Рекордна миграция: Великобритания повиши минималната заплата за виза

Квалифицираните чуждестранни работници ще трябва да печелят 38 700 паунда
5 дек 2023 07:40, Анисия Иванова
11
Рекордна миграция: Великобритания повиши минималната заплата за виза
Снимка: БГНЕС/EPA

Изпадналото в затруднение консервативно правителство на Великобритания представи редица мерки, насочени към ограничаване на рекордните нива на редовна миграция, включително повишаване на прага на минималната заплата за издаване на виза за квалифицирани работници, предаде АФП.

Имиграцията ще бъде ключов въпрос на общите избори, които се очакват догодина и които понастоящем се очаква да бъдат спечелени от основната опозиционна Лейбъристка партия.

Премиерът Риши Сунак обеща да намали броя на новопристигащите, но статистическите данни, публикувани миналия месец, показаха, че нетната миграция към Великобритания е достигнала своя връх през 2022 г.

Службата за национална статистика (ONS) заяви, че броят на хората, пристигнали във Великобритания през миналата година, е бил със 745 000 повече от броя на напусналите.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли заяви, че планът му ще доведе до намаляване на броя на хората, пристигащи във Великобритания, с 300 000 души през следващите години.

"Стига толкова", заяви вътрешният министър пред парламента, докато излагаше предложенията си, които ще влязат в сила в началото на следващата година.

Клевърли заяви, че квалифицираните чуждестранни работници, желаещи да получат виза за Обединеното кралство, ще трябва да печелят 38 700 паунда (48 860 долара), в сравнение с 26 200 паунда - малко над една трета повече.

Той освободи от виза работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, където в момента има недостиг на персонал, отчасти заради Брекзит, но заяви, че те няма да могат да доведат зависими членове на семейството си.

Умело повиши минималния доход за семейни визи и потвърди ограниченията за чуждестранни студенти, които водят зависими лица.

Той също така потвърди, че Великобритания ще увеличи доплащането, което мигрантите плащат за достъп до държавната Национална здравна служба (NHS), с 66%, до 1035 паунда.

Критиците заявиха, че това на практика налага двойна такса на работниците мигранти, тъй като на служителите националните осигурителни вноски, които отиват за покриване на разходите за здравеопазване, се удържат от заплатите при източника.

Клевърли допълни, че правителството ще реформира "списъка с дефицитни професии", в който се посочват професиите, за които работодателите не могат да намерят достатъчно британски работници.

На последните избори през 2019 г. консерваторите спечелиха убедителна победа под ръководството на Борис Джонсън до голяма степен, благодарение на обещанието да намалят броя на нетната миграция.

Партията многократно е обещавала, че напускането на Европейския съюз, с което се сложи край на свободното движение на хора от държавите-членки, ще позволи на Великобритания да си "върне контрола" върху своите граници.

Но редовната миграция рязко нарасна, откакто Великобритания официално напусна ЕС през януари 2020 г. През 2021 г. нетната миграция беше 488 000 души. Данните на ONS засилиха натиска върху Сунак от страна на собствените му депутати да предприеме действия.

Торите, които са на власт от 2010 г., изостават значително от левоцентристките лейбъристи в проучванията на общественото мнение преди изборите, които трябва да се проведат до януари 2025 г. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аааа,значи ще приемат емигранти избирателно,само квалифицирани и при определени професии.А ние сме готови да приемем *** и Пульо,нищо,че не става и за ч.п за зеле.
8
1
 
19
 
! Отговори
Британски учЕн преди 4 месеца
40,000 че и 50,000 са вече средни заплати за Англия, един електротехник на строеж взима 60,000-65,000 на година. Проблемът е в наемите на жилища, след инфлацията наемите скочиха 2 пъти и квартири вече не се намират лесно никъде. И Англия не е това, което беше навремето, сега е наводнено със всякакъв 6оклyк от цял свят, все едно си в Африка или Пакистан - абсолютен кeнеф.
7
0
 
0
 
! Отговори
Ss преди 4 месеца
Квалифицирани не ни требат, дайте от докторите и инжинерите..страшна политика
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Великобритания е доста кофти държавка за емиграция, то по-добре в Дания или съседното Ейре да отидеш, ако ти се емигрира. Вече там ходят само африканци и азиатци, не знам, какъв трябва да си, ако си европеец и сега отиваш да работиш и живееш на мъгливиоТ исланд.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Редовната миграция е на базата да намериш някой да ти направи трудов договор. При толкова емигранти с фирми не е проблем да ти подпишат договор срещу съответния процент, затова не успяват да намалят новодошлите.
4
1
 
8
 
! Отговори
..... преди 4 месеца
Този Сахиб Сунак най-много да засели повече индийци на острова,те ще са нископлатената му работна ръка в сферата на услугите: чистачи,миячи,продавачи,общаци и т.н.Те за какво го сложиха мислите за премиер не случайно!
3
1
 
11
 
! Отговори
ДО СУНАК преди 4 месеца
А МОЖЕ ЛИ БЕЗ ВИЗА И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, АКО СЪМ ПРИЯТЕЛ НА КРАЛ ЧАРЛЗ ТРЕТИ ОТ ФАКУЛТЕТО??...
2
6
 
13
 
! Отговори
Рикша копърка преди 4 месеца
А планират ли да наводнят тунела под Ламанша, като Израел?
1
9
 
7
 
! Отговори
Асан -пришълецът преди 4 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните турски гейове:)))