Гърция блокира началото на преговорите на Албания с ЕС

Изтъкнала е няколко проблема, свързани с върховенството на закона
Обновена: 14 ное 2023 16:17 | 14 ное 2023 16:12, Елка Василева
29
Гърция блокира началото на преговорите на Албания с ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция блокира отварянето на първите пет глави в преговорите за членство на Албания към ЕС, съобщава информационният сайт „Юрактив“, като се позовава на източник, близък до Съвета на ЕС.

Според източника, говорил пред „Юрактив“, Гърция е блокирала писмо на 27-те страни членки на ЕС до Европейската комисия за начало на преговорите, като Атина е поискала от Тирана да покаже „креативност“ в разрешаването на сегашната двустранна криза.

Между Гърция и Албания възникна напрежение, след като през месец май етническият гръцки кандидат за кмет в Албания Фреди Белери бе арестуван два дни преди местните избори по подозрение в купуване на гласове.

Белери е кандидат на опозицията. Той спечели изборите в Химара, Южна Албания, но не можа да положи клетва, тъй като е зад решетките. Белери поиска от съда да му позволи да положи клетва или да бъде смекчена мярката му за неотклонение, но получи отказ от съда. Гърция призова няколко пъти Албания да позволи на Белери да се закълне, като определи случилото се като политически и етнически мотивирано. Албанското правителство посочи, че не се меси в работата на съдебната система.

През уикенда бяха разпространени слухове, че Атина е отказала да подкрепи писмо, с което от Европейската комисия се иска да започне преговори с Тирана по първите пет глави. Източник, близък до Съвета на ЕС, който е запознат с темата, потвърди пред „Юрактив", че информацията за гръцка блокада е вярна.

Според източника Гърция е изтъкнала няколко проблема, свързани с върховенството на закона, включително случая на Белери, и прилагането на някои закони, свързани с гръцкото малцинство в Атина.

Същият източник е посочил, че е бил повдигнат и въпрос относно извършваното в момента преброяване на населението, след като членове на гръцкото малцинство са споделили, че не са били питани за религията и езика.

Албания започна през септември първото от близо 12 години преброяване на населението, което се извършва с таблети. Процесът винаги предизвиква противоречия, като различни групи твърдят, че не са били питани за езика, който говорят, или за религията, която изповядват. „Юрактив“ провери и потвърди обаче, че тези въпроси присъстват в приложението, което се използва при преброяването, и на тях трябва да бъде отговорено, за да се премине към следващия въпрос.

„Атина не затваря вратата (за присъединяване към ЕС), но има някои проблеми, които трябва да бъдат решени. Така, както стоят нещата от три седмици насам, процесът не може да продължи“, е заявил източникът. Той е подчертал, че албанската страна трябва да прояви „креативност“ за разрешаване на кризата във връзка с Белери.

Атина настоява да му бъде позволено да положи клетва като кмет, тъй като това е административно решение, което може да бъде взето от албанското правителство.

Критици в Атина твърдят, че в ситуацията са намесени и бизнес интереси, намеквайки, че правителството иска да запази контрол над разрешителните за строеж, издавани в Химара – популярна лятна дестинация с доходоносен пазар на недвижимите имоти. Затова Белери, който представлява гръцкото малцинство и албанската опозиция, е смятан за политическа заплаха – нещо, което Тирана отрича.

Около 0,9 процента от албанското население се идентифицират като етнически гърци, въпреки че този брой е оспорван от някои политици и представители на гражданското общество. Гърците са признати като официално малцинство в Албания, напомня „Юрактив".
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 5 месеца
В Албания има Българско малцинство. Може би не е лошо да се отиде до Голо Бърдо (пътят от магистралата беше 2 часа дупки въпреки че е 30км ) и да се провери дали са питани за етническа принаджлежност и религия.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България трябва да блокира Сърбия за не зачитане на правата на българите в Западните покрайнини. Също и СМак.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо ми се пречи непрекъснато ту нямам код или нямам достъп.
24
5
 
3
 
! Отговори
Номад преди 5 месеца
Ами щом така поставят малаките въпроса нека да дадат пример като признаят Ердоган за премиер или президент на гърция
23
11
 
