Българите с най-ниско потребление в ЕС, Люксембург е начело

Евростат отчита най-висок ръст за две години у нас
56
Българите с най-ниско потребление в ЕС, Люксембург е начело
Снимка: Pixabay

През 2022 гг най-ниски нива на фактическото индивидуално потребление (ФИП - Actual individual consumption) в ЕС са регистрирани в България (31 на сто под средното за ЕС), Унгария (29 на сто под), Хърватия и Латвия (и двете с 24 на сто под) и Словакия (23 на сто под), сочат данните на Евростат.

Люксембург регистрира най-високото ниво на ФИП на глава от населението в ЕС с 38 на сто над средното за ЕС, следван от Австрия и Германия (и двете с 18 на сто), Нидерландия (16 на сто) и Белгия (15 на сто). През 2022 г. девет страни от ЕС регистрират ФИП на глава от населението над средното за ЕС.

През последните три години ФИП на глава от населението спрямо средното за ЕС се промени в повечето страни от ЕС.

Между 2020 г. и 2022 г. нивата на ФИП са се увеличили в 18 държави от ЕС, най-вече в България (69 на сто от средното за ЕС през 2022 г. в сравнение с 60 на сто през 2020 г., или ръст от 9 процентни пункта, Хърватия (76 на сто срещу 69 на сто), Румъния (86 на сто срещу 81 на сто ) и Ирландия (94 на сто срещу 89 на сто).

Обратно, нивата на ФИП са намалели в 7 страни от ЕС. Най-големият спад е регистриран в Дания (110 на сто през 2022 г. срещу 121 на сто през 2020 г.), Германия (118 на сто срещу 124 на сто) и Финландия (109 на сто срещу 114 на сто), допълва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Евростатпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
До 39 ха-ха преди 4 месеца
Хахаховец, кога си ходил в Русия та знаеш това ? Ти незнаеш даже на картата къде се намира а и от софиа не си излизал даже
43
0
 
11
 
! Отговори
Така ще е преди 4 месеца
като цените ни са като във Люксенбург, а заплатите като в Сомалия.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е виновен! Дайде да отрежем съветските паметници и да взривим мавзолеите!
41
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Преди 1989 не бяхме така изостанали, но тогава и произвеждахме, а сега нищо.
40
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Високото потребление ли трябва да е индикатор за висок стандарт на човека? Е, затова Земята ще се затрие.
39
5
 
6
 
! Отговори
Димо преди 4 месеца
До МоскваСигурен съм, че никога не си ходил в Москва. Ако си ходил е било на екскурзия и не можеш да проумееш защо е скъп град.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новите икономисти са полуграмотни, след като искат тройни цени а заплатата не е мръднала и лихвите са 6-7 процента лизинг, толкова ще станат и за жилище както и цените на нова кола са смешно високи от къде да дойдат тези пари да потребяваме?Освен това модерната търговия буквално прибират 80% от доходите ни, то останалите бизнеси трябва да ги изравнят до основи защото за тях нищо не остава!
37
9
 
6
 
! Отговори
тупангелес преди 4 месеца
Нещо ви е крива статистиката господа, българина продължава да си консумира, само че не купува европейските боклучарници от Кауфланд и Лидл, а ходи да си пазарува в Турция, защото хем е по-качествено, хем по-евтино. Да не говорим за това колко хора ходят да си решават медицински проблеми там, или просто на туризъм и развлечение, .... та не е ясно само едно - докога *** чиновници ще продължават да ни пробутват мантрата колко много турците искали да влезнат в ЕС, приказки за наивници
36
14
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 4 месеца
Който не иска да ходи до тоалетна на двора и да работи по за 300 лева както в Русия да знае, че е ***.
35
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стандарта ни определено се сближава чувствително с този в ЕС, но сега с пазенето на ***, а и изгражданетео на нов АЕЦ ще идем в пета глуха при Русия.
34
3
 
10
 
! Отговори
А бре перко! преди 4 месеца
До Анонимен 24 - Кого лъжеш, бе?! При Жан имаше дни, в които НЯМАШЕ ХЛЯБ ПО МАГАЗИНИТЕ. При любимия ти Жан имаше седмица, в рамките на която заплатата на висшист се равняваше на ДВА ДОЛАРА! По времето на Жан Николай Добрев върна мандата с думите "Ще нахлуят тук с тояги и ще ни пребият!", а отвън като хор в античен театър хиляди българи повтаряха единогласно "Върни мандата, Кольо!" Кога ще лъжеш ти, бе? Кой се надяваш да ти повярва? Децата от някое училище за бавноразвиващи се ли?
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До XXX - А пък ти отиди да разгледаш Подмосковието, да не говорим за дълбоката провинция, където все още има градове, в които е асфалтирана само главната улица. Нямам нищо против руския народ, той най-много пострада от социализма. Съчувствам на тези хора, както и на цялата им държава, която е най-богатата на природни ресурси в целия свят, но претърпя такива кошмари в продължение на малко повече от един век, че недоумявам как ще успее да се оправи.
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега сме с най-ниски потребление, а през 1980-1989 бяхме със средноевропейско потребление.
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фактическото индивидуално потребление на българина e предимно минимално необходимото, докато ФИП-а на западняка включва още десетки на практика непотребни неща, както и други за свободното време.
30
15
 
12
 
! Отговори
Браво преди 4 месеца
Люксембург са данъчен рай и изкуствена държава, печелеща от данъчните си политики. Важното е, че най-голямото увеличение спрямо минали години е у нас. Спадовете са в Дания и Германия, т.е. едните нагоре, другите надолу и ще се срещнем по средата. Да се сравняваме сега с Люксембург и най-богатите не е коректно, защото нашата база си я знаем. Важното е да не губим темпо. А посоката е вярна, стига да не докараме копейки на власт. Ще ни върнат в базата и тогава надежда няма да има и за внуците.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е па дозат от село вземат една кръчма от баща и купат 10 кила месо във фризера без фактура изкарат 5 хилядо лева и викат аз съм голем ти ще ме слушаш, пародия на българската идеология...
28
1
 
19
 
! Отговори
era преди 4 месеца
така е като държавата я няма и навсякъде е пълно с монополи и картели. Как да имаме висока покупателна способност!?
27
14
 
20
 
! Отговори
Москва преди 4 месеца
Един от най "от най-скъпите градове в света - Москва: Ток, вода, парно, стълбища, чистота и жега макс възлизат на 100 лв. на месец - за всичко, през всеки месец в годината, дори най-студените!!! Яйца 0,15ст/бр. Хляб 40-90ст. Българско сирене произв. в Сърбия/Русия-макс.6лв/кг; Картофи 40ст; Дюнер огромен много вкусен с подарък кока кола или кавото си пожелаеш - 3,50лв; Еднократно билетче до всяка точка в мегаполиса 95ст, (метрото лети на всеки 2мин до 1:30ч. след полунощ), всеки втори билет в течение на час 50 ст. Бензин 1,10лв/лт.
26
7
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 месеца
Па яште банани и бегайте на запат бе!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо границите с ЕС са затворени за българите и не могат да бегат свободно в ЕС. След 16 години 6лизане на брюкселски гъзоBе българите могат ли свободно пътуват в ЕС като западно европейците? Защо границите към ЕС са затворени за българите? Или българите са нещо втора категория хора, втора категория членове на ЕС?