Шенген в момента не работи, има разпадане по наземните граници

Гунев: България е страната с най-много сигнали за нередности
Обновена: 10 ное 2023 10:23 | 10 ное 2023 10:21, Анисия Иванова
18

Румъния даде ясна заявка за отделяне от България по пътя към Шенген.

"Румъния от много години се опитва да се отдели. Тя не лежи върху Балканския маршрут, до преди година-две миграцията не беше тема за членството ни, а корупцията и организираната престъпност, която отпадна. Аргументите на Австрия са свързани с миграционната обстановка. Логично е Румъния да твърди, че не представлява заплаха от гледна точка на миграцията", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Той посочи проблема на Австрия  - пристигането на нерегистрирани мигранти по европейската система, което пречи на страната да ги върне към държавата, която ги е приела. По думите му Австрия отбелязва факта, че явно България залавя нелегалните мигранти.

"Основният проблем на Австрия не е България, това са под 10% от мигрантите, които преминават през Австрия. Приемането на България в Шенген няма да се отрази сериозно на миграционната ситуация в Австрия. Истинските причини са вътрешнополитически, в Австрия антимиграционните настроения са големи. За обикновения гражданин приемането ни може да бъде извъртяно, че ще дойдат още българи и румънци. Това няма да се промени в скоро време, там изборите са чак догодина есента", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са да се премине към двустепенно приемане в Шенген, тъй като по въздух няма опасност за навлизане на нелегални мигранти.

"В момента Шенген практически не работи. Близо 12 страни в последните две седмици са вдигнали граничен контрол. Между България и Австрия всички граници работят. В Европа моментът е труден, за първи път виждаме това разпадане на Шенеген по наземните граници", посочи Филип Гунев.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи коментира и посещението на Лаура Кьовеши у нас. Той подчерта, че страната ни е важна за европрокуратурата, която тук може да се докаже в работата си, тъй като у нас няма доверие в правоприлагащите органи.

"България е страната с най-много сигнали за нередности заради недоверие към институциите. Затова сигналите към ОЛАФ и европейската прокуратура са много. България е добро място да се изявят", каза Филип Гунев.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 5 месеца
Скоро в Австрия на мястото на SS ще има нови воиски- Fes, Fes!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който някога е пътувал през Сърбия за Унгария, знае МНОГО добре, че имигрантите в Европа влизат през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария. Нирде по тоя маршрут я няма България. Да идат да си говорят с Гърците. В Сърбия, като минеш Ниш се почва едно масово явление на спящи по тревата покрай бензиностанции *** субекти. На границата с Унгария редовно Унгарци затварят пунктовете за по 12-15 часа и се виси на километрични опашки щото Унгарците не пускат никого докато разкарат Имигрантите.
16
3
 
7
 
! Отговори
Румъния преди 5 месеца
Има най защитената граница към България - Дунав - през който има един счупен мост при Русе и един на Видин до който пътят е счупен.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 13 в криза ти е мозъчното здраве на теб. Никога не сме били по добре от сега
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормално като има руски троянски коне като Словакия. Тия руснаци само могат да прецакват, до там им стига акъла
13
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шенген-менген, дрън дрън че пляс. Празни приказки като "европейски ценности" и "устойчиво развитие". Колко пъти ядохме постна пица и колко пъти спасяваха България за последните 34 години. Постоянно сме в криза. Докога се питам и отговор не искам.
12
3
 
11
 
! Отговори
Фантастика! преди 5 месеца
. . . а корупцията и организираната престъпност, която отпадна.
11
11
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Мисията невъзможна режим Шенген,разпад.
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бай Дрън Всички тyр40ля и роми от Арчар си накупиха лодки и през Дунав доставят маса мигранти в Румъния. Само че румънците като ги хванат още същия ден ни ги връщат. Защото сме първата държава от Ес където са стъпили. А ние на гърците не смеем и един да върнем!
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Италия се е споразумяла с Албания да направят лагери от затворен тип за мигранти. Така сега мигрантите ще бъдат затваряни в Албания и така принудени да се съгласят да бъдат върнати обратно в родината си. Австрия иска същото- да ни употребят за гигантски лагер от затворен тип /не дай боже от отворен!/ за мигранти и да ни напълнят с такива. Разбира се ще ни поемат някои разноски, но хората искат да видят някаква полза от нас! Хич май не е добре да влизаме в тази мизерия.
8
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко империи са се разпаднали от досега с нас , че един ЕС ли ше ни се опре. Разпада е преди финала понеса какви линии-морални, икономически, политически. А новото население дето се из пренесе от Африка и Азия ще доразруши всичко. Става все по забавно. Кораба потъва а ние се дерем като оркестъра на Титаник д с потънем с кораба-ще приемаме евро, дългове и тн. Малко ние!
7
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За чий се натискане да влезем някъде, където страната губи от всичко? Няма никаква логика. И без Шенген можем да пътуваме и работим също толкова лесно. И без Шенген имаме достъп до европрограми, стига да не ни отрежат за корупция и лошо изпълнение. Шенген не дава нищо в повече, но може да вземе много повече от нас. Докато сме не сме в Шенген, само си плащаме регулярно вноската за членство в ЕС. С Шенген могат да ни натресат много по-големи задължения, за спасяване на фалити на други шенгенци.
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За първи път сме били виждали това разпадане на Шенеген по наземните граници. Опасяваме се, разпадането ще влезе във фаза на перманентност.
5
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шенген в момента не работи и дълго още няма да работи, дорде не се разпадне, подобно на зелената сделка. Замахнаха да убият Русия, но се самоубиха.
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да искаш Шенген, требва да имаш икономика, ама ние немаме тачкава :)))
3
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Абе не представлявала заплаха Румъния...колко хора се занимават в Русе с превоз на мигранти директо през Дунав мост, а някои директно с джетове по Дунав. Познайте как са вързани и наште и особено румънските митничари. Тая Кьовеши да оправи първо корумпираните си съграждани-митничари.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма Шенген ! От Посолството не пускат колониалните крепосници !
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не се замисли, защо аджеба имаме валутен борд, но смело към Шенген иначе...:)))