ООН с резолюция: Олимпиадата в Париж през 2024 г. спира всички войни по света

Документът беше приет със 118 гласа "за", Русия и Сирия се въздържаха
22 ное 2023 08:00, Анисия Иванова
75
ООН с резолюция: Олимпиадата в Париж през 2024 г. спира всички войни по света
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, призоваваща страните да спазват олимпийското примирие по време на Олимпиадата, която ще се проведе следващата година във Франция.

Документът беше представен на Общото събрание на ООН от ръководителя на организационния комитет на Игрите в Париж 2024 Тони Естанге.

"Олимпийските игри са най-доброто въплъщение на силата на спорта, тъй като те показват толерантността, уважението и взаимния обмен като глобални ценности. След 100 години отсъствие една страна, свързана с възраждането на съвременните олимпийски игри, е домакин на 33-е летни игри и ще бъде домакин на параолимпийските игри за първи път, които ще се проведат за 17-ти път. За мен е чест да представя резолюцията за един по-добър свят за спорта в контекста на параолимпийските и олимпийските игри в Париж 2024", каза той.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Представената резолюция, озаглавена "Изграждане на мир и по-щастлив живот на планетата чрез спорт и въплъщение на олимпийските идеали", се състои от девет точки.

Документът беше приет със 118 гласа „за” и без нито един против. Русия и Сирия обаче се въздържаха. Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на Игрите в Париж. Решението беше взето, след като Москва призна регионалните олимпийски организации на анексираните от Русия украински територии.

С гласуваната резолюция се призовава за олимпийско примирие през периода, който започва седем дни преди началото на Олимпиадата и завършва седем дни след закриването на Параолимпийските игри, както и за осигуряване на безопасно преминаване и участие на спортисти и официални лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
do 67 преди 5 месеца
Да ще карат само на руски дървеници и евентуално дървеници от Беларус или от Северна Корея. То путин, бил голем шегадция бе брат. Направо да умреш от смех. И адолф хит,,,ер......беше същия шегаджия като путин
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Искат от Русия да спре войната по време на олимпиадата обаче няма да я допуснат до участие в игрите" - - - Президентът Путин се пошегува, че недопускането до участие в игрите има положителен аспект: Руските спортисти няма да внесат в Русия френски дървеници.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За Олимпиадата в Париж през 2024 г. е нужна резолюция на ООН срещу дървениците.
52
0
 
8
 
! Отговори
Петър преди 5 месеца
Празни думи от празни хора... Как ще спрете агресията, терора и убийствата с думи и хартийки? ООН от години е изпразнена от съдържание организацийка, в която разни хрантутници вземат огромни заплати за нищоправене и алабализми....
51
0
 
9
 
! Отговори
ммда да...ама не! преди 5 месеца
"призоваваща страните да спазват олимпийското примирие по време на Олимпиадата" Това включва ли спиране ротацията на войскови части, изграждането на укрепления и всякакви други военни дейности? По скоро не, така че кой е луд да дава предимство на съперника!
50
4
 
11
 
! Отговори
Идеята преди 5 месеца
В древността е била да се спрат воините, а съперниците да премерят сили на полето на игрите. Русия не е допусната до игрите, така че няма как да стане това.
49
3
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Колко са долни и цинични. Искат от Русия да спре войната по време на олимпиадата обаче няма да я допуснат до участие в игриге.Дано точто тогава да зачаткат Киев както си трябва!
48
3
 
15
 
! Отговори
Tangra преди 5 месеца
Толкова време унижавате руснаците да отиват на олимпиада без знаме и отбор. Американците са майстори на допинга. Видяхме всичките им атлети са болни от асма. Няма спиране. Бой до дупка.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 44 Бай Дрън . Те щото САЩ и Наглобританците така са заобичали мира че са чисти и невинни като ангелчета ... САЩ е най-големия търговец на оръжие в цял свят и от ВСВ до днес са причина за над 120 военни конфликта по ЦЯЛ СВЯТ... А техните съюзници наглета официално са нахлували с армията си в 90% от страните в света .... Абсолют ни Шампиони пред които Русия е направо като аматьор . така че като питаш кой обича войни гледай на Запад а не на Изток.
46
0
 
6
 
! Отговори
гадни лицемери преди 5 месеца
Олимпиадите не трябва да спират войни , не трябва да има войни , бовечеството трябва да спре войните , защото политиците не желаят , напротив подпалват ги , като ползват хората като ресурс .
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ООН трябваше да включи в резолюцията и политиката да не се смесва със спорта, като не се допускат държави да участват в олимпиадата в Париж.
44
4
 
12
 
! Отговори
до докато е жив преди 5 месеца
Путин днес го има,утре няма да го има,но докато сащ имат господстващото влияние над света, НИКОГА няма да спрат войните.Всичко друго са приказки на Шехерезада-имат един луд човек,който иска да избие света и добре че са сащ,за да го спрат..колко ли малко гънки трябва да са ти останали,за да вярваш на тази мантра,след като ФАКТИТЕ когато говорят и Путин и Байдън мълчат-150 войни,къде явно, къде косвено участие на сащ и ако го няма Путин или арабите,горко ни майка на всички нас,трябва да има "зло"
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно инфантилно изказване. Фактите сочат, че точно покрай олимпиади избухват нови конфликти...
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както е тръгнало тогава може да започнат всички войни по света.
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки ден без войни по света са милиони долари загуби за САЩ.
40
4
 
6
 
! Отговори
ами преди 5 месеца
"Олимпиадата в Париж през 2024 г. спира всички войни по света" УжасТТТТ, хамерика как ще живее без войни?!? Добре че е само за месец......
39
5
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
И ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЯДРЕНА ВОЙНА ДА ЩЕ ИМА ТАКАВА ТАКА Е СПОРЕД ПРОРОЧЕСТВАТА НА НОСТРАДАМУС НО ТЯ ЩЕ Е ЗАРАДИ ЖЪЛТАТА РАСА И Е ОКОЛО 2029-ТА ГОДИНА . НАЙ-ВЕРОЯТНО КИТАЙ ЩЕ ПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ИЗОБЩО НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ КИТАЙ И ФАНАТИЗМА ТАМ КОЙТО Е СТЕПЕН НА ЛУДОСТ МАО - ИЛИ СТЕПЕН НАПЪЛНО ЛУД! РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Я ВЗРИВИ ЗАЕС Я НЕ И ТОЛКОВА, НО КИТАЙ ЩЕ ПОЛУДЕЯТ АКО ТАЙВАН ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ! СЕВЕРНА КОРЕЯ НЯМА ЯДРЕНО ТЯ НЕ Е ЧАСТ ОТ ЯДРЕНИТЕ ПРОРОЧЕСТВАТА НА НОСТРАДАМОС :D
38
11
 
1
 
! Отговори
докато е жив преди 5 месеца
путин ще има война. това се признава вече от всички. и си задаваме въпроса--това нормално ли е ? едно психясало същество да прави войни и всички други да страдат.
37
11
 
2
 
! Отговори
до 44 Бай Дрън преди 5 месеца
Ами руснаците ги кефят войните. Те винаги се готвят за война, а после нападат. Тях резолюции не ги касаят.
36
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
И още нещо да попитам. Страни, които не са допускани до олимпийски игри като Русия, трябва ли да изпълняват резолюцията? Питам за един зелен гущер в Киев.