ЕС: Диалогът с Мъск не върви добре

Той трябва да се съобрази с европейското законодателство
24 окт 2023 21:55, Стела Стоянова
39
ЕС: Диалогът с Мъск не върви добре
Снимка БГНЕС, архив

Собственикът на "X" Илон Мъск ще трябва да се съобрази със законодателството на Европейския съюз и да ограничи незаконното съдържание в социалната мрежа, ако иска да продължи да прави „добър бизнес“ в региона.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, отговорник за цифровите технологии на ЕС, съобщи "Политико", цитиран от БГНЕС.

„С г-н Мъск диалогът не върви добре“, каза Йоурова пред репортери след разследване на ЕС за това как платформата показва графично незаконно съдържание и дезинформация, свързани с атаката на "Хамас" срещу Израел.

Технологичният магнат отрече съобщение миналата седмица, че обмисля да изтегли "X" от Европа, за да избегне новите изисквания за цифрови платформи. "X" се използва от над 101 милиона европейци в блока. Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), компанията трябва бързо да свали съдържание и да гарантира, че мрежата ограничава дезинформацията и кибернасилието.

Мъск прави „добър бизнес в Европейския съюз, но това ще бъде негово решение и ако той също реши да остане, ще трябва да спазва законите на ЕС“, каза Йоурова.

Още по темата

Откакто "Хамас" нападна Израел, служители на ЕС проучват доколко "X" отговаря на изискванията на DSA за премахване на незаконно съдържание. Платформата трябваше до миналата седмица да обясни на екипа по правоприлагането на институцията как се бори с терористичната пропаганда и дезинформация, свързани с кризата.

„Ние сме в контакт с "X", но поради чувствителния характер на въпроса не можем да предоставим допълнителна информация на този етап“, каза Йоханес Барке, говорител на Комисията.

Вера Юрова подчерта, че ще запази акаунта си "X", въпреки че се чувства „доста зле“ поради нарастващото разпространение на „омраза, насилие и престъпност“. Тя добави, че ЕК не е променила политиката си относно използването на социалните мрежи.

„Няма официално обсъждане дали ще променим комуникационния инструмент за момента“, каза тя. „Twitter или X остават платформата, която използваме.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
1
 
! Отговори
Истинският преди 5 месеца
Време е Мъск да замине с милярдите си да живее в Русия и да си развива бизнеса там. Имаше един известен френски артист който замина да живее в Русия преди години след като получи лично разрешение от ,,лошият'' Путин. До колкото знам причината беше високите данъци във Франция които искаха да му приберат на човека с милионите които си беше изкарал с честен труд,така че сега си живее безгрижно в Русия и си харчи милионите!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че още ли не са направили нова версия.Време е
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има достатъчно платформи с х без х се тая
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТО ВЛАСТВАЩИТЕ ПАРТИЙКИ В ЕВРОПАТА ИСКАТ ОПОЗИЦИЯТА ДА НЕ МОЖЕ И ДА СЕ ИЗКАЗВА ИНАЧЕ СА ГОЛЕЕЕМИ ДЕМОКРАТИ-ИСТИНСКИ ДЕМАГОЗИ ПО ДЕМОКРАЦИЯ, ТЕ СЕ БОРЯТ СД ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ АМА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМ АВТОРИ. ПРИМЕРНО ЧЕ СА ЗА ЗЕЛЕН ПРЕХОД А ИЗСЯКОХА ГОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПРЕДИЗВИКВАТ НАВОДНИНИЯТА С ТОВА А НЕ С ДРУГО.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МЪСК СЛЕД 4 ИЛИ 8 ГОДИНИ Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И СВЕТЪТ ЩЕ СТАНЕ ПО-НОРМАЛНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ БЕЗ ВОЙНИ И ПРОКСИ ВОЙНИ
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МЪСК НЕ ОБИЧА ДА ВОДИ ДИАЛОГ В ПОЗА ПАРТЕР, ЗАТОВА НЕ ВЪРВИ, С ДЕНКОВ ВЪРВИ
23
0
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 5 месеца
ЕС следи внимателно какво се публикува и настоява: Всеки опит да се показват разрушени от Израел болници и жилищни сгради, да бъдат премахвани незабавно!! Да се показват само плачещи млади еврейки и стари бабички с дененция!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цензора говори си каквото искаш но носиш и договореност за думите си и действията
21
2
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 месеца
Дреме му на Мъск какво мисли ЕС, защото ЕС нито може да му вземе парите нито може да го глоби. Крайно време е ЕС да разберат, че незаконна истина няма и , че в 21 век не може да има цензура на мненията.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Представял "незаконно"!!! Съдържание? А може би представя неудобни истини и от това страда имиджа?! на брюкСелската аристокрация
19
1
 
18
 
! Отговори
Юрданова преди 5 месеца
Юрова може спокойно да си закрие акаунта, щом тази платформа не й приляга. И без това никой не се интересува от нейното мнение, защото е госпожа Никоя. Случайно някой да е гласувал за нея или за плодовитата гинеколожка? Айде, друм!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама той кой е? Президент на САЩ? ЕС преговаря с бизнесмен?! За какво, че не ми сттана ясно
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не може един луд да решава еднолично кое е правилно и кое не.
16
16
 
4
 
! Отговори
sd преди 5 месеца
мъск е опасен луд! неговите мрежи трябва да бъдат забранени в ЕС и да бъдат създадени алтернативни.
15
4
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 5 месеца
какви Нещааастниции в Брюксел, Най-Богатият Човек на Планетата - трябвало да се Съобразява с тях - тия са Наистина К0мундета, щом така мислят!
14
3
 
14
 
! Отговори
ха-ХА преди 5 месеца
Ич да не се съобразява с тая клоака ЕС
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
-Какво е "дезинформация"?-Всичко което не се харесва на управляващите.
12
3
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 5 месеца
Стига де! Писна ми да обяснявам, че най-тъnoто е да пишете малкото име на Мъск Илон. Или Елон (което е най-правилно), или поне ИлЪн (както го произнасят). Но Илон е нищо.
11
8
 
23
 
! Отговори
Хъ хъ хъ преди 5 месеца
До тук беше със свободата на словото и дИмУкрацията.Ийлион ще публикува каквото му кажат че е правилно и ще трие каквото брюкселските меки китки не харесат или Европа ще стане "лошо място" за бизнес за Мъск. А на стадото трябва вече да му е ясно че кое е правилно и кое не е се определя от сбирщината некадърници дето са се настанили в Брюксел... п.с. Да не пропусна и да ви честитя Истамбулската Конвенция, вече успешно приета в ЦЕЛИЯ Евросъюз, включително и в България, колкото и да не я искахме.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо като диалога на Българското правителство с Лукойл.