяйки: "Никога няма да приемем, когато се извършват атаки срещу еврейски институции". Но атаката  срещу сградата, която също е служила като детска градина и читалище, е оставила семействата от близките квартали „шокирани и обезпокоени“.

Това се случи, след като звездата на Давид беше изрисувана върху фасадите на няколко сгради в града.

Централният съвет на евреите описа тези маркировки като "особено проблематична атака", като се има предвид, че те изглежда са насочени към сплашване на хората. "В Берлин върху няколко къщи, в които живеят евреи, е била нарусавана Звездата на Давид", каза говорителят.

"Това, разбира се, е особено болезнено нещо, което се случва в Германия, тъй като отразява много пряко връщането към изгонването на евреите, което се случи през 30-те години на миналия век", добави той. "Това е особено силна индикация, че има много ясен дневен ред да нямаме проблем с Израел, а да имаме проблем с евреите."

След атаките на Хамас Шолц обеща подход на "нулева толерантност" към антисемитизма. Всеки, който възхвалява Хамас или изгаря израелското знаме, ще бъде преследван, каза той в реч, която подчерта отговорността на Германия към Израел предвид предишната му роля на извършител на Холокоста, в който бяха убити 6 милиона евреи.

За Джейкъб Хоровиц, студент от университета в Дюселдорф, страховете да не бъде нападнат са го накарали едва доловимо да промени поведението си. При скорошно посещение в Берлин той забави публикациите си в социалните медии в опит да защити местонахождението си и постоянно проверяваше дали някой върви зад него, докато се разхождаше из града.

"Аз съм много, много параноичен и много от приятелите ми са", призна той. "Реалност в тази страна е, че евреите растат с охрана и полиция в близост до нашите институции", добави той. "Но мисля, че това е първият път от много дълго време, когато евреите се чувстват несигурни дори да отидат в синагога, да отидат на молитва."

Хоровиц, който е член на борда на Еврейския студентски съюз на Германия, каза, че е чувал подобни опасения от други. "Сблъскваме се с много еврейски студенти, които ми казват: "Хей, не съм сигурен, че искам да отида в кампуса точно сега. Страх ме е да отида там."

В Италия, в района на гетото на Рим, смятан за един от най-старите еврейски квартали в света извън Близкия изток, събитията в Израел съвпаднаха с 80-ата годишнина от арестуването и депортирането на римските евреи в концентрационния лагер Аушвиц.

Сигурността беше засилена в квартала, където се намира една от най-големите синагоги в Европа, на фона на опасения от атаки срещу еврейската общност в Италия.

Атмосферата беше напрегната и имаше спад в броя на посетителите, казаха местните.

"Имахме може би 100-200 анулирания през последните няколко дни, защото хората се страхуват да дойдат в гетото", казма Микеле Павончело, чието семейство притежава Nonna Betta, един от най-популярните еврейско-римски ресторанти в квартала. "Не всички посочиха причината, но някои казаха: "Като се има предвид ситуацията, не се чувстваме в безопасност."

Виждайки отмъщението срещу евреите другаде в Европа, Павончело каза: "Чувството е сякаш се връщаме назад във времето. Хората казват, че това не е антисемитизъм, а антиционизъм. Но в крайна сметка това е резултатът."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Е и? Сега да плачем ли? Пък на някой ако все пак му се реве - да си спомни Соломон Паси та да му мине.
81
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Все едно не са минали 80 години... Европа е пред ислямско поражение и втори Халифат, а промитите с омраза мозъци пак евреите им в устата.
80
1
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 месеца
Ами да питат какво да правят тези в Газа дето ги бомбандират всеки ден, може и Натаняхо да питат защо е окупирал чужда държава.
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 6 месеца
За евреите не знам,но от 60г.ката ден са избивани палестински деца,от тези същите евреи.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виждайки отмъщението срещу евреите другаде в Европа....Защо смята,че има отмъщение?Отмъщение за какво?От кого?Или днес.бг имате неясноти и неточности в превода?
77
2
 
14
 
! Отговори
Вън! преди 6 месеца
евреите!
76
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
Какво друго да очакват, след всичко което са причинили на света през вековете, особено в последните 300 години!?
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докато и последният евреин не се изтрепе няма да има мир по света! Разрушиха и третата най-стара църква в света варварите юдейски!
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евреите не са в безопасност никъде по света! И оказва се,че днес Няма Хитлеристи но пак са мразени! Защо ли?
73
2
 
27
 
! Отговори
По-горната ви новина преди 6 месеца
,,Израел порази гръцката православна църква в Газа, третият най-стар храм в света"-Според различни източници църквата е напълно разрушена" А и Ердо как им се е наканил откакто му нападнаха кораба,няма да ги пусне метър.Ердо е сириозен човек,при него празно нема.А и лесно са не плаши.
72
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A палестинците не ги е страх, докато им разрушават училищата, болниците и жилищата. Цинично!
71
17
 
3
 
! Отговори
ЦАХАЛ преди 6 месеца
БГ Службите служат на руския Хамас
70
0
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 6 месеца
При вас е:Крадецът вика:"Дръжте крадеца!"Който разпространява дезинформация като вас,разчита на неосведомеността на населениета, на забраната за достъп на информация и на първосигналността на популацията,а не на нейното умение да търси и ползва разнообразни източници на информация и създаване на собствена преценка.Проблемът в това е,че във вашия случай детинското предоверяване води до озлобление и многгго смърттти и други човешки нещастия,които са част от ВСИЧИ нас и е деградация на човечеството
69
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците дрогираха чалмарите и ги накараха да нападнат Израел.Целта е да не се обръща внимание на Украина.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От немската преса от вчера: криминалните регистрирани в Германия деяния, свързани с конфликта в Газа, са вече около 1 100.
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Понеже съм на възраст, помня и ще припомня, че навремето в НАШАТА страна говеорехме за антисемитизъм, антиционизъм, борба с апартейд, антифашизъм, т.е. говорехме за борба с ВСЯКАКЪВ род краен национализъм, омраза и агресия на наионален и верски признак.Мисля, че и в Конституцията ни беше записано, че който подклажда война и омраза, това е подсъдно.Сега ги имаме навсякъде. Конкретно за проблема: има легална ционистка, т.е.КРАЙНА националистка еврейска организация у нас.Активна и ухажвана. За лошо
66
2
 
16
 
! Отговори
музикант преди 6 месеца
Русия се оказа по-силна след "мерките".В Русия няма квартали(както в Швеция),където полицията се страхува да влезе.Днес приятел ми каза,че в Осло са пребили дъщеря му и са и откраднали обувките...
65
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
A защо не ни кажат каква е религията на извършителите, какъв е етносът им и от кога те или родителите им живеят във Франция?
64
17
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Ти чувал ли си еврейн да вика алаху ачбар докато стреля с автомат в тълпка от хора или да ръга с нож непълнолетно момиче, защото му е от отказала?
63
2
 
14
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
Това е като вица как да се оттървеш от бълхи в матрака си - като ги скараш с други бълхи и предизвикаш война мвжду тях. Франция може да е дом на много евреи, но е дом и на много парраазити от северна Африка.