ЕК: Таванът за руския петрол не важи за българската дерогация

Това заяви говорителят на комисията
13 дек 2023 18:00, Стела Стоянова
22
ЕК: Таванът за руския петрол не важи за българската дерогация
Снимка БГНЕС, архив

Таванът върху цената на вноса на руски петрол от 60 долара за барел не важи за дерогацията, която е дадена на България от Европейската комисия.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Дан Фери на редовен брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Фери коментира разследването на "Политико", че бургаската рафинерия "Нефтохим" е внасяла руското гориво над определения ценови таван.

Печалбите от износ на руски петрол от продажби в България между август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – са събрали около 430 милиона евро преки данъци за Кремъл, според публикацията.

Говорителят на ЕК заяви, че дерогацията е дадена на страната ни, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки и сектора като цяло. Изключението е ограничено до края на 2024 г.

"Дерогацията може да отпадне по-рано от предвидения срок", каза още Дан Фери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
империите изчезват, РОБИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ СЪС СВОБОДАТА СИ... ПРОБЛЕМ ! РУСКИТЕ РОГАЧИ ЦИЦАТ ЛИ, ЦИЦАТ !
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали този таван беше за всички страни извън ЕС заради войната с Украйна за да не се обогати Русия и да отделя средства за военни действия от което се възползваха някои страни да изкупуват нефта й по-евтино и да го продават по-скъпо от наложения таван,но този нефт така много и бързо продаван на трети страни от който вдигнаха ръце,че санкциите били без необходимия ефект е с качество без примеси от сяра като арабския щом е толкова търсен,че на тез цени,а истинския руски изпращан за Нефтохим е серен
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези от ЕС, които са заявили това са агенти на Путин! Искат Русия да се обогатява от продажбите в България и да агресира още повече! Никакъв руски петрол и газ! И вятър от там не трябва да влиза в европейска и атлантическа България!!! Иначе ще го тълкуваме като нападение срещу натовска държава...
11
0
 
3
 
! Отговори
лекия преди 4 месеца
То хубаво, ама те преработват горивата на Литаско, ЕС маняците провериха ли ги?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кво излиза, излиза че цената най вероятно ще скочи при отпадане на изключението
9
6
 
10
 
! Отговори
и преди беше така преди 4 месеца
През 1981 г СССР не беше в състояние да доставя нефт за България /По-възрастните помнят опашките за бензин и новата цена./ Най-после започнахме да си купуваме от вън. В случая Либия. Постепенно научихме че сме купували 40% по-скъп нефт.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-прецакани са честните хора, основно програмисти и високо платени мениджъри и ръководни позиции. Всички ние внасяме някои вече 20 години максимални осигуровки на фона на 1 млн. здравно неосигурени, още поне толкова които взимат пари само на ръка и накрая какво, един път ще ти се наложи болница ще те уморят!
7
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Дан Фери го е заврял четвъртит на Политико.
6
2
 
19
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Нали сте баровци европейци, плащайте цени в магазините като в Холандия, наеми като в Чехия, услуги като в Германия, със заплати като в Сърбия. Българите били тарикати чувам цял живот. Такива тарикати са само на думи. Никой не би се набутвал сам всеки път така.
5
17
 
6
 
! Отговори
пасарела преди 4 месеца
Ето това са " братушките " , печелят на гърба ни , а ние ги уважаваме !! Нека сега да реве Захарова , може и за църквата , а сега и за паметника / *** / . То и да си малко дете разбираш мащехата !!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много изключения в този определен от правила ред.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Веднъж дадена дерогация не може да се отмени. При промяна, предизвикваща повишение на цената на горивата, всеки клиент на Лукойл, ще има право да съди България за щети, нанесени от Държавата!
2
2
 
13
 
! Отговори
Ноби преди 4 месеца
и после какво правим, внасяме от гърция, ай честито
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците, ако ни обичаха и искат да ги обичаме, бензина трябваше да струва колкото в Русия!