Разшираването на ЕС ще предпази Западните Балкани от зловредни влияния

Блокът ще стане по- сигурен и проспериращ
28
Разшираването на ЕС ще предпази Западните Балкани от зловредни влияния
Снимка: Pixabay

Разширяването на Европейския съюз ще направи заможния 27-членен блок по-сигурен и проспериращ и ще осигури стабилност и мир за Западните Балкани, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да започнат преговори за членство в ЕС в очакване на изпълнението на оставащите условия, както и Босна и Херцеговина. Тя също така препоръча Грузия да
да получи статут на кандидат за членство.

В средата на декември националните лидери на ЕС следва да решат дали да приемат препоръката на Еврокомисията. Всяко такова решение изисква единодушие от 27-те членки на блока, като на Унгария се гледа като на основна потенциална пречка, посочва Ройтерс.

Шарл Мишел пристигна в хърватската столица Загреб за разговори по стратегическата програма, включително разширяването, с премиерите на страната домакин, Малта, Полша и Италия. Той заяви, че държавите членки на ЕС трябва да постигнат единство по стратегическите въпроси.

Запитан дали вижда заплаха от страна на Русия да допринесе за нов конфликт на Западните Балкани, за да отклони вниманието от войната си в Украйна, както заяви украинският президент Володимир Зеленски пред репортери,  Мишел отговори: "Не можем да изключим изкушенията от страна на Русия или дори на други да се опитат да се намесят, да се опитат да повлияят и затова сме абсолютно убедени, че постигането на напредък по пътя на ЕС е наистина важен за осигуряване на стабилност и за гарантиране, че този регион ще бъде мирен."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека се уточним: ЕС обединява повечето европейски държави, но водеща роля имат държавите от Западна Европа, които отдавна разшириха Бенелюкс до ЕС. Не очаквайте държавите от Централна и Източна Европа при евентуално разширяване на военните действия презглава да се втурнат да помагат на държавите от Запада. Що се касае до Балканския п-в Турция с 80 млн.население води самостоятелна политика и поддържа братовчедите си от Близкия Изток,Сърбия също е относително независима,Гърция си гледа собствени
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по-зловредно влияние от това на самото ЕС
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То си е въпрос на ценности! Кой какво има предвид под "зловредни влияния". Който иска да се предпази от каквито и да е влияния, да не се набутва в ЕС, а да си гледа националния интерес. Те са си го казали "...ще направи заможния 27-членен блок по-сигурен и проспериращ ...", а пък стабилност и мир за Западните Балкани - ще видят, ще помислят, защото винаги им трябва враг, иначе не могат.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе да, ние сме марули и не се сещаме каква е идеята. Всички които влезнат в ЕС ще затичат да работят в богатите страни и те ще си решат въпроса с липсата на работна ръка. Ще отворят хранителни магазини и ще си разширят пазарите. Богатите стават по-богати, бедните по-бедни. Ние като сме в ЕС с какви заплати и пенсии живеят 89% от българите. Затриват всичко твое и те правят роб.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разширяването на ЕС ще пороби и унищожи още народи от Западните Балкани.
16
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 13 "Защо ние, за да влезем в ЕС, трябваше да разрушим икономиката си?" - защото гласуващите за ЕС СТЕ про'с'таци.
15
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Ъбе, да бе
14
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Англия се отърва от ЕС и сега Брюкселските бюрократи се чудят от къде да се сдобият с пари които загубиха от Англия. Няма лошо но...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В едно му вярвам на г-н председателя. Присъединяване на още страни като нашата ще го направят още по-богат. Но въпросните страни - едва ли.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дреме им за западните балкани и за когото и да било. Трябват им хора. Там няма кой да работи. Защо ние, за да влезем в ЕС, трябваше да разрушим икономиката си?
11
9
 
4
 
! Отговори
БГ рашисти преди 5 месеца
Българските мужици не знаят какво е това свобода и демокрация. Единствената им мечта е да сме вечна губерния и васал на Русия .
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
неграмотници от днес бг, научете правописа и граматиката..богат ес да ама не, обикновени граждани не са само алчната върхушка на обратните в ес са облагодетелствени..
9
0
 
12
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
От сащ ли?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Приемането на западните Балкани в богатия на ресурси СССР ще е гаранция за мира и техния просперитет. ПП. В бедния ЕС не могат да се конкурират даже с далечния югоизток по покупателна способност.
7
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
точно обратното всичко наи лошо от европа ще се изсипе в зап балкани наркотиципрости-ту-ция кражби пране на пари и каквото се сетите ще се измешат религиите и щестане мазало
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво разширяване?? ЕС скоро се разпада!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С влизането на западните Балкани в ЕС, все повече русофили и подръжници на Путин ще се влеят в редиците на ЕС. Политиците в Брюксел изобщо си нямат на идея какъв голям процент от хората живеещи на Балканите симпатизират на Русия.
4
3
 
20
 
! Отговори
Сиреч преди 5 месеца
От влиянието на Русия. Тия в ЕС окончателно са обезумели и ще ни докарат до ТСВ.
3
2
 
23
 
! Отговори
КОЛКОТО НИЕ ЦЪФНАХМЕ преди 5 месеца
ТОЛКОВА И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЩЕ ВЪРЖАТ
2
1
 
20
 
! Отговори
Фед Красивия преди 5 месеца
Дългове трябва да се поемат.Сигурността не е гарантирана....