151 600 души в България са заети в сектора на високите технологии

Той е един от основните двигатели на икономическия растеж
Обновена: 30 окт 2023 22:29 | 30 окт 2023 22:20, Нели Христова
40
151 600 души в България са заети в сектора на високите технологии
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 9,8 милиона души в Европейския съюз са били заети в сектора на високите технологии (4,8 на сто от всички работещи в ЕС), който се смята за един от основните двигатели на икономическия растеж и представя добри възможности за високоплатена работа, сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта на агенцията.

В България през 2022 г. са регистрирани 151 600 души, заети в сектора на високите технологии. Сред регионите у нас водещ по този показател е Югозападна и Южна централна България (123 100 души).

В два региона в ЕС - Ил дьо Франс (420 000 души) във Франция и испанския столичен регион Мадрид (289 000 души), са регистрирани най-много заети в този сектор в Евросъюза.

Следват три региона, в които упражняващите високотехнологични професии са над 200 000 души. Това са Обербайрен в южната част на Германия, Ломбардия в Северна Италия и Каталуния в Испания.

Регионите в ЕС с най-малко заети в сектора на високите технологии (под 3000 души) са Молизе в Южна Италия, както и гръцките - Източна Македония и Тракия, Пелопонес, Епир и Централна Гърция.

Мъжете са представлявали мнозинство (67,2 на сто) сред заетите в сектора на високите технологии, а жените са били 32,8 на сто от тези професионалисти през 2022 г.

Най-висок е делът на жените с професии в сектора на високите технологии в унгарския регион Западна Трансданубия (50,2 на сто), а най-нисък в гръцкия - Тесалия (8,3 на сто).

Западна Трансданубия е единственият регион в ЕС, в който жените, упражняващи високотехнологични професии, са били повече от мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Спасов преди 5 месеца
И аз съм във високите технологии защото съм кранист. Много от нашите женски АйТи-та са секретарки с двойно приложение.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 3, когато ти и подобните ти започнете да плащате данъци и на парите в пликове. Всички 80% от населението крадете повече от онези 240 горе! Ама и толкова не можете да смятате! За туй си научете мястото! А то е в дупките и нямате право да излизате докато не стане от вас хора!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не си губете времето да бачкате за родните фирми, а и държавата не заслужава да и плащаме такива огромни данъци с които повечето живеят на наш гръб. Работете дистанционно за чужди такива.
32
4
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Аз си мислех, че в айти сектора на България се занимават с безсмисленни съвещания и разнасяне на чаши с кафе в офисите, пък както става ясно от споделената информация тук голяма част се занимавали с про***сти***ту***ция. Голямо постижение на целокупната българска икономика.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от тези 151 хиляди души, реалната движеща сила в този сектор са сигурно около 15-20%, а останалите се занимават с друга дейност... а именно, да proституират на чужденци. не аналогия, алегорип или друг похват да обрисувам художествено нещо. Имам предвид БУКВАЛНО! да, скъпи читатели, точно с това се занимават в IT сектора.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
истината е, че докато не върнем селинджърите по родните им места, производството и БВПто ще си останат ниски. в момента няма икономически растеж, има хиперинфлация.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 19: бачкам бачкам просто не и в кючеколандия.
28
2
 
1
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Какво по-точно експортира България освен "туристически услуги" произведени на територията на страната?
27
3
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Ако България имаше изобщо някакъв работещ сектор в икономиката, то тя щеше да произвежда нещо. Тя обаче нищо не произвежда и внася всичко за което един човек може да се сети.
26
4
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
България няма сектор нито на ниски нито на високи технологии. Идват избори пак, и на населението трябва да се внуши, че са цъфнали и вързали и затова тази статия. Вероятно платена с инфлационни центчета от Сащ.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има ли България свой собствен сектор на високите технологии или тези 151 600 наемници в България обслужват чужд сектор на високите технологии, защото така на колонизатора му излиза много по евтино?
24
3
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Жените това, жените онова...а какво става с neдepaлитe ор всякакъв вид бе, или на Евростат му идва много да се разправя с тях?
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една и съща руска партенка с 10 негативни коментара под тази статия. Завистлива и злобна копейка в пълния си блясък.
22
5
 
3
 
! Отговори
Петъръ преди 5 месеца
Бъдещето е в ниските технологии, а не във високите такива.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Високи технологии, туй требе да е саниране на блокове от алпинисти и бране на боровинки в родопите и пирин
20
5
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Те са заети само че не ясно с какво точно да заети. Вероятно с разнасянето на сандвичи и кафета по офисите.
19
3
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 месеца
Кирро Бррейка е зает във високите далавери и плаща 30-40 хиляди данъци. За него напишете очерк, за Киррчо от село Паввел.
18
8
 
16
 
! Отговори
Един преди 5 месеца
От отдавна не го играем евтини индийци. Това е кол центровете вече не е популярно. Пазара се развива колкото и да не се харесва на завистниците и ракиените хейтъри ;)
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В БГто го играем евтини индийци! Тъжно но ако и това го нямаше щяхме да сме африканска държава!
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой сме заети в ниските независими технологии и се усмихваме