3
 
! Отговори
Ohrid преди 5 месеца
Grcija I Bugarija gi rabotat valkanite raboti na ES. Ednas sluga cel zivot sluga.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сте има да чакат много опшките на турцоля
21
16
 
5
 
! Отговори
Нончо преди 5 месеца
Татарето што ги интересира за грците у Албаниа бе хахах
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Албанците какви са глупави заради един кмет си блокираха членството.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ко значение пък има къв език говоря и в какво вярвам? Егати дискриминацията...
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на гърците, винаги са гледали интереса си.
17
3
 
33
 
! Отговори
Мусайбе преди 5 месеца
Гърците щом се запънат ще минат двайсе трийсе години докато шиптърите влезнат в съюза. За макетата да не говорим те ще чакат новия Александър да се роди и да превземе Европа и Азия
16
10
 
7
 
! Отговори
Dimitris Kourdopulos преди 5 месеца
КАКВИ 0,9 ПРОЦЕНТА СА ЕЛЛИНИТЕ ???..АЛОООООО - 25 ПРОЦЕНТА ОТ НАРОДА НА АЛВАНИА = СА ЕЛЛИНИ/ГРАЕКИ = 600 000 ГЪРЦИ ИМА В ШКИПЕТЕРИА (АЛВАНИА) ....АЛВАНИА Е 2 МИЛИОНА И 770 хиляди = Общо Население .
15
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на съседите! Не трябваше да пускат и РСМ. Видяхме резултата.
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такава олелив за един кмет,а при нас откраднаха цялата история и Тиквун,Просто Киро,Христакис и компания ги пуснаха да преговарят за влизане в ЕС. Толкова за кой какви топки има. Нашите са с орехчета
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПЛАНЪТ Е ГОТОВ...РУМЪНИЯ ВЕЧЕ Е ПО-БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА ОТ ГЪРЦИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИЯ.ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА ЕС-БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ НАЙ-БЕДНИ И ИЗОСТАНАЛИ В СЪЮЗА,КОЕТО НАЛИВА ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА ТУРЦИЯ...ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЩЕ ЧАКАТ,НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА СТАНАТ ПО-МАЛКО КОРУМПИРАНИ.
12
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПЛАНОВЕТЕ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ СА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ДА ОСТАНАТ ИЗВЪН ЕС...ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА,КОЯТО ТРЯБВА ДА Я СВЪРШАТ ФРАНЦУЗИ,ГЕРМАНЦИ И Т.Н.АКО ПОГЛЕДНЕМ КАРТАТА НА ЕВРОПА ЩЕ ВИДИМ,ЧЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ(МАКЕДОНИЯ,АЛБАНИЯ,СЪРБИЯ И КОСОВО,БОСНА И ЧЕРНА ГОРА) СА ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ЕС И С ВСЯКО ТЯХНО ЗАБАВЯНЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В СЪЮЗА Е В УЩЪРБ НА ТЕХНИТЕ ПРЕКИ СЪСЕДИ...ПРОСТО ТРЯБВА ДА НАМАЛЯТ КОРУПЦИЯТА И СЪОТВЕТНО БЕДНОСТТА И ЕВРОПА САМА ЩЕ ДОЙДЕ ПРИ ТЯХ...
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП-ДБ, ДПЦ, БСП, ГЕРБ, ИТН МИТН и т.н. цялата политическа класа, да ме извинявате , ако съм пропуснал някой, всички сте еднакви, само марката ви е различна. Да вземете пример, че нас в ЕС и в САЩ, въобще в света не ни взимат на серизно, няма грам уважение към РБ. В ЕС уважават повче РСМ, даже и Сърбия, но нас не. Защо ли?
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, вече не сме сами :)
9
0
 
15
 
! Отговори
Това преди 5 месеца
с гръцкото малцинство в Атина нещо не го разбрах!
8
2
 
44
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Албанците и гърците ще се разберат. Ама в РСМ няма да им уврът главите никога. В ЕС след Турция :))))))))))))))))))))))))))))))))))))